Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 apr 2014 - Anul XIX, nr. 90 (5599)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iarnă veritabilă

Zăpadă de jumătate de metru în masivele Călimani, Suhard şi Bistriţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chiar dacă multe lume credea că primăvara şi-a intrat în drepturi, în munţii din zonă peisajul este unul de iarnă autentică. Pe versanţii de nord şi nord-vest, zăpada atinge chiar şi jumătate de metru, în unele zone unde a fost viscolită fiind chiar mai mare.

Din acest motiv, turiştii care doresc să urmeze un anumit traseu trebuie să se informeze înainte de a pleca la drum.

„Probleme apar în zona de tranziție spre golul alpin unde există vegetație, respectiv jneapăn şi ienupăr. Recomandăm ca cei care doresc să facă drumeții pe traseele montane să se echipeze cu echipament de iarnă, respectiv: ghete de iarnă, mănuși, haine de vânt, suprapantaloni, căciulă, ochelari, cagule, parazăpezi etc.) în mod deosebit pentru masivele Călimani, Suhard și Bistriței, unde nu există refugii sau cabane montane”, a declarat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.

Iar meteorologii anunţă în continuare o vreme capricioasă, cel puţin în zonele montane, la peste 1.600 de metri altitudine fiind anunţate pentru acest weekend, dar şi pentru începutul săptămânii următoare precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. 

„Din cauza condiţiilor meteo existente, recomandăm ca traseele de creastă, cele cu dificultate medie sau dificilă să fie practicate doar de turiștii cu experiență în drumețiile montane și numai dacă vremea permite acest lucru (dacă este vizibilitate). Pentru cei care sunt la început, ideal ar fi să urmeze doar traseele ușoare, care duc direct la cabanele montane, cu evitarea zonelor expuse sau dificile”, a mai arătat Voicu Raia.

 

Care sunt traseele ce trebuie evitate

Potrivit salvamontiştilor, o serie de trasee nu sunt recomandate pentru această perioadă. Astfel, în masivul Călimani nu se recomandă traseul marcat cu cerc roșu, între Poiana Izvoarele și Şaua Negoiu, traseu care este pe curba de nivel, printre jnepeni, unde este aproape imposibil de trecut din cauza acumulărilor de zăpadă. Probleme mai există şi pe traseul de creastă, între Stația Meteo Rățitiș și Călimanul Cerbului, respectiv Poiana Arsurii și Coada Bistriciorului, unde există acumulări de zăpadă de până la 1 metru, și poteca este prin jneapăn, fiind necesare rachete de zăpadă.

În masivul Giumalău nu se recomandă traseul pe curba de nivel ce leagă Polița Caprelor de Cabana Giumalău, marcat cu cruce roșie, din cauza acumulărilor de zăpadă care mai există, iar datorită ultimelor căderi de zăpadă de circa 30 de cm este destul de dificilă și porţiunea de traseu marcată cu bandă roșie, între Polița Caprelor și vârful Giumalău.

Traseul marcat cu bandă roșie, dinspre Rarău spre vârful Giumalău, este recomandat doar turiștilor cu experiență montană și în condiții de vizibilitate bună.

     

Unde se poate ajunge cu maşina

Pentru turiştii care preferă să ajungă la destinaţie cu autovehiculele, salvamontiştii recomandă ca acestea să fie echipate cu cauciucuri de iarnă.  Spre masivul Rarău este deschis drumul Izvorul Alb - cabana Rarau, dar numai până la Mănăstirea Sihastria Rarău. Mai departe pe acest traseu sunt poduri de gheaţă, care au creat mari probleme chiar şi maşinilor de teren 4x4.

Un alt drum spre Pojorâta  - Rarău este deschis accesului auto doar până la intersecţia cu şoseaua ce duce la Chiril, în timp ce drumul Chiril - cabana Rarau este deschis până la km 7, la Schitul Rarău.

În Giumalău se poate circula cu maşina pe pârâul Rusca - cabana Giumalău numai 4-5 km, restul traseului, de circa 2 ore şi jumătate, putând fi parcurs doar pe jos.                                            

În masivul Călimani circulaţia auto este posibilă până în fosta exploatare de sulf, prin Gura Haiti, pe o distanţă de aproximativ 4 -5 km pe valea Haiti, spre Poiana Izvoarele.

 

Informaţii şi urgenţe

Pentru a evita incidentele şi posibilele accidente, salvamontiştii suceveni le recomandă turiştilor să se informeze în prealabil despre starea traseului pe care vor să-l urmeze, dar şi despre condiţiile meteo din acel interval.

„Rugăm turiştii să anunţe serviciile salvamont despre traseul abordat, în cazul grupurilor mari sau al celor care sunt începători în drumeţii montane. De asemenea, îi rugăm să nu consume băuturi alcoolice pe perioada drumeţiei şi să nu deterioreze tablele indicatoare şi stâlpii de marcaj”, a mai precizat Voicu Raia.

Pentru informaţii despre traseele montane se poate apela numărul de telefon 0745/313052 sau 0salvamont, iar pentru acţiuni mai complexe ce implică servicii de urgenţă este disponibil numărul 112.

Informaţii actualizate privind toate traseele montane din România pot fi accesate pe site-ul www.0salvamont.org

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zăpadă de jumătate de metru în masivele Călimani, Suhard şi Bistriţei.
 Vizualizări articol: 2689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zăpadă de jumătate de metru în masivele Călimani, Suhard şi Bistriţei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei