Deşeurile menajere, recipientele de material plastic şi resturile de la exploatarea lemnului sunt principalii poluanţi ai cursurilor de apă în judeţul Suceava. Prefectul Florin Sinescu a prezentat public, joi, un raport potrivit căruia, în urma verificării salubrizării cursurilor de apă din judeţul Suceava, în 11 localităţi s-au constatat deficienţe majore, respectiv depozite necontrolate de deşeuri şi materiale vegetale. Astfel, la Pătrăuţi, pe Pârâul Ţiganului, inspectorii din comisiile de control au constatat depozitarea necontrolată de resturi vegetale şi menajere şi au sancţionat cu avertisment persoana care s-a făcut vinovată. Primăriile Solca, Păltinoasa, Gura Humorului, Dorna Arini, Bogdăneşti şi Broşteni au fost avertizate pentru depozite de deşeuri menajere, de tip PET şi deşeuri din demolări, în zona staţiei de epurare şi zona amonte de podul de fier pe pârâul Solcuţa, deşeuri menajere şi PET-uri pe pârâul Bucovăţ, în spatele şcolii Păltinoasa, gunoaie pe pârâul Varvata la confluenţa cu pârâul Humor, pentru depozite de deşeuri menajere, PET-uri şi resturi din prelucrarea lemnului pe pâraiele Rusca I şi Arinu, pe Râşca, şi pe pârâul Neaga, la confluenţa cu râul Bistriţa.
Inspectorii suceveni nu au reuşit să transmită unor bistriţeni avertismente pentru poluarea apelor din Suceava
Resturi de la exploatarea lemnului făcută de ocoale silvice particulare şi ale comunelor Maieru şi Şanţ, din judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost găsite pe pâraiele Deaca, Gândacu şi Valea Cârlibabei din Cârlibaba, însă inspectorii din comisia de control nu au reuşit, potrivit prefectului Sinescu, să ia legătura cu reprezentanţii ocoalelor silvice particulare şi ale comunelor Maieru şi Şanţ.
Au mai fost sancţionate cu avertisment şi câteva firme de exploatarea lemnului, din cauza unor depozite de buşteni în albiile pâraielor Suha Mare- la Mălini, Suha - la Ostra şi Lauriţeni - la Moldoviţa. Comisiile de control au avertizat, de asemenea, Ocolul Silvic Vatra Dornei, după ce au descoperit resturi de exploatări forestiere pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite, la Dorna Arini şi Vatra Dornei, pe pârâul Rusca I, drum Rusca I şi pârâul Bârnărel, drum Chilia.