Schimbare radicală de situaţie în cazul despăgubirilor care se plătesc proprietarilor care deţin terenuri la şoseaua de centură a municipiului Suceava. Câteva decizii de dată recentă ale judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea produce un adevărat uragan de nemulţumiri.
Începând din februarie 2014, câteva complete de judecată ale instanţei supreme au admis recursurile formulate de statul român, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), şi au trimis dosarele spre rejudecare la Curtea de Apel Suceava.
În motivare se arată că magistraţii suceveni ar trebui să ţină cont în stabilirea cuantumului despăgubirilor de preţul minim de tranzacţionare a terenurilor prevăzut de Calculatorul Notarial.
Aceste sume sunt însă de-a dreptul ridicole şi se încadrează între 0,30-0,50 de euro/mp, adică de câteva zeci de ori mai puţin faţă de sumele câştigate în instanţă în ultima perioadă de oamenii care au pământ la şoseaua de centură şi care au primit între 6,5-24 de euro/mp.
Contractele de vânzare-cumpărare la preţuri minime, baza solicitărilor CNADNR
Totul a plecat de la o serie de tranzacţii imobiliare care au avut loc în cursul anului trecut şi pe care reprezentanţii CNADNR le-au prezentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie drept exemple pentru stabilirea despăgubirilor. În respectivele tranzacţii, cumpărătorii şi vânzătorii au convenit de comun acord să treacă sumele minime prevăzute în Calculatorul Notarial pentru a plăti în acest fel taxe şi impozite cât mai mici.
„Este greu de crezut că toate terenurile din Sf. Ilie, Mihoveni, Şcheia, Florinta sau Trei Movile să se fi vândut la acelaşi preţ, cu atât mai puţin la preţul de 0,30-0,50 de euro/mp, de notorietate fiind faptul că preţurile practicate pe piaţa imobiliară în aceste zone variază între 8-30 de euro/mp”, a declarat un expert imobiliar din Suceava.
De altfel, dosarele soluţionate definitiv şi irevocabil până acum s-au bazat pe expertize care au ţinut cont de valoarea de piaţă la care s-au adăugat diferiţi indici de corecţie, funcţie de amplasamentul terenului. Au fost expertize care până în februarie 2014 au avut greutate în faţa tuturor instanţelor de judecată, inclusiv a magistraţilor care recent le-au trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Suceava.
Mingea este în terenul experţilor şi al judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava
Ca urmare a deciziilor luate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mai multe dosare au fost retrimise la Curtea de Apel Suceava în vederea reexaminării sumelor care fac obiectul despăgubirilor de la şoseaua de centură. Asta înseamnă că se va ajunge la o nouă expertiză, iar riscul ca unii proprietari să primească de zeci de ori mai puţin faţă de vecinii lor este destul de mare.
Practic, se va crea o inechitate imensă, ceea ce va duce cu siguranţă la un val de nemulţumiri, în condiţiile în care există alte câteva sute de dosare nesoluţionate pe linia acordării despăgubirilor ca urmare a exproprierilor de la şoseaua de centură a Sucevei.
Daniel Corduneanu, unul dintre avocaţii care au avut pe mână zeci de dosare care privesc aceste despăgubiri, speră ca situaţia să fie soluţionată în aşa fel încât să nu se creeze discrepanţe majore între proprietari aflaţi în situaţii asemănătoare.
„Cred în corectitudinea şi consecvență experţilor, care îşi vor menţine acelaşi punct de vedere privind metoda de stabilire a preţului terenurilor expropriate. Nu cred că acelaşi expert ar putea stabili un preţ de 0,30-0,50 euro/mp după ce în urmă cu câteva luni a stabilit un preţ la o valoare mult diferită. Am încredere atât în experţi, cât şi în magistraţii Curţii de Apel Suceava, că nu vor ignora realităţile pieţei imobiliare şi nu vor încălca dreptul la proprietate prevăzut de Constituţia României şi de legislaţia CEDO în ceea ce priveşte o justă despăgubire”, a declarat avocatul Corduneanu.