În prima zi a Festivalului de teatru pentru copii și tineret, ediţia a VIII-a, care se desfăşoară, în perioada 8-10 aprilie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, au evoluat peste o sută de copii și tineri, componenți a 12 trupe de elevi, din clasele I-VIII, și opt trupe formate din elevi de liceu. Acestora li s-au alăturat 12 interpreți de gimnaziu și opt interpreți de liceu. Festivalul de teatru pentru copii și tineret face parte din proiectul ”Zilele teatrului pentru copii și tineret la Suceava”, realizat cu sprijinul Primăriei Suceava și al Consiliului Local al municipiului Suceava. Partenerii proiectului sunt Inspectoratul Școlar Suceava, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava și Asociația MagiMedia.
La festival au participat elevi din școlile și liceele sucevene, dar și din localități precum Fălticeni, Câmpulung Modovenesc, Rădăuți, Călărași, Piatra Neamț, Fundu Moldovei, Vicovu de Sus, Mihoveni.
La categoria Trupe - gimnaziu, câștigătorii din prima zi a festivalului sunt: locul III, Clubul ”Artis” din Piatra Neamț, cu piesa ”Aspirina și piramidonul”, elevii fiind coordonați de profesorul Gina Gulai; locul II, Trupa ”Giganții” din Călărași, cu piesa ”Jertfa Brâncovenilor” de învățător Elena Gavrilă Dinu, coordonată de profesorul Niculina Comănescu; locul I, Trupa ”Joc” din Călărași, cu piesa ”Prostia omenească” de Ion Creangă; la secțiunea Monolog – gimnaziu clasamentul arată astfel: locul III, Andrei Marc, de la Clubul ”Artis” din Piatra Neamț, interpretând „Monologul lui Nică”, locul II, Bălan Robert, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Călărași, cu piesa ”Calul lui Guță”, locul I, Andrei Căutișanu, de la Colegiul Național ”Nicu Gane” din Fălticeni, cu piesa ”Uitucul”, de Horațiu Mălăele, prof. coordonator Maria Lemnariu. La categoria Trupe – liceu, câştigătorii sunt: locul III, Trupa ”C.S.C.”, de la Școala Profesională Specială din Câmpulung Moldovenesc, cu piesa ”Boală grea”, coordonată de prof. Adriana Andrei, locul II, Trupa ”Simplu, în doi”, de la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret”, cu piesa ”Suflete tari”, de Camil Petrescu, coordonată de prof. Magdalena Iacoban, locul I, Trupa ”Catharsis”, de la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” din Fălticeni, cu piesa ”Intelectualii”, de Natali Croitoru, coordonator prof. Mattyllena Boicu.
Printre premianţi s-au numărat şi elevii de la secţiunea Monolog - liceu: Romina Hamzeu, de la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” din Fălticeni, cu piesa ”Cura de slăbire”, de Mihai Maximilian, prof. coordonator Simona Trușcan, locul III, Bogdan Ujeniuc, de la Colegul Național de Informatică ”Spiru Haret”, cu piesa ”Dragan”, de Petre Liciu, prof. coordonator Magdalena Iacoban, locul II, DaianaRobu, de la Colegiul Tehnic Rădăuți, cu piesa ”Noțiune Superderizată”, adaptare după Rodica Popescu Bitănescu, prof. coordonator Ionela Bîndiul, locul I.
În ziua a doua a festivalului, Trupa „Aether” din București a prezentat un recital şi au fost organizate mai multe ateliere de lucru. Profesoara Elena Ignat, președinta Asociaţiei Promotorii Bucovinei, ne-a spus că astăzi sucevenii sunt invitați să participe la un spectacol interactiv cu actorii Gabriela Ioniță și Dan Clucinski, care va începe la ora 10:00, în Sala mică a Casei de Cultură.