Zece gospodine din Adâncata şi-au prezentat ieri, în cadrul unui festival culinar, cele mai bune preparate de post. Evenimentul, ajuns la cea de-a doua ediţie, a fost organizat de preotul Bisericii de lemn Sf. Dumitru, Mitu Pascal, dar şi de Elena Cucu, soţia primarului din Adâncata, Viorel Cucu. Astfel, toţi cei care au participat la slujba de duminică au participat apoi la „Degustarea produselor tradiţionale de post”, la care gospodinele din Adâncata au prezentat sarmale, salate de ciuperci, vinete sau de fasole, chiftele de post, precum şi prăjituri şi cozonaci de post. Toate produsele prezentate au fost apreciate de cei care au venit la degustare, organizatorii oferindu-le gospodinelor participante câte o diplomă, dar şi un cadou constând în produse de bucătărie.
Elena Cucu a ţinut să precizeze că acest festival gastronomic este organizat pentru păstrarea tradiţiilor şi a mâncărurilor tradiţionale. „Sunt produse şi preparate de post făcute după reţete învăţate de la bunicile şi străbunicile noastre. Şi din acest motiv vrem ca prin acest festival gastronomic să continuăm aceste tradiţii şi sperăm ca de la an la an, numărul gospodinelor care vin cu produse de post să fie din ce în ce mai mare”, ne-a declarat Elena Cucu. Ea a apreciat în mod deosebit sprijinul primit din partea preotului Mitu Pascal, despre care a spus că este extrem de apreciat în parohia pe care o păstoreşte, pe lângă astfel de acţiuni el implicându-se şi în sprijinirea celor care au o situaţie financiară mai precară.
La rândul său, preotul Mitu Pascal a spus că organizarea acestui festival în Postul Mare are şi scopul de a-i îndemna pe locuitorii din Adâncata să postească, arătându-le că mâncarea de post este la fel de gustoasă, dar mai sănătoasă. „Ne-am gândit că în această perioadă credincioșii vin mai mulţi la biserică. Iar aici, în Adâncata, avem şi activităţi socio-culturale în care includem toată parohia, pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a promova învăţătura creştină şi ne-am gândit să organizăm şi un astfel de eveniment în care gospodinele din sat să vină cu produse tradiţionale, pentru a-i încuraja pe cei care nu postesc să postească. Să vadă că mâncarea de post este la fel de gustoasă şi chiar mai sănătoasă”, a spus preotul Mitu Pascal.
La evenimentul de ieri de la Adâncata a fost prezent şi primarul comunei, Viorel Cucu, acesta mulţumindu-le gospodinelor pentru faptul că păstrează în continuare tradiţia. „Sărbătorile Pascale să vă aducă lumină şi linişte în casă. Şi la anul sperăm să avem mai mulţi participanţi”, a spus Viorel Cucu.