Mieii de Paşte scoşi la vânzare în hala special amenajată a Pieţei Mari din centrul Sucevei, singura locaţie de acest gen autorizată din municipiul reşedinţă de judeţ, au avut căutare încă din prima zi în care au fost comercializaţi. Ieri, la ora 12.00, în hală mai era la vânzare un singur miel, al unei crescătoare din Pătrăuţi, Elena Şuiu. Femeia a mărturisit că vânzarea a fost destul de bună pentru prima zi, iar în următoarele zile crescătorii vor veni cu mai multe animale la vânzare. Preţul este acelaşi ca anul trecut, 25 de lei pe kilogram, iar cei mai mulţi miei care s-au vândut ieri aveau cel puţin 10 kilograme. Crescătorii au fost dispuşi să mai negocieze maximum 2-3 lei la kilogram, a precizat Elena Şuiu.
Doctorul Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a precizat că există doar trei centre de sacrificare provizorii avizate, de unde se pot vinde miei, cel din Piaţa Mare a municipiului Suceava, unul la Pătrăuţi şi unul la Vereşti. El a arătat că mieii sacrificaţi la aceste centre de sacrificare provizorii trebuie să aibă o ştampilă rotundă, ştampilă care se aplică după ce medicii veterinari se asigură că au fost respectate condiţiile de igienă la sacrificare şi verifică documentele de provenienţă a animalelor. Ceilalţi miei trebuie sacrificaţi la abatoarele cu ştampilă ovală, cele care au dreptul la comerţ intracomunitar.
„Recomandăm cumpărătorilor să achiziţioneze miei doar din locaţiile autorizate, pentru care există garanţia respectării normelor sanitar-veterinare. Doar în acest fel consumatorii se pot proteja de riscurile care pot apărea în cazul celor care fac comerţ ilegal cu miei”, a declarat Vasile Semeniuc.