O clasă de elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 4 Suceava a primit, ieri, în cadrul programului „Şcoala altfel”, o lecţie importantă. Micuţii au învăţat că, în spatele unor misiuni de căutare şi salvare a unor persoane dispărute, se pot afla câini curajoşi, aprigi şi foarte inteligenţi, antrenaţi special pentru aşa ceva.
Această lecţie le-a fost predată de Carmen şi Nicolae Semeniuc, cei care au avut iniţiativa de a le prezenta elevilor demonstraţii cu doi câini pregătiţi pentru misiuni de salvare, din rasa Ciobănesc de Berna, mândria canină a Elveţiei.
Potrivit lui Carmen Semeniuc, „le-am prezentat copiilor ce pot face aceşti Ciobăneşti de Berna, respectiv să găsească persoane dispărute, accidentate sau aflate sub zăpadă. Exerciţiul de ieri a constat în plasarea unor victime alese din rândul copiilor, în diverse zone ale parcului, câinii având misiune de a le găsi”. Aceasta a mai menţionat că „elevii au primit informaţii despre aceşti câini şi despre misiunile pentru care sunt antrenaţi, cei mici bucurându-se de prezenţa unui căţel educat, dintr-o rasă extrem de echilibrată, sociabilă, poate chiar ideală pentru familii”.
Energici, dar ponderaţi în reacţii, Nora şi Antonia au făcut faţă cu brio testului propus de către dresori, căţeii identificând, spre bucuria copiilor, toate cele trei victime.
Nicolae Semeniuc a explicat că pentru pregătirea unui astfel de câine este nevoie de 6-8 luni, chiar un an. „Antrenamentul începe când acesta este junior, la 6-9 luni”, a mai menţionat Nicolae Semeniuc.
La finalul simulării, elevii au avut „liber” la joacă împreună cu cei doi căţei. Sociabili, răbdători și cooperanţi, ciobăneştii s-au comportat foarte bine în preajma copiilor.
Carmen şi Nicolae Semeniuc sunt membri ai International Rescue Dog Organisation, ai Asociaţiei Chinologice Suceava, crescători de câini de rasă şi pasionaţi de căţei, de munca şi sportul cu aceştia.
O elevă: „Câinii pot fi mai inteligenţi decât credem noi”
Aproape toţi elevii prezenţi în parcul Universităţii, la simularea acţiunii de salvare, au asistat pentru prima dată la un astfel de exerciţiu.
S-au declarat cuceriţi de cei doi câini, de blana lor moale, de docilitatea lor, dar şi de relaţia solidă dintre dresori şi câini.
Ştefania este elevă în clasa a II-a la Şcoala Nr. 4 Suceava. Despre experienţa din cea de-a doua zi a programului „Şcoala altfel”, eleva povesteşte: „Azi am înţeles că unii câini sunt mai inteligenţi decât credem noi. Ei pot fi dresaţi să găsească victime, pot găsi oameni rătăciţi. N-am mai văzut căţei aşa de inteligenţi. Aş vrea şi eu unul, dar stau la bloc şi nu-mi permit, dar dacă aş sta la casă mi-aş lua foarte mulţi câini”.
La rândul său, colega sa Francesca mărturiseşte: „Am văzut doi câini foarte inteligenţi şi deştepţi. Au găsit oameni ascunşi şi răniţi. Nu am mai văzut câini în situaţii din astea”.
Carmen şi Nicolae Semeniuc s-au alăturat programului „Şcoala altfel”, încă de la debutul acestuia.