Suceava este poate singurul judeţ unde ceea ce s-a stabilit la nivel central pe linia sacrificării mieilor în perioada Paştelui este nesocotit şi trecut la capitolul „şi altele”. Săptămâna trecută, preşedintele interimar al Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a declarat la Radio România Actualităţi că în cursul acestui an se vor autoriza mai multe abatoare volante destinate exclusiv sacrificării mieilor în perioada pascală.
„Aceste abatoare volante vor funcţiona în pieţe, la cererea crescătorilor de ovine, respectând toate normele sanitare şi de igienă, iar un medic veterinar va supraveghea această activitatea temporară”, a declarat Vladimir Mănăstireanu.
Imediat am luat legătura cu conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava pentru a afla condiţiile în care crescătorii de ovine pot obţine astfel de autorizaţii temporare.
Surpriză însă. Cristian Lupeş, directorul interimar al DSVSA Suceava, şi-a pasat, ca de fiecare dată, responsabilitatea către Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Acesta a fost foarte clar: „Sacrificarea mieilor se poate efectua doar în abatoarele autorizate şi în punctele agreate la nivelul anului 2013, respectiv două în Pătrăuţi, unul în Piaţa Mare din municipiul Suceava şi un altul la Vereşti”.
Discuţii sterile, nici o schimbare
Chemat să medieze această stare de lucruri, după ce crescătorii de ovine l-au rugat să intermedieze obţinerea autorizării unor noi abatoare volante pentru crescătorii de oi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a purtat o nouă rundă de discuţii cu directorul interimar al DSVSA Suceava în urmă cu două zile.
Nu se ştie ce a înţeles Cristian Lupeş atât din discuţia cu preşedintele CJ Suceava, cât şi din declaraţiile şefului său de la Bucureşti, Vladimir Mănăstireanu, dar cert este că faţă de finele săptămânii trecute nu a apărut absolut nici o modificare.
„Faţă de ceea ce am discutat ultima dată, nu am nici o noutate. Locurile de sacrificare a mieilor rămân cele din 2013”, a declarat Vasile Semeniuc. Fireşte, după ce Cristian Lupeş nu a fost capabil să emită un punct de vedere vizavi de cerinţele crescătorilor de oi din judeţ.
Cu alte cuvinte, ceea ce în ţară este realizabil, la Suceava este cu totul imposibil. Poate că şi asta spune multe despre capacitatea celor care conduc DSVSA Suceava de a veni în sprijinul crescătorilor de animale. De această dată crescătorii de oi.
Lupeş a reuşit „performanţa” de a fi director timp de trei zile
Fuga de responsabilitate a lui Cristian Lupeş are şi explicaţii. În toamna anului trecut, directorul de atunci al DSVSA Suceava, nimeni altul decât Cristian Lupeş, a remis presei un comunicat prin care anunţa existenţa salmonelei într-un lot de carne ridicat de la Selgros.
Iritaţi că au aflat din presă despre aceste probleme, fără a fi înştiinţaţi în prealabil, şefii ANSVSA l-au demis pe Cristian Lupeş.
Acesta reuşise „performanţa” de a fi director doar pentru o perioadă de trei zile.
Prin decizii cunoscute doar de ocultişti, pe 28 ianuarie 2014, prin decizia ANSVSA, Cristian Lupeş a revenit pe postul de director interimar, funcţie pe care o ocupă, surprinzător, şi după trecerea perioadei de graţie de trei zile din mandatul anterior.