Pe lângă faptul că a marcat ieri „Ziua naţională a bibliotecarului în România”, Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la prima atestare documentară şi totodată de funcţionare neîntreruptă în slujba celor dornici de lectură.
Istoria bibliotecii publice la Fălticeni începe în anul 1914, când distinsul profesor Vasile Ciurea întemeiază „Muzeul Fălticenilor”. Secţiile muzeale sunt completate şi cu o bibliotecă, aceasta devenind, aşa cum însuşi întemeietorul ei dorise şi menţionase, o bibliotecă publică pentru că, remarcabil om de cultură şi vocaţie umanistă, Vasile Ciurea a intuit că valorile spiritualităţii nu trebuie doar depozitate şi păstrate, ci şi cercetate, studiate şi transformate în instrumente de stimulare a meditaţiei şi creaţiei, a împlinirii intelectuale. Menţiunea reprezintă, practic, actul de naştere al Bibliotecii publice din Fălticeni.
Bibliotecara Adriana Mihăilă ne-a spus: „Asemenea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, a cărui zi se prăznuieşte tot pe 23 aprilie, şi biblioteca noastră a biruit timpul, vine la întâlnirea cu centenarul cu realizările, bucuriile, dar şi cu insatisfacţiile inerente, care azi sunt parcă mai puţin dureroase. Este acum clipa şi locul să mulţumim bibliotecarilor care au dat împlinire instituţiei şi actului de lectură, dar şi celor care astăzi servesc această cauză nobilă. Pentru un bibliotecar este firească încrederea în viitorul profesiei sale. Dacă biblioteca este pentru unii paradis, iar pentru alţii infern, dacă unii o văd ca pe un tezaur al spiritualităţii, ca pe o comoară de frumuseţe şi înţelepciune, iar alţii ca pe o acumulare de cărţi, fără valoare şi inutilă, biblioteca va rămâne o poartă deschisă spre cunoaştere”.