În jur de 30% dintre posturile comunale de poliţie din judeţ sunt într-un grav deficit de personal. Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) Suceava a identificat 28 de posturi comunale la care lucrează doar câte doi agenţi, în timp ce la două posturi a mai rămas doar câte un singur om. În aceste condiţii, oamenii care lucrează la posturile comunale au ajuns să aibă un program infernal de lucru, fără ca orele suplimentare să fie măcar plătite corespunzător.
„Agenţii de la posturi au ajuns să lucreze non-stop”
Liderul SNAP Suceava, agentul-şef principal Vasile Grumăzescu, a tras un semnal de alarmă şi avertizează conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) că situaţia nu mai poate continua în acest fel. Liderul de sindicat spune că, pe lângă faptul că au foarte mult de muncă, în multe cazuri agenţii de la posturi nu primesc nici un sprijin de la şefii ierarhici.
„Agenţii de la posturi au ajuns să lucreze non-stop. Când este un eveniment în comună prima dată trebuie să se deplaseze la faţa locului omul de la post, iar apoi vin cei de la secţiile rurale. Nu s-a pus deloc accent pe posturile de poliţie şi de aceea s-a ajuns aici. Agenţii tineri fug la secţiile rurale ori la poliţiile municipale şi orăşeneşti. Acolo sunt mult mai protejaţi”, a explicat liderul de sindicat.
Şeful de post, propriul său şef la Poieni Solca şi la Muşeniţa
El a explicat că la posturile comunale, pe lângă programul zilnic de opt ore, lucrătorii trebuie să asigure şi permanenţa în caz de evenimente. Asta înseamnă că agentul trebuie să fie disponibil imediat la orice oră din zi şi din noapte, în cazul în care în comună apar probleme.
„Imaginaţi-vă cum se descurcă un om care este singur la postul de poliţie. Şeful de post de la Poieni Solca, de exemplu, este singur şi nu are nici maşină de serviciu”, a exemplificat Vasile Grumăzescu. Nici la posturile unde sunt doi poliţişti nu este cu mult mai bine, permanenţa fiind asigurată prin rotaţie ori doar de un agent când celălalt pleacă în concediu. În mod normal, la posturile de poliţie ar trebuie să fie încadraţi minimum trei sau patru agenţi, în funcţie de întinderea comunei.
Conform datelor SNAP Suceava, posturile comunale la care lucrează în momentul de faţă doar câte un om sunt cele de la Poieni Solca şi Muşeniţa.
Unde sunt cele mai multe posturi neacoperite
Alte 28 posturi comunale de poliţie din judeţ au câte doi lucrători. Este vorba de posturile comunale de la Dorna Arini, Ciocăneşti, Dorna Candrenilor, Panaci, Iacobeni, Cârlibaba, Coşna, Ulma, Brodina, Stroieşti, Ciprian Porumbescu, Horodnic de Jos, Burla, Bălăceana, Comăneşti, Botoşana, Bilca, Gălăneşti, Berchişeşti, Suceviţa, Ostra, Pojorâta, Fundu Moldovei, Breaza, Bălcăuţi, Calafindeşti, Şerbăuţi şi Zamostea.
Aceste date arată că cel mai puţin acoperite posturi comunale din judeţ sunt în zona de competenţă a poliţiilor din Vatra Dornei şi Siret.
Liderul SNAP Suceava a arătat că în foarte multe cazuri sporurile care ar trebui plătite nu se achită, iar despre respectarea numărului legal de ore de repaus nici nu poate fi vorba.
Intervenţii la 112 în maximum 10 minute, un obiectiv greu de realizat
„Îi invităm pe agenţii de poliţie care sunt supuşi abuzurilor din partea şefilor să vină alături de noi şi să îi acţioneze în instanţă, pentru a-şi primi drepturile care li se cuvin prin lege”, a declarat agentul-şef Vasile Grumăzescu.
Liderul de sindicat a mai avertizat că în actualele condiţii obiectivul IPJ Suceava pentru 2014 legat de menţinerea unei proporţii de 90% la capitolul intervenţii într-un timp sub 10 minute la apelurile la 112 este imposibil de realizat.
Secţiile rurale vs. posturile comunale, o problemă care nu a fost încă tranşată
În opinia sindicatelor, dar nu numai a lor, ci şi a unor voci de la Inspectoratul General al Poliţiei Române care s-au exprimat oficial, actuala organizare a poliţiilor rurale va trebui din nou modificată. În 2011 s-au înfiinţat secţiile rurale, în număr de 15 în judeţ, iar posturile comunale au fost reduse la doar un om, care rămăsese cu program fix de opt ore. Această formulă nu a rezistat nici doi ani, iar posturile comunale au revenit pe scheme mai mari, cu câte trei-patru oameni, fiind menţinute în paralel şi secţiile rurale.
„Această formulă de mijloc nu este decât în dezavantajul oamenilor de la posturile comunale, în sarcina cărora au rămas activităţile poliţieneşti cele mai grele, de zi cu zi. De aceea s-a şi ajuns la această criză, subofiţerii au fugit de posturile comunale, iar cei care au rămas muncesc din greu”, a declarat liderul de sindicat.
El a ţinut să sublinieze că sindicatul nu este neapărat un apărător al posturilor comunale, fiind foarte mulţi agenţi care lucrează în condiţii grele şi la poliţiile municipale şi orăşeneşti, însă, în opinia sa, principalele probleme din momentul de faţă sunt la nivelul agenţilor de la posturi.
Noua promoţie de agenţi de poliţie ar mai putea completa posturile libere
Problema crizei de personal la posturile de poliţie nu este una nouă în judeţ. Singura speranţă pe termen scurt de completare a schemelor de personal este legată de noua promoţie de absolvenţi de la Şcoala de Agenţi de la Câmpina.
Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a precizat că noii poliţişti vor fi repartizaţi la posturi începând din luna iunie. Câte posturi vor ocupa aceştia nu ştie însă nimeni cu exactitate în acest moment.
La nivel oficial, IPJ Suceava susţine că activitatea de la posturile comunale este suplinită cu succes de secţiile rurale, care gestionează toate cauzele mai complexe.
Ordin privind decontarea cheltuielilor de navetă cu maşina personală
Recent, în urma propunerilor făcute de sindicate, ministrul Afacerilor Interne a emis trei ordine care vin în avantajul poliţiştilor, a mai anunţat Vasile Grumăzescu. Cel mai important prevede decontarea cheltuielilor de transport poliţiştilor care fac naveta cu maşina, în limita a 7,5 litri de carburant la suta de kilometri. A doua modificare este cu privire la acordarea gradelor profesionale, în sensul că poliţiştii pot fi avansaţi dacă în perioada care constituie vechime au fost apreciaţi cu calificatul de cel puţin „bine”. De asemenea, s-a modificat şi ordinul privind acordarea salariilor de excelenţă şi de merit. Sumele de bani pentru aceste salarii vor fi redistribuite şi acordate trimestrial în cuantum de 30% din salariul de bază, ceea ce va face ca un număr mai mare de poliţişti, din toate gradele profesionale, să poate spera la nişte bani în plus.
SNAP speră să mai obţină şi aprobarea unui spor de 100% pentru cei care muncesc în weekend şi de sărbătorile legale.
(14 apr 2014, 19:27:42