Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 apr 2014 - Anul XIX, nr. 93 (5602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Preocupare

Suceava se pregăteşte să devină „Oraşul florilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de mii de flori, de toate culorile, grupate după diverse modele, vor înfrumuseţa străzile Sucevei chiar de luna aceasta.

Primăria Suceava a dat deja startul operaţiunii de înfrumuseţare a străzilor, încât, pe lângă cele 20.000 de lalele plantate încă din toamnă de-a lungul principalei artere de circulaţie şi în Centru, de săptămâna viitoare vor fi plantate alte 350.000 de petunii, begonii, salvii, gura-leului, muşcate şi multe altele, menite să transforme Suceava într-un oraş al florilor.

Pregătirile sunt în toi la serele gestionate de Direcţia Domeniului Public, unde plăntuţele crescute încă din timpul iernii, din seminţele recoltate tot de lucrători, din florile din anii anteriori, sunt acum scoase afară, pentru a se obişnui cu temperaturile exterioare, înainte de a fi replantate pe marginea străzilor.

„Pregătim flori pentru plantare în oraş, ele trebuie să stea afară o seară-două, pentru a se căli, gazania, gura-leului, cineraria, astea sunt mai rezistente, pot fi scoase acum, dar sunt altele care nu ar rezista la temperaturile de acum dacă ar fi scoase”, a explicat una dintre femeile care trudesc zi de zi în serele încărcate de flori.

Pentru înfrumuseţarea Sucevei, în acest an, în serele gestionate de primărie au fost plantate peste 370.000 de plante ornamentale: portulaca – 180.000, petunii – 35.000, begonii – 35.000, cana indica – 5.000, dalii – 5.000, ochiul-boului – 7.000, Cineraria – 25.000, salvie – 10.000, gazania – 25.000, gura-leului – 15.000, crăiţe – 35.000. Cele mai multe dintre acestea vor fi replantate pe străzile Sucevei, începând de săptămâna viitoare.

„Pentru primăvara anului 2014 avem pregătite, pentru a planta pe peluzele stradale şi scuaruri, aliniamente şi parcuri, în jur de 350.000 de flori, din specii precum gura-leului, salvie, petunie, begonii, gazania, ageratum, portulac, iar pentru mobilierul stradal şi pentru stâlpi avem pregătite 2.500 de ghivece de muşcate şi 1.000 de jardiniere cu muşcate”, a precizat Remus Teodorovici, şeful serviciului Spaţii verzi, din cadrul Direcţiei Domeniului Public Suceava.

Precauţi, cei care gestionează această operaţiune vor să fie pregătiţi în caz de se întâmplă ceva care să ducă la dispariţia florilor, aşa cum sunt cazurile de vandalism, care se înregistrează an de an, sau fenomene naturale distrugătoare.

„Încercăm să facem şi o rezervă, în caz de se petrec fenomene nedorite – ploi, grindină, să avem cu ce face completările necesare, fără a recurge la achiziţii”, a adăugat Remus Teodorovici.

 

Cele mai mici costuri din ţară, la Suceava

Dacă în ţară sunt primării care plătesc milioane de euro pentru amenajarea spaţiilor verzi din oraş cu flori şi arbuşti, la Suceava, datorită eforturilor care se fac an de an, pentru a se obţine cât mai multe flori din resurse proprii, prin recoltarea seminţelor, plantarea şi îngrijirea lor pe timp de iarnă, când se munceşte pentru asigurarea încălzirii lor, mai ales când ne confruntăm cu temperaturi extreme, costurile sunt infime, iar rezultatele merită apreciate, mai ales că în spatele acestora este multă muncă, insuficient răsplătită.

„La sere lucrează doar zece femei, care au făcut o muncă titanică, pentru că acelaşi volum de muncă trebuia făcut de cel puţin 20 de persoane. Tot ce s-a realizat nu era posibil dacă nu se lucra şi peste program, inclusiv sâmbăta şi duminica, pentru că toate operaţiunile necesare trebuie făcute la timpul lor, de la asigurarea microclimatului, semănat, repicat, udat, fertilizat, combaterea bolilor, combaterea dăunătorilor, iar orice întârziere poate compromite întreaga cultură”, a explicat şeful serviciului Spaţii Verzi, Remus Teodorovici.

Spre exemplu, autorităţile din Ploieşti au plătit, anul trecut, pentru florile şi arbuştii plantaţi pe domeniul public 2.665.000 de lei, iar în primele trei luni ale acestui an firma care se ocupă de spaţiile verzi din oraş a încasat peste 880.000 de lei. La Buzău, administraţia locală a cumpărat sute de mii de fire de flori sau arbuşti, alocând 8,6 milioane de lei pentru îngrijirea spaţiilor verzi, în vreme ce Primăria Alba Iulia alocă peste 5 milioane de lei pe an pentru întreţinerea spaţiilor verzi, suma fiind împărţită între trei firme care au câştigat licitaţia pentru aceste servicii.

Primăria Arad va cheltui, în acest an, 7,5 milioane de lei pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, Primăria Braşov a alocat un buget de 1,5 milioane de lei pentru flori şi spaţii verzi, urmând ca în luna mai să fie organizată o licitaţie pentru amenajarea spaţiilor verzi.

La Suceava, costurile de înfrumuseţare a oraşului cu aproape 400.000 de flori sunt sub 300.000 de lei, aici fiind incluse atât achiziţiile de material săditor, costurile de încălzire a serelor şi salariile personalului. Doar 10% din seminţele şi butaşii necesari obţinerii florilor au fost obţinuţi din achiziţii, restul fiind materialul săditor recoltat de salariaţii municipalităţii.

„Facem eforturi ca oraşul să arate cât se poate de bine, cu costuri minime, executând cât mai multe lucrări în regie proprie”, a explicat viceprimarul Ovidiu Doroftei, care gestionează activitatea Direcţiei Domeniului Public.

 

Muncă multă, oameni puţini şi salarii mici

Cei care lucrează pentru ca sucevenii să se bucure de florile care vor înfrumuseţa oraşul întreg anul au o misiune dificilă, la care puţini se încumetă să se înhame – toată ziua cu mâinile în pământ, aplecaţi de spate, cărând lăzi pline cu ghivece, îngrijind cu mare migală plăntuţe plăpânde, ca un fir de aţă, asta în timp ce hainele se lipesc de tine îmbibate de sudoare, căldura din sere fiind de-a dreptul sufocantă. Se plâng de salariile foarte mici, de aproximativ 700 de lei - minimul pe economie, sperând că odată şi odată se va schimba ceva, să le fie şi lor mai bine.

Singura lor consolare rămâne mândria pe care o au atunci când văd pe străzi florile pe care le-au îngrijit cu multă atenţie, pentru a încânta privirile a sute de mii de trecători.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava se pregăteşte să devină „Oraşul florilor”.
 Vizualizări articol: 2728 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Suceava se pregăteşte să devină „Oraşul florilor”4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Va rog un efort financiar! trimis de
(25 apr 2014, 11:31:40
Va laudati cu efortul depus de cele zece doamne care fac o munca de cel putin doua-zeci de persoane, sunteti multumiti de rezultatul lor, va rugam si noi cei care ne platim darile catre Primarie, sa le rasplatiti pe aceste doamne curajoase si harnice cum se cuvine. Sa le mariti salariul. Bine ar fi sa le dublati, pentru c-ar fi justificat.

Va multumesc Domnule Director sau Primar.
2.   ORASUL PAPADIILOR trimis de
(25 apr 2014, 20:42:21
nu va mai chinuiti. suceava este daja orasul papadiilor. sunt miliarde in oras, pe fiecare colt de iarba care a mai ramas.abia astept sa-si scuture semintele. norul ce se va forma va si detectat si de catre NASA
3.   Groapa trimis de
(26 apr 2014, 08:34:25
Acum inteleg de ce sunt asa multe gropi in asfalt. Lungu are prea multe flori si vrea sa faca jardiniere si in mijlocul drumului. Probabil acolo se vor regasi si lalelele furate de care se pimenea in alt articol. Prelipceanul e plin de surprize:)))
4.   Comentariu trimis de
(27 apr 2014, 08:09:34
Foarte frumos dom'primar, dar poate angajati si un specialist peisagist care sa aranjeze florile astea , nu sa le ''infinga'' la intamplare amaratii de la Domeniul public.
Suceava arata ca o comuna , mai trageti si voi cu ''ochiu'' la alte orase din tara: BRASOV, Bucuresti, Cluj,etc, nu va inspirati de la Prelipca!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei