Firma Rosal a fost amendată de Comisariatul Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu cu suma de 20.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată pentru că firma nu asigură colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile, în ciuda faptului că în cursul anului trecut a fost avertizată în acest sens.
„În urma verificărilor noastre, în municipiul Suceava lipsesc cu desăvârşire containerele pentru recuperarea sticlei. Pentru peturi există amplasate astfel de containere, în timp ce pentru hârtie şi carton situaţie este legală doar parţial”, a declarat Adriana Iordache, şefa Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu.
Reprezentanţii Rosal au termen până pe 7 iulie 2014 să rezolve această problemă, iar în cazul în care nu vor intra în legalitate sunt pasibili de sancţiuni mult mai drastice.
Adrian Niculescu, şeful Rosal Suceava, recunoaşte că din oraş lipsesc containerele pentru colectarea deşeurilor din sticlă.
„Anul trecut ni s-a pus în vedere să amplasăm containere pentru folie şi carton şi ne-am conformat. Despre sticlă nu ni s-a spus nimic, dar ne însuşim critica de acum şi vom intra în legalitate”, a arătat directorul Rosal Suceava.
Pe de altă parte, Adrian Niculescu a precizat că singurul container pentru sticlă pe care firma îl deţine din luna iunie a anului trecut, cu o capacitate de 1,1 mc, nu a fost umplut nici până în prezent.
„Este vorba de o achiziţie costisitoare care nu se reflectă în cantitatea de sticlă adunată în vederea reciclării, dar unde e lege nu-i tocmeală”, a concluzionat Niculescu.
Garda de Mediu cere măsuri mai drastice în domeniul salubrizării oraşului
După ce „Monitorul de Suceava” a prezentat acum câteva zile modul în care angajaţii Rosal au înţeles să transfere mizeria dintr-o maşină de mici dimensiuni, descărcând-o în plină stradă în cupa unui excavator pe care mai apoi l-au plimbat pe străzile oraşului, comisarii Gărzii de Mediu au verificat şi acest aspect.
Spre stupoarea comisarilor de mediu, autorizaţia în baza căreia funcţionează firma Rosal nu prevede nimic concret pe linia respectării unor norme de colectare, transfer şi depozitare a mizeriei stradale.
Cu alte cuvinte, muncitorii pot acţiona exact cum îi taie capul în acel moment, chiar dacă asta înseamnă să stropească maşinile sau strada cu „mustul” rezultat din activitatea de salubrizare.
„Am trimis la revizuit autorizaţia emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, în care să fie stipulate măsuri clare pentru salubrizarea stradală”, a declarat Adriana Iordache.
Termenul impus pentru revizuirea autorizaţiei este 14 aprilie 2014.
( 8 apr 2014, 22:25:11