România pare ţara tuturor posibilităţilor, mai ales când vine vorba de soluţii tehnice de o stupiditate aparte. Este şi cazul drumului naţional DN 29, care la ieşirea din Suceava spre Botoşani nu este prevăzut cu rigole de scurgere a apei rezultate din precipitaţii.
Aşa se face că fiecare ploicică transformă carosabilul într-un bazin de colectare a apelor murdare. Pe lângă faptul că circulaţia rutieră este îngreunată vizibil, marea baltă a Burdujeniului reprezintă şi un real pericol pentru şoferii implicaţi în trafic şi care riscă să comită un accident în orice moment.
Geniala soluţie inginerească, prin care un drum naţional extrem de important a fost lăsat fără măcar un şanţ, la îndemâna oricărui ţăran, a fost pusă în practică chiar la intrarea în municipiul Suceava.Mai exact, în zona drumului care asigură accesul în cartierul „Dealul Mănăstirii” sau „Tinereţii” şi a staţiei OMV Petrom.
Atât drumul, cât şi benzinăria acţionează exact ca o barieră, nici unul dintre aceste obiective nefiind prevăzut cu vreun canal prin care apa să se poată scurge.
Din păcate, nu se întâmplă de azi, de ieri, ci de câţiva ani buni, iar până acum nimeni nu s-a străduit să găsească o soluţie viabilă de rezolvare a acestei prostii de proiectare.
„Eu am semnalat această problemă reprezentanţilor de la Direcţia Tehnică din cadrul primăriei, dar nici până acum nu mi s-a comunicat care ar putea fi soluţia pentru rezolvarea acestei anomalii”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Primarul Lungu spune că problema se va rezolva în această vară
Aşa se face că sub presiunea apei, asfaltul a crăpat în mai multe locuri în acea zonă, iar în perioadele de iarnă acţiunea împotriva drumului naţional este mult mai puternică şi mai distructivă.
Pe de altă parte, primarul Ion Lungu spune că pe sub drumul naţional existau subtraversări prin care apa era evacuată pe terenurile virane aflate pe partea dreaptă în direcţia de mers spre Botoşani.
„Terenurile respective au fost achiziţionate de diferite persoane, care au colmatat acele subtraversări pentru a nu le mai fi inundate pământurile. Situaţia se va rezolva în vara acestui an, când se va finaliza proiectul aglomerării urbane Salcea-Suceava pe linia canalizării. În acest fel, se va realiza o legătură între zona care este inundată acum şi canalizarea de pe strada Eroilor, din cartierul Burdujeni”, a arătat primarul Sucevei.
Până atunci se va recurge la metodele din ultimii ani, adică se vor trimite la faţa locului pompierii care vor scoate apa şi apoi o vor arunca în altă parte.