Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 apr 2014 - Anul XIX, nr. 76 (5585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cerc vicios

Pericol de blocaj financiar la noua centrală termică a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asigurarea căldurii şi apei calde sunt la un pas de a fi oprite, dar de data aceasta, pericolul vine dinspre noul producător de energie termică, Bioenergy, care riscă să intre în blocaj financiar, din cauza datoriilor imense pe care le are de recuperat de la Termica.

Într-o scrisoare adresată SC Termica SA, de către cei de la Bioenergy, actualului transportator şi distribuitor al energiei termice i se aduce la cunoştinţă faptul că are de achitat o datorie de 12.903.000 lei (129 de miliarde lei vechi).

„Nu sunt avocatul nimănui, dar există un risc real de blocare a activităţii de producere a energiei termice dacă nu se vor plăti din aceste restanţe”, a avertizat primarul Ion Lungu, care a primit o copie a scrisorii respective, ca înştiinţare, din partea Bioenergy.

„Avem o problemă în privinţa asigurării căldurii şi apei calde necesare sucevenilor. În acest an noi am dat 90 de miliarde la Termica, dar se pare că banii nu prea ajung către cei care administrează noua centrală care produce energia termică. Bine ar fi ca măcar jumătate din ce plăteşte primăria ca subvenţii şi din ce se încasează de la populaţie să ajungă către furnizorul de energie termică”, a adăugat Lungu, care consideră că situaţia trebuie reglementată cât de curând, pentru a nu avea repercursiuni asupra sucevenilor, mai exact, asupra celor 22.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare.

„Situaţia este foarte delicată, pentru că Termica se află în insolvenţă şi deciziile se iau pe mai multe niveluri – administrator special, administratori judiciari, care în final trebuie să ia aprobarea creditorilor. Ar trebui să facă cumva să mai ajungă nişte bani şi la Bioenergy, pentru că altfel se blochează de tot activitatea de acolo, pentru că nu au cu ce cumpăra lemne pentru a asigura apa caldă în perioada următoare”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.

Lipsa resurselor materiale necesare asigurării furnizării apei calde şi căldurii, pe timp de noapte, până la Paşti, a fost confirmată şi de directorul Bioenergy Suceava, Constantin Plăcintă.

„Chiar nu mai avem ce arde. Trebuie să se rezolve cumva cu plăţile, să încasăm din datorii, pentru a avea cu ce plăti furnizorii noştri de biomasă. Nu este o problemă imposibilă şi nu cred că este în interesul nimănui să nu fie asigurată apă caldă în preajma sărbătorilor de Paşti”, a declarat directorul societăţii care produce energia termică necesară sucevenilor, de la jumătatea lunii octombrie 2013.

 

Populaţia, cel mai mare datornic

La baza problemei nu stă doar situaţia complicată de la Termica, unde repartizarea banilor este la cheremul administratorilor judiciar şi al creditorilor, ci şi datoriile imense ale populaţiei către Termica.

„Primăria Suceava mai are de achitat 20 de miliarde la Termica, în contul subvenţiei pentru căldura asigurată sucevenilor, dar sunt 220 de miliarde care trebuie recuperate de la populaţie. Dacă s-ar încasa măcar jumătate din acea datorie, s-ar debloca lucrurile”, consideră primarul Ion Lungu.

Numai că încasările din sezonul rece 2013 – 2014 au fost cu mult mai slabe decât cele din iernile anterioare, încât datoria populaţiei către Termica a crescut, în loc să scadă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pericol de blocaj financiar la noua centrală termică a Sucevei.
 Vizualizări articol: 2559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Pericol de blocaj financiar la noua centrală termică a Sucevei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COLAPS! trimis de
( 3 apr 2014, 13:06:48
Primare, ai face bine sa treci langa copii aia care deseneaza pe asfalt, dar ei sunt nevinovati fata de tine si faci nota discordata cu ei. Primaria e datoare cu 100 milioane lei fata de populatie care are 20 de milioane de dat. Uiti mereu de ce ai facut. Plateste-ti toate datoriile si da apoi o amnistie fiscala pentru toata populatia Sucevei. Nu e nici prima si nici ultima amnistie fiscala. ASA INCEPE TOTUL DE LA 0, FIECARE FIRMA SI SUCEVEAN CURAT CA LACRIMA. Te asigur ca o sa te pupe toata lumea si industria Cet-ul, bioenerghy, populatia suceveana, dar mai ales consilierii locali.
2.   Mincinosul trimis de
( 3 apr 2014, 13:08:32
Lungule, nu mai da vina pe populatie pentru datoriile catre Termica, cind tu esti principalul datornic. Mai bine spune cum ai distrus termoficarea prin neplata catre Termica a subventiilor pentru caldura . Ai avut un plan bun, daca se poate spune asa, sa distrugi Termica si sa iti faci tu propria afacere cu noua centrala Bioenergy, dar se va intoarce impotriva ta. Populatia nu are mari datorii la Termica. Daca prin absurd populatia ar plati toata datoria catre Termica, tot ar exista diferente, adica chiar acei bani deturnati de tine. Simt miros de ANI si DNA !
3.   Sistemul centralizat e in colaps trimis de
( 3 apr 2014, 13:40:29
Primul proces între Primăria Suceava şi administratorii judiciari de la Termica priveşte colosala sumă de 93,3 milioane de lei .Un alt proces în care este chemată Primăria Suceava de către administratorii judiciari ai SC Termica SA priveşte returnarea către societatea de termoficare a suprafeţei de 155,46 hectare de teren. Este vorba de un teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007 şi care ulterior trebuia trecut înapoi la Termica pentru a compensa neachitarea subvenţiilor în sumă de 70 de milioane de lei. In ultimul proces a dministratorii judiciari solicită o sumă de 5.347.186 de lei cu titlu de subvenţie neachitată în perioada martie-noiembrie 2013.Deci observam sumele colosale pe care Primaria Suceava le datoreaza Termica in urma neplatii subventiilor.Mai mult Primaria l-a angajat pe Sorin Rusu, decanul Baroului de Avocaţi Suceava pentru procesele cu Termica.. Acesta va primi pentru activitatea sa suma de 75.000 de lei.Tot din banii nostri.Pai ce vina am eu ca Lungu nu a platit subventia?Sau de ce nu a platit-o ??????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei