Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 5 apr 2014 - Anul XIX, nr. 78 (5587)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Stopaj la sursă

De luni, sucevenii ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noul producător de energie termică, care asigură necesarul de căldură şi apă caldă pentru 22.000 de familii din municipiul Suceava, Bioenergy, ameninţă cu oprirea producţiei, începând de luni, 7 aprilie.

„Este posibil ca de săptămâna viitoare să nu mai putem beneficia de apă caldă. Am găsit în această dimineaţă pe birou o somaţie fermă de la Bioenergy, cărora Termica le este datoare cu o sumă scadentă de 129 miliarde de lei vechi”, a declarat vineri primarul Sucevei, Ion Lungu.

Conform somaţiei, furnizarea agentului termic va fi întreruptă începând de luni, 7 aprilie.

Lungu a precizat că deşi anul acesta a virat la Termica, în contul subvenţiei energiei termice consumate de populaţie, 75 de miliarde de lei vechi, iar încă pe atâta s-a încasat de la populaţie, la Bioenergy nu a ajuns decât o mică parte din aceste sume.

„În mod normal, jumătate din sumă ar fi trebuit să ajungă la Bioenergy, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Am avut discuţii cu directorul Bioenergy, să vedem ce putem face...Primăria Suceava mai are de achitat către Termica 20 de miliarde lei vechi, toată problema este acum la populaţie, de la care ar trebui să încasăm în maxim o lună de zile 100 de miliarde de lei vechi. Este un efort extraordinar, dar care trebuie făcut, pentru că riscăm să nu se poată asigura căldura, energia termică necesară pentru perioada următoare. Un operator privat nu îşi poate permite să funcţioneze în pierdere”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

Numai datoriile scadente ale Termica către Bioenergy sunt de 129 de miliarde lei vechi, dar între timp a mai fost trimisă o nouă factură, de 30 de miliarde lei vechi, ceea ce ridică totalul datoriilor la aproape 160 de miliarde de lei vechi.

„Voi mai avea discuţii cu cei de la Bioenergy, vedem ce se poate face pentru amânarea acestei măsuri, dar e cert faptul că populaţia trebuie să se mobilizeze să achite ceea ce a consumat, pentru a beneficia în continuare de apă caldă”, a mai spus Ion Lungu.

În acelaşi timp, un avertisment din partea conducerii municipalităţii a plecat către asociaţiile de proprietari:

„Am semnale că la unele asociaţii oamenii au plătit, dar banii au ajuns mai întâi la alţi furnizori, deşi legea spune că facturile trebuie achitate proporţional. Ei plătesc mai întâi facturile mai mici, către furnizorii de care se tem că vor lua măsuri. Voi cere un control pe acest aspect la asociaţiile de proprietari”.

Datoriile populaţiei către Termica au ajuns în această iarnă la 220 de miliarde de lei vechi, încasările  din partea asociaţiilor de proprietari fiind mult mai mici decât anii anteriori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De luni, sucevenii ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă.
 Vizualizări articol: 3721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
De luni, sucevenii ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COLAPS! trimis de
( 5 apr 2014, 11:18:00
D-le, de unde mai ai atatia lei vechi!? Ti-o fi dat Basescu cand a inceput mandatul, iar acum cand trebuie sa dai la Termica 1000 miliarde de lei vechi nu ti-i ia nimeni. Roag-o pe d-na din stanga sa vorbeasca in locul tau, e mai realista.
2.   Astia nu sunt sensibili la rugaminti! trimis de
( 5 apr 2014, 11:37:15


Trebuie de facut ceva sa fie obligati sa plateasca. Nu este normal ca atitia cetateni sa sufere pentru indolenta si rea vointa a unor indivizi certati cu buna crestere. Intelegem ca este un anunt disperat, dar ce putem face noi, care nu avem acces la decizii.
3.   Lungu a pus puncul pe 0, ca de obicei. trimis de
( 5 apr 2014, 12:54:11
Unu-i de-a Laatu, altu-i de-a Lungu, Cel de Sus cand vine? D-le, ia-ti un boyler electric de 50 l si o sa iesi in castig. Poti sa dai apa calda din profit si la vecinu`. Vezi, acum ai acces la decizii. Pana la toamna poate vine Cel de Sus.
3.1  RE: Lungu a pus puncul pe 0, ca de obicei. trimis de
( 5 apr 2014, 14:06:53
Bine spus,acest LAATU,comenteaza sa se afle in treaba,cred ca vreun fost securist pensionar,dupa cum gandete...O fi si mare sef pe la vreo asociatie capusa,de proprietari...
3.2  RE: Lungu a pus puncul pe 0, ca de obicei. trimis de
( 5 apr 2014, 14:07:51
...dupa cum gandeste...
3.3  RE: Lungu a pus puncul pe 0, ca de obicei. trimis de
( 5 apr 2014, 14:35:11
Ce, taurule, iar ai vazut rosu?
4.   Sa jonglam cu bani vechi si bani noi trimis de
( 5 apr 2014, 19:47:52
Domnul Lungu jongleaza cu un registru larg de la bani noi la bani vechi pentru a crea o ceata financiara.Deci el spune ca datoria primariei la Termica este de 20 miliarde lei vechi.Pai daca vorbim de datorii vechi ia sa vedem cat rezulta din cele trei procese intentate de Termica primariei(e adevarat ca procesele sunt pe rol)pentru subventii neplatite.Rezulta frumoasa suma(si am s-o dau tot in lei vechi ca sa fiu in consonanta)
de 1680 miliarde lei.
5.   Sistemul centralizat in colaps trimis de
( 5 apr 2014, 19:51:05
Domnul Lungu ştia, de vreo 12 ani, că Termica este, „o piatră de moară de gâtul primăriei”. S-au luat niste masuri nepotrivite de-a lungul timpului care au dus la tragedia Termica.Ne referim la iniţierea de către primar, în mandatul trecut a decapitalizării SC Termica cu 75 de milioane de lei. Ne referim de asemenea, la iniţierea de către primar a demersurilor în urma cărora Termica şi-a pierdut, în favoarea primăriei, terenurile (până şi cele de sub clădiri). In mod sistematic, subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, Termica fiind silită să funcţioneze, în ultimi ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură. . Reţelele de distribuţie a energiei termice, aparţinând Primăriei, nu au fost la timp reparate şi modernizate, pierderile în reţele peste limita stabilită de autoritatea de reglementare aducând societăţii o pierdere anuală de circa cinci milioane de lei.

6.   Un om fericit trimis de
( 5 apr 2014, 20:09:21
Constantin Plăcintă, fostul director al SC Termica SA Suceava si actualul director Bioenergy este exemplul unui om fericit după ce şi-a încheiat conturile cu societatea de termoficare din municipiul reşedinţă de judeţ. Şi asta pentru că nu a plecat cu buzunarele goale, ci cu o sumă consistentă, aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Banii reprezintă salariile compensatorii pe care Constantin Plăcintă le-a încasat la plecarea de la SC Termica SA, dar modul cum au fost acordate aceste drepturi ridică mari semne de întrebare.Pentru cele 208 persoane disponibilizate în perioada 2010 - 2011, SC Termica SA Suceava a scos din conturi o suma în jur de un milion de dolari. O sumă colosală pentru o societate la poarta căreia bătea vântul falimentului şi pe care Consiliul Local şi Primăria Suceava au ţinut-o în viaţă cu credite şi tot felul de artificii, cum ar fi compensarea datoriilor cu terenurile pe care Termica îşi derulează activitatea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei