Liber. Afaceristul Dumitru Morhan este liber începând de ieri. El a fost eliberat din Penitenciarul Botoşani şi va rămâne acasă în perioada următoare.
„Le mulţumesc celor care au fost alături de mine, dar şi celor care mi-au fost împotrivă. Paştele să fie alături de toţi cei cărora le-am fost aproape. E un sentiment deosebit şi mă bucur”, a declarat Dumitru Morhan.
Dumitru Morhan a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, sub acuzaţia că fostul prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), devenit apoi preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), iar mai nou preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România în urma unui congres încă nevalidat de instanţele de judecată, s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, Ştefan Tcaciuc, importante sume de bani care în realitate nu au fost împrumute de Morhan lui Tcaciuc.
La mijloc sunt două împrumuturi, de 80.000 de dolari SUA, respectiv 2,2 miliarde de lei vechi, bani pe care Dumitru Morhan i-ar fi dat în 2001, respectiv 2003, fostului deputat Ştefan Tcaciuc, în baza a două contracte despre care procurorii afirmă că sunt măsluite.
După moartea parlamentarului, în iulie 2005, Morhan a calculat şi dobânzile şi penalităţile la aceste împrumuturi nerestituite şi a cerut, în total, familiei Tcaciuc şi Uniunii Ucrainenilor din România, 97.643 USD şi circa 2,6 miliarde de lei vechi.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava consideră că răposatul Ştefan Tcaciuc nu a luat niciodată acele împrumuturi, totul fiind o escrocherie.
Pentru ce a fost judecat
Dosarul care i-a adus această condamnare lui Dumitru Morhan a parcurs două cicluri procesuale. Iniţial, atât Tribunalul, cât şi Curtea de Apel Suceava l-au condamnat pe Dumitru Morhan la şase ani de închisoare cu executare, pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să caseze sentinţele şi să trimită dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Suceava. În rejudecare, Curtea de Apel Suceava a redus pedeapsa la trei ani de închisoare cu executare, condamnare menţinută săptămâna trecută şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Iniţial, Morhan a avut câştig de cauză
Înainte de a fi trimis în judecată de procurorii suceveni, Dumitru Morhan s-a judecat în instanţele civile cu Virginia Tcaciuc, văduva fostului deputat. Culmea este că în cursul anului 2007, judecătorii i-au dat câştig de cauză preşedintelui UDUR şi au obligat-o pe Virginia Tcaciuc să restituie cei 80.000 de dolari împrumutaţi de soţul ei în 2001.
Sentinţa de atunci a avut la bază mai multe expertize criminalistice, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că semnăturile nu au fost falsificate.
Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au ajuns la altă concluzie, în sensul că falsul nu era la semnături.
Mai exact, Dumitru Morhan ar fi falsificat nişte formulare tipizate, făcute pentru alegerile din 2000, formulare în alb pe care se găsea doar antetul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), ştampila şi semnătura preşedintelui Ştefan Tcaciuc.
Având semnătura originală a lui Tcaciuc (cu o pastă neagră de pix), Morhan – susţin anchetatorii – nu a făcut altceva decât să completeze la un calculator aşa-zisul contract de împrumut între el şi preşedintele de atunci al UUR, în valoare de 80.000 de dolari, bani pe care reprezentantul etnicilor ucraineni în Parlamentul României ar fi trebuit să-i returneze un an mai târziu. Acelaşi formular tipizat a fost folosit şi în cazul celui de-al doilea contract de împrumut, în valoare de 2,2 miliarde de lei vechi, încheiat de această dată între Morhan şi UUR, reprezentată de Ştefan Tcaciuc.