Sistemul de colectare şi transport a apelor uzate din municipiul Suceava către staţia de tratare-epurare din lunca râului Suceava a fost reabilitat recent, din fonduri europene, prin programul POS-Mediu.
„S-a finalizat subtraversarea râului Suceava, o lucrare de aproape două milioane de euro, de reabilitare a sifonului invers care deserveşte aglomerarea Suceava”, a anunţat ieri şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.
Prin această investiţie s-a realizat un colector nou, cu un diametru de 1.000 de mm şi o lungime de 511 metri, conducte de legătură între colectoarele existente, cu diametrul de 600 mm şi 800 mm, s-a realizat un nou bazin de retenţie, care reţine particulele mai mari de 4 mm, pentru a proteja subtraversarea, dar s-au construit şi două chesoane, înainte şi după subtraversarea râului Suceava, fiind reabilitate şi trei cămine de vane. Lucrarea a fost realizată de către firma Pfeiffer, care a câştigat la licitaţie contractul de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava, prin programul POS Mediu.
„S-a făcut o lucrare bună acolo, mai ales că s-a lucrat în condiţii grele, la o adâncime de 6-8 metri. Asta ne dă speranţa că pentru câţiva zeci de ani nu vom mai avea treabă cu acele conducte care reprezentau un pericol de poluare a râului Suceava, care erau foarte vulnerabile la orice creştere de nivel a râului”, a adăugat Ion Lungu.
Amenajarea unui sistem modern, mai sigur, de transport a apelor uzate către staţia de tratare-epurare a demarat în urmă cu mai mulţi ani, după ce conductele care traversau râul Suceava au fost afectate în mai multe rânduri de viituri.
(17 apr 2014, 12:32:57