Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 8 apr 2014 - Anul XIX, nr. 80 (5589)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Astăzi

Suceava a rămas fără căldură şi apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 60.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare al oraşului nu mai au căldură şi apă caldă, începând din noaptea de luni spre marţi, când noua centrală termică, a Bioenergy, a fost oprită.

Măsura a fost luată atât din motive tehnice, cât şi economice.

„Avem de efectuat o intervenţie tehnică la centrală, care necesită oprirea acesteia pentru aproximativ 10 ore. Numai că repornirea acesteia depinde de ce decizii se vor lua marţi, la nivelul asociaţiilor de proprietari, pentru că fără a fi plătiţi nu putem produce energie termică”, a declarat ieri directorul Bioenergy Suceava, Constantin Plăcintă.

Pentru că nu a primit decât o mică parte din banii cuveniţi pentru energia termică furnizată sucevenilor în această iarnă, Bioenergy nu a avut cum plăti furnizorii de masă lemnoasă, fiind la un pas de un blocaj economic total.

„Mai avem biomasă doar pentru o zi-două. Dacă nu ne vin alţi bani, ca încasări, nu avem cu ce cumpăra masă lemnoasă”, a explicat directorul noii centrale termice a municipiului Suceava, una din cele mai moderne din România, care funcţionează pe biomasă.

Numai că investiția de aproximativ 90 de milioane de euro, pentru realizarea acestei centrale, nu a produs până acum decât o gaură imensă în bugetul investitorului, care are de recuperat 12,9 milioane de lei (129 de miliarde de lei vechi), datorii restante de la Termica, la care se vor adăuga, la finele acestei luni, alte 3,3 milioane de lei (33 de miliarde de lei vechi), de la factura emisă la finele lunii martie.

„Din păcate nu s-au găsit soluţii pentru eşalonarea plăţilor restante. Sperăm ca asociaţiile de proprietari să înţeleagă că dacă nu vor fi făcute plăţi consistente, apa caldă şi căldura nu vor reveni. Furnizorul de energie termică nu are cu ce plăti propriii furnizori de materie primă. Mă îndoiesc că operatorul privat care deţine această centrală va da apă caldă, fără a fi plătit, doar pentru că se apropie Paştele”, a menţionat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care speră ca la şedinţa de astăzi cu asociaţiile de proprietari, de la sediul Primăriei Suceava, să se ia o decizie care să permită repornirea furnizării căldurii şi apei calde în municipiul reşedinţă de judeţ.

„Nu mai ţine de noi să asigurăm căldura şi apa caldă, câtă vreme nu mai primim energie termică de la noua centrală. Noi am încercat să evităm această situaţie neplăcută, prin debranşarea scărilor de bloc rău-platnice, dar măsura nu a dat rezultatele aşteptate. Încasările din acea zonă abia de s-au cunoscut”, a explicat directorul societăţii care asigură serviciile de transport şi distribuţie a energiei termice, Termica.

Rămâne de văzut dacă noua centrală îşi va relua curând activitatea de producere a energiei termice sau intervenţia tehnică de astăzi se va transforma într-o oprire pe termen lung, care ar lăsa 22.000 de familii fără căldură şi apă caldă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava a rămas fără căldură şi apă caldă.
 Vizualizări articol: 5998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Suceava a rămas fără căldură şi apă caldă4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vraja marii trimis de
( 8 apr 2014, 11:11:43
sunt sigur ca defectiunea tehnica este scornita.de fapt a fost oprit intentionat ,agentul termic,in ideea ca poate sensibilizeaza prostimea si sare repede cu banii.deci cei mai mult is la zi.iar cei care au datorii nu o sa o faca prea curand...
2.   Tradatorul de Placinta... trimis de
( 8 apr 2014, 11:15:23
Nu aveti de unde va lua salariul bade Placinta? Transferati-va la CET poate mai gasiti ceva ''resurse'' ! Nu va merge afacerea de partid... prosti sa fie sucevenii daca mai platesc ceva la asociatii...!
3.   Cronica unei tragedii anuntate trimis de
( 8 apr 2014, 12:44:37
Ziua de maine va ramane in istorie.Probabil e prima zi cand sucevenii de la sistemul centralizat nu vor avea caldura si apa calda.Iar viitorul e sumbru.Datoriile mari ale populatiei.Datoriile mari ale primariei fata de Termica reprezentand subventiile neplatite.
Faptul ca Termica este in insolventa si i se termina contractul de distributie al energiei termice.Toate acestea se cumuleaza si duc spre un colaps economic.
4.   Cronica unei tragedii anuntate trimis de
( 8 apr 2014, 12:46:32
Domnul Lungu ştia, de vreo 12 ani, că Termica este, „o piatră de moară de gâtul primăriei”. S-au luat niste masuri nepotrivite de-a lungul timpului care au dus la tragedia Termica.Ne referim la iniţierea de către primar, în mandatul trecut a decapitalizării SC Termica cu 75 de milioane de lei. Ne referim de asemenea, la iniţierea de către primar a demersurilor în urma cărora Termica şi-a pierdut, în favoarea primăriei, terenurile (până şi cele de sub clădiri). In mod sistematic, subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, Termica fiind silită să funcţioneze, în ultimi ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură. . Reţelele de distribuţie a energiei termice, aparţinând Primăriei, nu au fost la timp reparate şi modernizate, pierderile în reţele peste limita stabilită de autoritatea de reglementare aducând societăţii o pierdere anuală de circa cinci milioane de lei.

5.   Cronica unei tragedii anuntate trimis de
( 8 apr 2014, 12:56:14
Suprafaţa de 155,46 hectare de teren pe care s-a intabulat Primăria Suceava nu a aparţinut niciodată integral oraşului. O parte din aceste terenuri au fost în proprietatea oraşului Salcea, altele au aparţinut Primăriei Ipoteşti.
În cursul anului 2009, Primăria Suceava era deja în proprietatea celor 155,46 hectare de teren. Şi cum avea de achitat către Termica Suceava subvenţii însumate în valoare de 700 de miliarde de lei vechi s-a gandit ca compenseze datoria cu terenurile.Bazele legale pentru ca terenurile să ajungă în proprietatea Termica erau puse la punct. Trebuia doar ca primarul Ion Lungu să semneze documentele, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mult, compensarea s-a realizat teoretic, iar Primăria Suceava a rămas şi cu 155,46 hectare de teren şi fără datoria de 700 de miliarde de lei vechi rezultată din neplata subvenţiei.
6.   Si cu si fara datorii... trimis de
( 8 apr 2014, 12:57:54
Cand am fost la zi cu asociatia ati oprit pana si gazul pentru restantele altora si am avut de suferit toti, cand am avut eu restanta am platit penalitati cu varf si indesat. Deci, care ar fi calea de mijloc?
7.   Cronica unei tragedii anuntate trimis de
( 8 apr 2014, 13:04:52
Primarul Ion Lungu, a aplicat din nou tactica de a forţa mâna consilierilor prin tergiversare şi împingerea lucrurilor până la limita extremă. A procedat, acum, privind distribuţia, la fel ca, nu de mult, în cazul producerii de energie termică. Primarul a binevoit să vină târziu în faţa consilierilor, doar cu puţin timp înaintea expirării termenului până la care Termica era obligată să presteze distribuţia energiei termice, cu documentaţia necesară demarării licitaţiei de desemnare a unui nou operator pentru distribuţia, transportul şi furnizarea agentului termic. Din nou, s-a acţionat sub presiunea că, vai!, populaţia nu va mai beneficia de căldură şi apă caldă.Logic, normal şi legal ar fi fost ca, înainte de a scoate la licitaţie concesionarea serviciului de distribuţie, municipiul Suceava să fi cumpărat conductele de termoficare de 3,5 km cuprinse între gardul Bioenergy şi CT2 şi capacităţile de pompare. De asemenea sunt curios cine va suporta reparatiile de 60 milioane euro ale sistemului de distributie.De asemenea sunt curios daca 50 % din populatie va suporta in continuare subventiile pentru cei din sistemul centralizat.
8.   Solutii? trimis de
( 8 apr 2014, 13:46:01
Singura solutie corecta de care a fugit Lungu si a ucis Termica a fost stabilirea pretului corect la gigacalorie!Si 116 lei/giga e un pret sub costul de productie.Uitati-va cu cit se vinde giga in alte orase.Cine vrea sa ramana la sistemul centralizat sa-si puna contor de apartament si plateste cit consuma.Cei foarte saraci sa fie ajutati de stat.Nu mai merge cu pomana si la comun ca la colhoz.Cat consumi platesti.Asa se rezolva si problema celor care au centrale proprii si platesc subventii pt cei ce n-au.Dintre cei care nu platesc sunt o multime de pomanagii care au posibilitati dar sistemul(lungu) i-a invatat ca gigacaloria e ieftina sau gratis.Nu domnilor asa e societatea asta pt care ne-am bucurat toti ca am intrat in 1989-ce consumi platesti pretul corect stabilit de piata.Prosti sa fie cei de la Byoenergie sa mai dea agent termic fara sa fie platiti.Dupa o perioada fara caldura si apa calda se aleg apele. Cei care vor isi vor pune centrala, cei care nu pot, sa faca cerere la stat pt a le rezolva problema.Daca nu sa investeasca Lungu 60 mil euro sa repare retelele, sa contorizeze apartamentele individual si sa astepte incasari de la populatie.
8.1  RE: Solutii? trimis de
( 8 apr 2014, 14:45:11
Singura solutie e ca Lungu sa plateasca jumatate din datoriile care le are catre Termica. Noi urmarim ce face edilul, nu este el seful? Nu este politicos sa fii mai harnic si mai cinstit dacat sefu`!
9.   Gica fara frica trimis de
( 8 apr 2014, 19:32:53
Edilul sef si-a umplut portbagajul cu o mica zestre pe actiuni la "baioienergi", dupa cum de-a lungul anilor a luat o mica atentie de 10 % + tva + bonus cate o mica vila/acaret/cotet/masina pentru km de asfalt licitat in Suceava, pavele de vara, pavele de iarna ptr. gigica celalat tot lung din familia bursucului care gafaie in mod natural cand coboara scarile (atat de perspicac e, incat coboara cat mai putin, deh, cap mare, minte scurta aka putina sa priceapa si nea el insusi).
Baioinergi e in insolventa bah, nu au platit baiomasa aka lemnele, primare destept ce si cum esti, mai fa mah o centrala mai mica, asa cat o cusca de gardieni, poate o fi rentabila. Mare om edilul, cred ca te paste dna-ul, paste fericit iarba escrocule, poate slabesti si traiesti mai mult!

10.   E tare poza! trimis de
( 8 apr 2014, 19:55:33
Don Costica, iti sade bine cu echipamentul ptr. protectie de la Termica, te-a durut inima sa nu-l predai. Stii proverbul ala cu lupul, naravul si parul?
11.   Comentariu trimis de
( 8 apr 2014, 21:35:06
Colapsul TERMICA SA este unul voit si dorit de cei interesati, care si-au luat spagi de la austrieci ptr. construirea centralei noi, dar cel mai tragic este ca acest episod este doar unul minuscul din tragedia falimentarii industriei romanesti , de catre interese straine, cu concursul coruptilor flamanzi de la noi!
Din pacate sufera un oras intreg, fiindca spagarii au mai adaugat in conturile lor cateva sute de mii de euro de caciula si-au falimentat CET-ul , care nu cred ca nu putea fi modernizat si adus la standardele cerute, mai ales la ce patrimoniu avea, numai daca ar fi vandut cateva hectare si fierul vechi din curte ..... dar s-ar parea ca ''placintele'' nu mai vor branza romaneasca):
12.   Furați trimis de
( 8 apr 2014, 22:56:52
Noi Suceveni suntem furați ...
12.1  RE: Furați trimis de
( 9 apr 2014, 02:10:15
Asta nu-s deacord, chiar imi provoaca repulsie! Adica-te, tot pe noi cei care suferim de frig, ne bagati a fi vinovati!?
Ce jalnici sunteti cum continuati a judeca asa!?
12.2  RE: Furați trimis de
( 9 apr 2014, 06:42:42
Dl Primar, va intelegem necazul, dar nu puteti sa va suparati, ,,ca vacarul pe sat”. Trebuie de gasit o alta varianta in care sa nu aiba de suferit atitia oameni . Intrati in normaliatate si rezolvati problemele cit mai urgent!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei