Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a dat, ieri, sentinţa în procesul dintre Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), aceasta fiind una nefavorabilă pentru instituţia de învăţământ superior din Suceava.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul Ministerului Educaţiei, astfel ministerul de resort câştigând procesul”.
Prin urmare, ordinul emis de minister prin care USV este o instituţie de învăţământ superior bazată doar pe educaţie rămâne în vigoare.
Valentin Popa a mai menţionat că Ministerul Educaţiei nu a mai depus la dosar documentaţia cuprinzând criteriile, standardele şi indicatorii pe baza cărora s-au ierarhizat, acum doi ani, universităţile din România. Popa a mai arătat că ministerul a invocat la ultimul termen decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procesul cu o universitate particulară, proces în care ministerul a avut câştig de cauză.
„Existând acest antecedent, Înalta Curte de Casaţie a considerat că această decizie este mai bună decât cea a Curţii de Apel Suceava, deşi în cele două procese se contestau chestiuni diferite”, a mai explicat Valentin Popa.
Prima sentinţă a fost favorabilă Universităţii Suceava
Sentinţa finală în cazul procesului judecat la Curtea de Apel Suceava, dintre USV şi MEN, a fost dată în favoarea instituţiei sucevene, ordinul care trimitea USV în ultima urnă valorică a universităţilor fiind anulat. Sentinţa a fost dată la finalul lunii februarie 2013.
În 2011, Ministerul Educaţiei a ierarhizat universităţile româneşti, acestea fiind clasificate în universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie. USV a fost inclusă în prima categorie, în consecinţă a primit mai puţine locuri bugetate şi fonduri mai puţine. Potrivit conducerii USV, clasificarea universităţii ca instituţie de învăţământ superior centrată doar pe educaţie a dus la pierderea a aproape 20% din bugetul pe care instituţia ar fi trebuit să-l primească.