Cu ocazia Zilei bibliotecarului român şi a Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, miercuri, 23 aprilie, a avut loc a III-a ediţie a Simpozionului judeţean „Profesionalism şi etică în bibliotecă”, organizat de Casa Corpului Didactic (CCD) „George Tofan” Suceava şi Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava. Moto-ul de anul acesta a fost „Un bibliotecar profesionist îşi face datoria cu demnitate”.
Echipa de implementare şi coordonare a simpozionului a fost formată din prof. Eleonora Bulboacă, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prof. Daniela Argatu, bibliotecar CCD „George Tofan” Suceava, bibliotecar Oana Motrici, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, şi bibliotecarii şcolari metodişti zonali Lăcrămioara Andrei, Aurica Hriţcu, Roxana Chiriac, Rodica Crăciun, Stela Andruşcă, Maria Ghiţă, Geanina Harasemiuc, Mărioara Bahnean, Doriana Stan, susţinuţi de directorul CCD „George Tofan” Suceava, prof. Constantin Mărgineanu, şi directorul Colegiului Tehnic „Petru Muşat” Suceava, prof. Gabriela Alionte.
Invitaţi de onoare au fost Gheorghe Gabriel Cărăbuş, director al Bibliotecii Bucovinei "I.G. Sbiera" Suceava, Mirela Lica, bibliotecar-metodist la Biblioteca Bucovinei, prof. univ. dr. Rodica Nagy, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
În cadrul simpozionului au fost prezentate mai multe lucrări, în prima parte a zilei. După ora 12:00 s-a desfăşurat workshopul „Elogiu cărţii”, prezentat de bibliotecara Oana Motrici, prof. Ştefania Macovei, cu tehnici ale culturii informaţiei, exerciţii de autocunoaştere, de apreciere şi identificare a imaginii de sine. La ora 12:30, s-a vernisat expoziţia de carte Valeriu Bartolomeu Anania, prezentată de prof. Maria Teodoreanu, prof. Oana Onesim şi prof. Valentina Filip, continuată cu expoziţia de pictură Biblioteca – sursă de formare şi informare în cunoaşterea şi valorizarea patrimoniului cultural, coordonată de prof. Camelia Rusu Sadovei şi bibliotecar Alina Papuc, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Evenimente culturale în 86 de biblioteci şcolare din judeţ
Surpriza de la finalul acestui simpozion a fost făcută de Asociaţia Română pentru Patrimoniu, care prin reprezentanţii săi, Mariana Brăescu Silvestri, Teodora Mîndru şi Georgeta Dencu, a dăruit tuturor participanţilor câte un set de cărţi scrise de distinsul Artur Silvestri sau dedicate acestuia. În aceeaşi zi, în intervalul orar 18.00-21.00, s-au desfăşurat, în 86 de biblioteci şcolare din judeţul Suceava, evenimente culturale (sesiuni de lectură, conferinţe tematice, întâlniri cu scriitori, lansări de carte, cercuri de lectură, piese de teatru, jocuri, concursuri, expoziţii etc.), dedicate Nopţii bibliotecilor româneşti, marcă înregistrată la OSIM de Asociaţia Bibliotecarilor din România. Prof. Daniela Argatu, bibliotecar CCD „George Tofan” Suceava, ne-a spus că „a fost o zi de sărbătoare adevărată, a noastră, a bibliotecarilor, dar şi a celor care ne-au însoţit pe tot parcursul programului acestei zile, o zi în care <fapta culturală> ne-a adunat în mod sublim”.