Minoritatea germană din judeţul Suceava, deşi este redusă numeric, este una dintre cele mai active în plan economic, cultural, social şi educaţional, beneficiind şi de un sprijin consistent şi constant din partea guvernului federal german şi al unor guverne de landuri. Ultimul recensământ din 2011 arată că la ora actuală în judeţ mai sunt doar 717 etnici germani, asta în condiţiile în care în 1930 erau 46.025, iar în 1956 trăiau în Suceava 3.981 de nemţi.
Statistica arată că investițiile în economia suceveană se regăsesc în 69 de firme cu capital german, Germania situându-se pe locul II în ceea priveşte numărul investitorilor străini, după Austria, având ca principale domenii de activitate comerţul, industria prelucrătoare, construcţiile, transporturile şi serviciile. În ceea ce priveşte participarea la capitalul firmelor străine din judeţul Suceava, investitorii din Germania se situează pe locul 7, cu un aport total la capitalul societăţilor comerciale înmatriculate de 13,325 milioane de lei.
Cooperarea în domeniul economic s-a concretizat şi prin activităţi ale organizaţiilor neguvernamentale, precum Asociaţia pentru Cooperare Internaţională (ACI) Bucovina, finanţată sută la sută de guvernul german, prin care sunt acordate anual ajutoare financiare micilor întreprinzători privaţi, rambursabile în cinci ani, fără dobândă. Anul trecut, această organizaţie a finanţat opt proiecte economice în valoare de peste 66.000 euro, precum şi lucrările de renovare a sediului Forumului local Moldoviţa, contribuţia financiară pentru acest obiectiv ridicându-se la 3.600 euro.
Regiunea Schwaben, partener constant şi generos al judeţului Suceava
În ceea ce priveşte domeniile educaţional şi social, în scopul păstrării identităţii naţionale a etnicilor germani limba germană este studiată în şcoli şi licee în regim intensiv bilingv, cu examen de certificare Sprachdiplom. De asemenea, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava are acorduri de colaborare cu universităţile germane din Augsburg, Freiburg, Mittelstands, Hamburg, Berlin şi Aalen. Institutul Bukowina din Augsburg este un partener statornic şi generos al universităţii sucevene; de-a lungul timpului a oferit burse pentru studenţi şi cadre didactice, a organizat schimburi culturale şi expoziţii şi derulează şapte proiecte de cercetare comune în chimie alimentară, mecanică şi mecatronică, robotică şi management. În cadrul parteneriatului între judeţul Suceava şi Regiunea Schwaben, germanii s-au implicat financiar în foarte multe proiecte din judeţ, printre ultimele finanţate fiind reabilitarea serelor din Câmpulung Moldovenesc şi a centrului de zi Geppetto din Rădăuţi, prin Asociaţia de Intervenţie-Suport-Educaţie-Ajutor (ISEA), destinat integrării sociale a copiilor din familii defavorizate. Interesul Germaniei pentru judeţul nostru este dovedit şi prin vizitele frecvente ale oficialilor germani la Suceava, în urma cărora apar noi proiecte de cooperare.