Cei doi cai confiscaţi luni dimineaţă după o acţiune de prindere în flagrant a şase indivizi care tăiau copaci pe raza comunei Valea Moldovei s-au întors la proprietar, nimeni altul decât unul dintre suspecţii prinşi în flagrant la faţa locului. Deşi, după lege, caii au fost confiscaţi, odată cu bunurile folosite la săvârşirea infracţiunii, în realitate cabalinele s-au întors la proprietar, în baza unui proces-verbal prin care suspectul de furt le va întreţine până când instanţa se va pronunţa definitiv în această cauză de furt şi va stabili şi ce se va întâmpla cu animalele folosite la comiterea presupusei infracţiuni.
Luni dimineaţă, în jurul orei 5.00, un echipaj al Jandarmeriei Suceava a surprins în flagrant şase bărbaţi care tăiaseră şapte arbori specia molid. Cei şase au luat-o la fugă, s-au tras trei focuri de armă de avertisment, jandarmii reuşind să-i prindă şi să-i imobilizeze pe doi dintre fugari, ambii din comuna Slatina. De la faţa locului au fost ridicate un topor, hamuri, ştreanguri şi alte instrumente pentru tăierea şi transportarea butucilor şi cei doi cai folosiţi pentru transportarea buştenilor.
În mod normal, fiecare administraţie locală ar trebui să deţină un spaţiu pentru situaţii de acest gen, unde să poată fi aduse animalele ridicate în vederea confiscării. În realitate aceste spaţii nu există, şi nu doar în comune, cum este Valea Moldovei, ci şi în localităţile mari. În aceste condiţii, cei doi cai i-au fost predaţi lui Liviu Neamţu, unul dintre tinerii prinşi în flagrant la faţa locului, care este cercetat pentru furtul de arbori.
Mai trebuie spus că situaţia de la Valea Moldovei nu este o noutate, ci mai degrabă o practică. Inclusiv în cazul unor cai ridicaţi pentru că erau maltrataţi nu s-au găsit spaţii pentru cazare, apelându-se la iubitorii de animale şi la asociaţiile de protecţie a animalelor.