Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 apr 2014 - Anul XIX, nr. 83 (5592)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În „regia” DIICOT

Poveştile unor tineri care au încercat să facă afaceri cu droguri la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT) Suceava au anunţat ieri trimiterea în judecată a mai mulţi tineri acuzaţi că au vândut pe raza municipiului Suceava droguri de risc şi de mare risc.

În actele de sesizare a instanţei de judecată sunt prezentate pe larg faptele comise de către inculpaţi.

Unul dintre dosarele în cauză a contribuit la anihilarea reţelei de racolatori şi cărăuşi de heroină şi cocaină pe tot mapamondul, reţea din care făceau parte peste 100 de tineri din municipiul Suceava, mare parte dintre ei fiind arestaţi în străinătate.

Autorităţile au recuperat de la cărăuşii suceveni zeci de kilograme de heroină sau cocaină pe care le ingerau şi le transportau sub formă de caşete în stomac, fie la ascundeau prin bagaje ori haine.

 

Afacerea studentului. Comprimate de ecstasy la 100 de lei bucata şi pliculeţe cu droguri, la 60 de lei plicul

Într-un prim dosar, au fost trimiși în judecată doi tineri, Mădălin Gheorghe Popovici, în vârstă de 24 de ani, din Siret (student în anul II la Universitatea Suceava), şi Alexandru Laurenţiu Szatmari, de 23 de ani, din Dorneşti, cu domiciliul fără forme legale în municipiul Suceava. 

Cei doi se cunoşteau din Siret, Popovici fiind de loc din acel oraş, iar Szatmari crescând la o casă de copii din localitate.

Potrivit procurorilor, Popovici i-a furnizat în repetate rânduri lui Szatmari,în mai multe tranşe, comprimante de ecstasy, dar şi zeci de pliculeţe fie cu pulbere ori fragmente vegetale, pliculeţe în care au fost identificate substanţe care fac parte din categoria drogurilor de risc şi de mare risc.

În luna decembrie a anului trecut, ofiţerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava l-au prins în flagrant pe Szatmari, în zona Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, în timp ce vindea droguri.

Tânărul avea spre vânzare zece comprimate de ecstasy pe care le dădea cu 100 de lei bucata, dar şi zeci de pliculețe cu substanțe interzise, pe care le vindea cu 60 de lei fiecare.

Din toată această afacere, Alexandru Laurențiu Szatmari îşi reţinea câte 10 lei din fiecare plic ori comprimat de ecstasy vândut.

 

A declarat că primea drogurile prin poştă, după ce le comanda de pe un site

Trebuie precizat că, după ce a fost prins în flagrant în decembrie 2013, tânărul în vârstă de 23 de ani a acceptat să colaboreze cu anchetatorii, sens în care a scăpat de celula care îi era pregătită în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Nu la fel s-a întâmplat şi cu celălalt inculpat, Mădălin Gheorghe Popovici, care a fost arestat preventiv în luna ianuarie a acestui an. La audieri, Popovici a declarat că drogurile le-a comandat pe un site de profil din străinătate și i-au fost expediate într-o căsuță poştală închiriată la un oficiu din municipiul Suceava.

Procurorii au verificat această variantă, însă cei de la poștă susțin că la respectiva căsuţă poştală închiriată de Popovici nu s-au primit colete poștale.

 

A furat 15 caşete cu heroină, în Turcia, şi le-a trimis la Suceava 

În faţa judecătorilor au fost trimiși şi alţi doi tineri, Alexandru Ştefan Sofronea (29 de ani) şi Tudor Hanţig (24 de ani), ambii din municipiul Suceava. Cei doi sunt considerați primii dealeri de heroină la Suceava, fiind prinşi de ofiţerii Antidrog în cursul anului 2008.

Ademeniţi în afacerea cărăuşilor pentru reţele internaţionale de droguri, cei doi tineri au ajuns la începutul lui 2008 în Turcia.

Sofronea a furat de la alţi cărăuşi 15 caşete şi jumătate cu heroină, păcălindu-i pe ceilalţi că a auzit bătăi la uşa locuinţei în care erau cazaţi şi, fiind singur, a aruncat drogurile în toaletă, asta fiind regula în situaţii de risc.  

Cașetele cu droguri, însumând aproape 180 de grame de heroină, i le-a dat celuilalt inculpat, Tudor Hanţig, care urma să se întoarcă cu acestea în ţară, disimulându-le într-un recipient de şampon.

Au stabilit de asemenea şi cum vor împărţi banii după ce vor scăpa de marfă: 30% Hanţig, 70% Sofronea.

 

Fiul unei doctorițe, în comă, după ce-a tras o linie

Revenit acasă, Tudor Hanţig a avut unele neînţelegeri cu mama sa, motiv pentru care s-a mutat în apartamentul unui amic de-al său. Pentru că, la un moment dat, nu se mai descurca cu banii, s-a decis să-i vândă câteva grame de heroină unui tânăr pe care îl cunoştea, un adolescent în vârstă de 17 ani la vremea respectivă (martie 2008), Edward C.. Acesta din urmă a consumat stupefiantele împreună cu doi prieteni, fiecare câte o linie, unul dintre tineri, fiul unei doctoriţe din municipiul Suceava, ajungând la spital în comă.

La câteva zile de la incident, Edward C. a fost sunat de către fratele tânărului ajuns la spital, care i-a cerut să mai facă rost de câteva grame din acel drog, susţinând că le trebuie la o clinică de dezintoxicare pentru a afla exact despre ce substanţă este vorba.

La cea de-a doua tranzacţie, Edward C. a fost săltat de pe stradă de ofiţerii Antidrog, după ce cumpărase încă trei grame de heroină de la Tudor Hanţig, ulterior anchetatorii ajungând şi la uşa apartamentului în care locuia celălalt inculpat.

Între timp, revenise în ţară şi  Alexandru Ştefan Sofronea, anchetatorii încătuşându-l la vremea respectivă şi pe acesta şi punându-l sub acuzare.

 

Procurorii au cerut pedepse reduse la jumătate pentru doi dintre inculpaţi

În dosarul în care au fost trimişi în judecată Alexandru Ştefan Sofronea şi Tudor Hanţig, procurorii DIICOT au cerut judecătorilor reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege, explicându-şi cererea prin faptul că cei doi „au denunţat şi au facilitat identificarea şi tragerea la răspundere penală şi a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri”.

La câteva luni după prinderea celor doi în 2008, a urmat seria arestărilor pe bandă rulantă în dosarul cărăuşilor de droguri, ofiţerii Antidrog anunţând că peste 100 de tineri din municipiul Suceava au fost racolaţi să facă transporturi de heroină ori cocaină pe tot mapamondul pentru reţele internaţionale de trafic de droguri.

Unul dintre cei doi inculpaţi a solicitat protecţie din partea poliţiştilor, „întrucât datele pe care le-am furnizat

sunt de natură a-mi pune viaţa în primejdie”, explicând că liderii reţelei de cărăuşi de la Suceava i-au ameninţat că cei care vor spune ceva autorităţilor vor suporta consecinţele, „afirmând că anumiţi cetăţeni moldoveni sau alţi cetăţeni de culoare din Turcia vor suprima vieţile acestora”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poveştile unor tineri care au încercat să facă afaceri cu droguri la Suceava.
 Vizualizări articol: 7656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Poveştile unor tineri care au încercat să facă afaceri cu droguri la Suceava5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei