Islazul comunei Valea Moldovei, în suprafaţă de 280 de hectare, a fost licitat şi adjudecat, din acest an, de o asociaţie a utilizatorilor de păşune al cărei preşedinte este sora primarului din Valea Moldovei, Constantin Moroşanu. Sora primarului, Mădălina Radu, a avut islazul în folosinţă gratuită, în anii precedenţi, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, prezidat de acelaşi primar. Acum crescători de animale care deţin zeci de vaci şi sute de oi sunt nemulţumiţi pentru că, spun ei, nu mai au unde să-şi ducă animalele la păscut.
Ieri, câţiva dintre ei s-au adunat pe o uliţă a satului pentru a-şi spune nemulţumirile. Petrică Târnoveanu are 40 de vaci şi 150 de oi. El ne-a declarat că, deşi i-a solicitat primarului să parceleze islazul pentru ca toţi deţinătorii de animale din comună să-l poată utiliza, acesta l-a refuzat şi l-a invitat să participe la licitaţie. „Caietul de sarcini a fost făcut special pentru sora primarului. În toate comunele vecine caietul de sarcini a costat 100 de lei, la noi a fost 500 de lei. N-a avut nimeni şansă în faţa ei. De cinci ani l-a avut în folosinţă gratuită, a încasat subvenţii fără să facă nimic. Acum i l-a dat prin licitaţie şi noi ce facem cu animalele, unde ne ducem?”, se întreabă omul.
Un alt crescător, Nicolae Vasilovici, spune că el şi alţi doi gospodari din sat au împreună 500 de oi, dar din cauza primarului şi a surorii acestuia nu le pot păşuna în comună, ci au luat teren în altă parte. Vasilovici şi alţi fermieri ne-au spus că sora primarului a mers pe la oameni în sat, le-a cerut paşapoartele de la vaci şi aşa a ajuns să înfiinţeze asociaţia „Runcul Văii Moldovei”, dar mobilul real al fi încasarea subvenţiei de la APIA, nicidecum întreţinerea păşunilor şi susţinerea crescătorilor de animale.
„Totul se vămuieşte în comuna asta!”
Sătenii îl acuză pe primar că îi ameninţă şi încearcă să-i intimideze pentru a nu reclama faptele ilegale de care acesta s-ar face vinovat şi din acest motiv numărul celor care ies în stradă este relativ mic.
Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai primarului Moroşanu este Lazăr Vornicu, din comuna Slatina, care are afaceri în comuna Valea Moldovei. Lazăr Vornicu are 100 de vaci cu lapte şi a cumpărat pământ pe bucăţi, în comunele din jur. Spune că în alte localităţi nu a avut probleme cu administraţiile locale, în schimb, la Valea Moldovei, deşi au fost localnici care i-au vândut teren, aceştia au avut mereu de suferit abuzuri din partea primarului. Mai mult, Vornicu îl acuză pe primar că i-ar fi cerut un „cadou” de 150 de milioane de lei vechi pentru ”îndulcirea relaţiilor”.
Şi Dumitru Florişteanu ne spune că are unele dubii asupra modului în care în această primăvară i-au luat foc câteva saivane de pe islaz. „Am 110 oi şi cinci vaci. Am avut acolo saivane de 20 de ani. La un moment dat le-au spart - nu ştiu cine. Le-am pus înapoi, dar în primăvara asta au luat foc. Pe cine să găseşti?”, întreabă el retoric.
„Totul se vămuieşte în comuna asta! Casa primarului a crescut odată cu primăria. A vândut locurile de casă de la Mironu până la Valea Moldovei cu 1.800 de lei. Întâi la angajaţii primăriei, pe urmă, când Prefectura a cerut anularea licitaţiei, au vândut la rudele lor”, reclamă oamenii.
Banii de subvenţie pentru islazul comunal merg la sora primarului
De cealaltă parte, primarul Moroşanu spune că licitaţia prin care asociaţia al cărei preşedinte este sora lui s-a desfăşurat legal şi nu există nici o incompatibilitate. „Regulamentul licitaţiei a fost stabilit de Consiliul Local, trei persoane au cumpărat caietul de sarcini şi a câştigat asociaţia la care este sora mea preşedinte. Care este problema? Egal că au fost sau nu în asociaţie, toţi oamenii din sat au păşunat vitele acolo şi acelaşi lucru este şi acum. Conform hotărârii CL, păşunatul începe la 10 mai, dar la insistenţele oamenilor am acceptat să înceapă de astăzi, de pe 28 aprilie”, ne-a declarat primarul.
El recunoaşte că subvenţia de la APIA o încasează preşedinta asociaţiei, respectiv sora lui, dar spune că din aceşti bani ea execută lucrări de întreţinere a islazului. Potrivit primarului, Mădălina Radu ar fi făcut şi până acum astfel de lucrări, pe care primăria le-a recepţionat, dar copii după facturi şi procesele verbale de recepţie nu există la primărie.
Asociaţia condusă de Mădălina Radu a fost înfiinţată în 2009, din 2010 a folosit islazul gratuit, iar din documentele puse la dispoziţie de secretara comunei, Ileana Popovici, reiese că cei 74 de membri ai asociaţiei deţin 140 de bovine adulte, 74 de capete tineret bovin, 658 de ovine şi 14 cai.
Sătenii nemulţumiţi de cum a gestionat primarul problema islazului spun însă că cei mai mulţi dintre cei ale căror nume sunt pe aceste tabele habar nu au că fac parte din „Runcul Văii Moldovei”. Oamenii cer autorităţilor judeţene să se implice şi să rezolve situaţia, în caz contrar ameninţând cu proteste.