Suma alocată de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru manualele elevilor suceveni, pentru anul şcolar 2014 - 2015, este de 577.000 de lei.
Fondurile sunt alocate pentru completarea stocurilor (acolo unde este cazul) şi pentru înlocuirea manualelor aflate în stadiu avansat de uzură, pentru învăţământul primar (excepţie fac clasele I şi a II-a), gimnazial şi pentru ciclul inferior al liceului (clasele a IX-a şi a X-a). Pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, cumpărarea manualelor şcolare se face de către părinţi de pe piaţa liberă.
Pentru anul 2013-2014, suma alocată judeţului Suceava pentru manualele noi a fost de 769.146 de lei.
Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, “pentru 2014-2015 suma este mai mică dat fiind faptul că nu mai sunt incluse în acest buget sumele pentru manualele din clasa I şi a II-a. Manualele pentru aceste clase vor fi achiziţionate, prin licitaţie, de Ministerul Educaţiei”.
Pentru celelalte clase, achiziţionarea manualelor şcolare se face de către IŞJ Suceava, în baza solicitărilor unităţilor de învăţământ. IŞJ are obligaţia de a achiziţiona doar manuale prevăzute în “Catalogul manualelor şcolare valabile pentru anul şcolar 2014-2015”, publicat pe pagina electronică www.edu.ro.
Şcolile trebuie să realizeze un inventar al manualelor şi să transmită către inspectorat notele de comandă. Laura Hacman a mai precizat că, până în luna mai, vor fi încheiate contractele cu editurile de la care vor fi achiziţionate manuale.
Ministerul Educaţiei vrea manuale digitale
Ministerul Educației Naționale (MEN) a deschis procedurile aferente licitației pentru manualele de clasa I și clasa a II-a. Noile manuale școlare vor fi atât în variantă tipărită, cât și în format digital. Varianta digitală va aduce ca noutate exerciţii interactive, jocuri, animaţii şi filme.
Elevii vor primi aceste manuale noi la Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.
Potrivit MEN, manualul în variantă digitală are exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări. Acestea vor avea o grafică atractivă şi adecvată din punct de vedere estetic.
Elevii suceveni încă primesc manuale extrem de deteriorate
În vreme ce ministerul de resort intenţionează să digitalizeze clasele, elevii suceveni primesc, de ani buni, manuale deteriorate şi uzate de generaţii la rând. Şi în acest an şcolar elevii au fost aşteptaţi cu manuale murdare, aproape zdrenţuite, cu foi lipsă sau care abia se mai ţin de cotorul cărţii, cu pagini lipite cu scotch şi coperte rupte, cărţi folosite cu neglijenţă de colegii lor mai mari.
Chiar şi manualele celor mai importante discipline şcolare, precum Matematica, Limba şi Literatura română sau Istoria, sunt deteriorate.
Manualele şcolare utilizate îşi pierd valabilitatea odată cu achiziţionarea noilor manuale şcolare, elaborate în baza unor noi programe şcolare sau a unor programe şcolare care au fost modificate cu minimum 25% faţă de programele şcolare precedente. Conform regulilor Ministerului Educaţiei Naţionale, viabilitatea manualelor tipărite este de patru ani şcolari.