La începutul acestui an, Ministerul Educaţiei Naţionale a emis un ordin care obligă directorii de şcoli să petreacă mai multe ore la catedră. Mai exact, în loc de 4-6 ore/săptămână, ordinul prevedea ca managerii să predea câte 14-16 ore/săptămână, decizie ce a stârnit numeroase controverse printre cei care ocupă fotoliul de director de şcoală.
La presiunile federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar din ţară, Ministerul Educaţiei a amânat până în luna septembrie aplicarea ordinului.
Potrivit prof. Dumitru Irimia, vicepreşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământul Suceava, „Ministerul Educaţiei a transmis că va amâna până la 1 septembrie aplicarea eliminării degrevării de normă didactică a directorilor şi directorilor adjuncţi. Sperăm totuşi că, până în septembrie, conducerea Ministerului Educaţiei să renunţe definitiv la această măsură care ar lăsa unităţile fără directori, aceştia nemaiputându-se ocupa, în acelaşi timp, şi de catedră şi de obligaţiile pe care le implică funcţia de director”.
Acesta a mai atras atenţia asupra faptului că, în cazul în care directorii și directorii adjuncți ai unităților de învățământ preuniversitar nu vor mai fi degrevați de norma didactică, la nivel de judeţ, zeci de cadre didactice care au obținut normele didactice ale directorilor vor fi nevoite să iasă din sistem și vor rămâne fără un loc de muncă.
La rândul lor, directorii unităţilor din judeţ au contestat această măsură, explicând că timpul petrecut la catedră nu le va mai permite să se ocupe de chestiunile administrative.
Directorii au exemplificat situaţii în care manageri din judeţ au în administrare chiar şi peste cinci corpuri de clădire (internat, cămine), mai multe unităţi de învăţământ arondate şi, prin urmare, foarte mulţi elevi, astfel că timpul consumat cu coordonarea acestor probleme este unul foarte îndelungat.
( 5 apr 2014, 11:21:51