Ieri la amiază, jurnalistul Mugur Geu a plecat pe ultimul drum. A lăsat în urma sa sute, poate mii de articole, dar şi multe, foarte multe lucruri nespuse şi, mai ales, nescrise.
Umorul şi ironia sa ne vor urmări pe toţi care l-am cunoscut sau care i-am citit articolele. Nimic nu va putea umple golul din inimile celor apropiaţi, mama, fraţii şi rudele care-l conduc la groapă pe cel de acelaşi sânge.
La doar 45 de ani împliniţi exact acum o săptămână, pe când se afla în spital şi era operat de medicii suceveni, Mugur Geu, pe numele său real George Mugurel Gagiu, este ziaristul de care se leagă o parte din istoria post-decembristă a presei locale.
Despre Mugur Geu nu se poate vorbi la trecut. El a fost, este şi va rămâne unic prin tot ceea ce a făcut.
Ultima conferinţă de presă
Într-o zi de aprilie mai mult tomnatică decât primăvăratică, Mugur Geu şi-a luat adio de la această lume. A părăsit-o în stilul său inconfundabil pentru că, nu-i aşa, nu ar mai fi fost el.
Ieri, oamenii care l-au cunoscut, rude, prieteni, politicieni, colegi sau simpli suceveni, au ţinut să-i aducă un ultim omagiu.
De la primarul Ion Lungu, prefectul Florin Sinescu, subprefectul Atanasă Nistor sau vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilie Niţă şi până la colegii de la cotidianul Crai Nou, prieteni de la „Capşa Mică”, mişcarea culturală căreia Mugur i-a dat viaţă acum câţiva ani, colegi de breaslă sau cititori care i-au apreciat articolele, cu toţii au fost prezenţi la ultima sa conferinţă de presă.
Din păcate, a fost una tăcută, la care Mugur nu a vrut să adreseze nici o întrebare. Mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre ziarişti are parte de un asemenea moment. Pentru Mugur, Dumnezeu a decis că trebuie să fie pe 17 aprilie 2014.
Catren de rămas bun
Înmormântarea a început de la Casa Mortuară de lângă Dom Polski, iar slujba religioasă oficiată de un sobor de trei preoţi a avut loc la Biserica „Sf. Înviere” din centrul municipiului Suceava.
Cortegiul funerar s-a oprit la Cimitirul Pacea Nou, acolo unde Mugur Geu îşi va duce somnul de veci. Înainte de a fi coborât în groapă, poetul Ion Cozmei a citit un catren în memoria lui Mugur Geu, iar apropiaţii i-au transmis un ultim gând.
“Se remarca prin două mari atuuri, talentul şi ştiinţa limbii”
Mugur Geu şi-a început activitatea de jurnalist în 1994, iar în ultima vreme, mai exact din cursul anului 2001, s-a consacrat ca jurnalist la Crai Nou.
“În cea mai mare perioadă a celor 13 ani a scris pe domeniul infracţional, însă alterna aceste texte cu reportaje excelente. Era un om care se remarca prin două mari atuuri, talentul şi ştiinţa limbii. Făcea foarte, foarte rar greşeli în textele sale. Era un încăpăţânat, dar care în cele din urmă, dacă era cazul, ceda în faţa argumentelor. Uneori avea şi accente justiţiare, cu atât mai mult cu cât în perioada în care a fost jurnalist a absolvit şi Facultatea de Drept”, a mărturisit Dumitru Teodorescu, directorul ziarului Crai Nou.
Unul din reportajele memorabile marca Mugur Geu a fost scris la finele lui 2011, referitor la lucrările începute la Cetatea de Scaun a Sucevei. Personajul din prim-plan a fost atunci arheologul Florin Hău, „uriaşul cu suflet de pluş” cum i-a spus Mugur Geu, dispărut anul trecut în urma unei boli necruţătoare.
Acel interviu s-a materializat într-o carte de mici dimensiuni pe care Mugur Geu o împărţise recent prietenilor şi colegilor, broşură care va dăinui peste vremuri în memoria sa.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!