Miercuri, 23 aprilie, câţiva elevi, membri ai Consiliului Judeţean al Elevilor Suceava, au desfășurat, în incinta Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, o „Cafenea publică” pentru a discuta problemele cu care se confrunta tinerii din liceele din judeţ, dar şi pentru a identifica măsuri pentru sprijinirea acestora.
Acţiunea este parte a proiectului „CiNE contează pe tine!”, iniţiat de Asociaţia Elevilor Mehedinţeni, realizat în parteneriat cu Consiliul Naţional al Elevilor şi cofinanţat de Comisia Europeană.
La întâlnire au participat elevi din cadrul următoarelor unităţi: Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, CN „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, CN de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Colegiul Tehnic Rădăuţi, CT „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Liceul Teoretic Filadelfia, CN „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc şi CN „Petru Rareş” Suceava.
Elevii au depistat problemele şi au propus soluţii
Considerată o metodă de dialog activ şi schimb de informaţii, cafeneaua publică moderată de elevul Tudor Găitan, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Suceava, a permis o interacţiune sporită şi crearea de relaţii apropiate între participanţi. Pentru început, elevii au iniţiat o serie de activităţi şi jocuri pentru a se cunoaşte mai bine.
Punctul central al întâlnirii a fost reprezentat de dezbaterea problemelor cel mai des întâlnite în rândul tinerilor, probleme identificate în urma completării unor chestionare de către elevi din toate liceele din județ.
Accentul s-a pus pe munca în echipă, grupurile de elevi încercând să identifice cauzele, efectele și în final soluțiile pentru problemele dezbătute, dar şi mijloacele prin care Consiliul Judeţean al Elevilor poate interveni pentru a rezolva aceste disfuncţionalităţi.
Potrivit lui Tudor Găitan, „scopul acestei activităţi este de a identifica tipurile de probleme cu care se confruntă tinerii liceeni, precum şi activităţile specifice remedierii acestor probleme şi conştientizării în rândul elevilor a importanţei cunoaşterii resurselor şi instituţiilor care îi pot ajuta şi care pot contribui la elaborarea unei strategii de intervenţie la nivel judeţean şi naţional”.
Printre problemele identificate de elevii suceveni amintim consumul de substanţe nocive, problemele familiale şi economice, discriminarea religioasă, absenteismul, delincvenţa etc. Drept soluţii au fost propuse programe de tip after-school, cursuri cu psihologul şcolii, campanii de promovare a educaţiei în mediul rural, aderarea la grupuri de sprijin, accesarea de burse, programe Erasmus etc.
Informaţiile adunate prin intermediul chestionarelor şi cafenelelor publice din fiecare judeţ au fost transmise la nivel central, unde au fost centralizate, urmând a fi prezentate la întâlnirea preşedinţilor Consiliilor Judeţene ale Elevilor, care are loc în perioada 24-27 aprilie, la Băile Herculane. La nivelul judeţului Suceava, în luna martie au fost completate circa 1.500 de chestionare în vederea identificării problemelor cu care se confruntă tinerii.