Un nou proiect cu fonduri europene nerambursabile se va derula în perioada următoare la nivelul Regiunii de Nord-Est, din care fac parte județele Suceava, Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău și Neamț. Este vorba de proiectul intitulat ”Programe de studii flexibile și competitive pentru IT&C în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est”, proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, care are o valoare eligibilă de 2,17 milioane de lei. Proiectul a fost promovat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, înființată de cele șase Consilii Județene din Regiunea de Nord-Est, iar contractul cu Ministerul Educației Naționale urmează să fie semnat până la sfârșitul acestei luni. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, el desfășurându-se în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” din Iași și Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău. Contribuția proprie a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST este de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, adică 12.426 de lei, și va fi suportată din bugetul propriu.
Îmbunătățirea programelor de studii de licență și master în domeniul IT&C
Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a arătat că prin obiectivele sale proiectul își propune să contribuie la adaptarea și îmbunătățirea programelor de studii de licență și master în domeniul IT&C, precum și la crearea competențelor absolvenților de studii în acest domeniu din cele şase județe ale Regiunii Nord-Est, prin corelarea acestora cu specificul pieței regionale de forță de muncă.
„Proiectul propune o viziune integrată, cuprinzând deopotrivă operațiuni de dezvoltare sau modernizare, updatare de programe de studii universitare de masterat inclusiv bilingve sau în limbi de circulație internațională, de creare sau completare a calificărilor din Registrul Național al Calificărilor în Învățământul Superior, în conformitate cu cerințele pieței muncii, precum și de formare, documentare și transfer de bune practici inclusiv prin cooperare inter-regională și transnațională pentru personalul implicat în dezvoltarea programelor de studii și a asigurării calității în învățământul superior și, nu în ultimă instanță, de promovare a șanselor de integrare pe piața muncii a absolvenților din cele șase județe, prin parcurgerea de programe universitare în domeniul IT&C de către persoane din grupuri dezavantajate”, a declarat Nechifor.