Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, una dintre instituţiile cu cele mai importante atribuţii de control din judeţ, nu are un director executiv numit în urma unui concurs încă din octombrie 2012. De un an şi jumătate, instituția a fost condusă doar cu titlu interimar, pe perioade de maximum şase luni de zile, însă au fost şi situaţii în care un director a fost îndepărtat după trei zile. Nu au lipsit nici rocadele între directori, doi dintre ei adunând deja câte două mandate. Toată această instabilitate nu a făcut decât să afecteze imaginea instituţiei, cu atât mai mult cu cât majoritatea directorilor interimari au avut o activitate invizibilă. Impresia generală care s-a creat este că DSVSA Suceava este un sat fără câini, care şi-a pierdut mare parte din autoritate, iar argumente în acest sens sunt destule. Unul dintre acestea ar fi că în 2013, în nouă luni de zile, inspectorii de control aplicaseră doar 13 amenzi, cu o valoare infimă, extrem de puţin pentru o instituţie care are compartiment de control şi răspunde de tot ceea ce înseamnă norme sanitar veterinare şi siguranţa alimentelor.
Cine a condus instituția în ultimul an şi jumătate
La începutul lui octombrie 2012, ultimul director executiv ales prin concursal Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, Petrea Dulgheru, a fost detaşat la structura centrală, unde a refuzat să se mute, ulterior părăsind instituţia, iar postul de la Suceava a rămas vacant.
Primul care l-a înlocuit, cu titlul interimar, a fost doctorul Octavian Ilisoi. Agreat de noul Guvern de la acea vreme, Ilisoi se pregătea să dea un concurs pentru ocuparea funcţiei, însă un scandal declanşat de o televiziune naţională, privind o presupusă incompatibilitate a acestuia, având în vedere că familia sa deţine mai multe farmacii veterinare, a dus la îndepărtarea sa. La conducerea DSVSA Suceava, în 2013, a urmat Constantin Savu, care a venit de la structura centrală, ANSVSA, cu un mandat de şase luni de zile. Savu a fost director doar cu numele, fiind aproape tot timpul de negăsit la instituţie, a refuzat orice dialog cu presa şi a lipsit şi de la foarte multe şedinţe ale medicilor sanitar-veterinari. După plecarea acestuia, din toamna anului trecut şi până în prezent, DSVSA Suceava a mai fost condusă de doctorii Cornel Ţehaniuc, Cristian Lupeş şi Ioan Corduneanu. Ultimul a adunat două scurte mandate, înlocuindu-l iniţial pe Lupeş, demis după doar trei zile. Haosul a continuat la începutul acestui an, când Ioan Corduneanu a fost înlocuit de fostul director demis Cristian Lupeş. Acesta a rămas deocamdată la conducerea instituţiei, nu se ştie pentru cât timp. La nivel neoficial, aceste mutări repetate ar avea un important substrat politic, funcţie de apartenenţa celor amintiţi la un partid sau altul.
Răspunsul „de manual” al ANSVSA, fără nici o lămurire cu privire la situaţia de la Suceava
În încercarea de a afla când va fi organizat un concurs pentru postul de director executiv şi de ce nu s-a organizat unul până acum am înaintat o solicitare către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Solicitarea a fost transmisă pe 13 martie, un răspuns fiindu-ne comunicat în această săptămână, pe 2 aprilie. De trei săptămâni a fost nevoie pentru a primi un răspuns „din manual”, fără nici o legătură cu situaţia concretă de la Suceava.
„Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studiu şi de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice şi care nu are o sancţiune disciplinară aplicată. .... În ipoteza exercitării cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante, persoana care ocupă în condiţiile legii o astfel de funcţie are aceleaşi responsabilităţi ca şi persoana care ar ocupa definitiv postul, având în vedere că fişa postului este realizată prin raportare la natura şi cerinţele postului, şi nu la durata ocupării ori la persoana care urmează să îl ocupe”, se arată în răspunsul semnat de doctorul Alina Monea, şef Serviciu Comunicare al ANSVSA.
„Când va fi organizat un concurs?”, o întrebare clară şi un răspuns de râsul lumii
În concluzie,directorii interimari conduc la fel de bine instituţia ca şi cei care sunt numiţi pe post în urma unui concurs. Această concluzie nu a venit în urma analizei situaţiei concrete de la Suceava, ori cel puţin nu s-a precizat acest lucru, ci au fost invocate doar prevederile legale.
Cât despre data la care va fi organizat totuşi un concurs, cei de la ANSVSA ne-au transmis: „scoaterea la concurs a posturilor vacante, fie de conducere sau execuţie, funcţii publice sau contractuale, de către ANSVSA, se face cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale”. Un fel de „Bună ziua... bat pari”, absolut nimic concret şi legat de situaţia de la Suceava.