O familie din comuna Cornu Luncii care locuieşte în clădirea fostului dispensar uman din localitate a primit dispoziţie de evacuare începând din data de 31 martie, ordinul rămânând deocamdată doar pe hârtie. Clădirea fostului dispensar este cea mai veche construcţie din Cornu Luncii, ridicată la jumătatea secolului XIX, şi se află în stare avansată de degradare. Încă de acum 30 de ani, a precizat primarul Gheorghe Fron, a fost emis un ordin de demolare a clădirii, ordin care nu a mai fost pus în practică până azi.
„Când trece o maşină de tonaj greu pe stradă se cutremură toată casa”
În clădirea fostului dispensar locuiesc Maria Tretiag, în vârstă de 63 de ani, fost asistent medical în Cornu Luncii, soţul ei, Valerian Tretiag, în vârstă de 62 de ani, care mai profesează ca asistent la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropshiatrică Sasca Mică din localitate, şi unul din cei patru copii ai celor doi, Răzvan Tretiag, în vârstă de 28 de ani.
Cei doi soţi au lucrat ca asistenţi medicali la Cornu Luncii încă din 1990, după ce au venit prin detaşare de la Iaşi, iar spaţiul de la etajul fostului dispensar, închis acum câţiva ani, le-a fost dat ca locuinţă de serviciu. Cei şase membri ai familiei au trăit din 1990 în două camere puţin încăpătoare de la etajul dispensarului.
„Când trece o maşină de tonaj greu pe stradă (n.r. casa se află la marginea DN 2 E, care leagă Gura Humorului de Fălticeni prin Cornu Luncii) se cutremură toată casa. Mă trezesc înspăimântată că e cutremur, chiar mi-e frică să mai stau în casa asta, nu se mai poate locui aici”, s-a plâns Maria Tretiag.
Un ordin care trebuia pus în practică acum 30 de ani: <Măi, fraţilor, mutaţi-vă, că este pericol mare>
În debut de 2014, primarul Gheorghe Fron şi consilierii locali au decis că mutarea familiei nu mai poate fi amânată.
„Acest fost dispensar este cea mai veche clădire a comunei, din 1848. Clădirea a fost construită din lemn, care este putred şi a avut de-a lungul timpului mai multe destinaţii, poliţie, jandarmerie, şcoală şi dispensar, condiţii în care a suferit degradări. Este într-o stare avansată de degradare şi de aceea s-a şi luat acum câţiva ani decizia construirii unui dispensar nou”, a explicat Gheorghe Fron.
„Sunt 30 de ani de când s-a primit dispoziţie de demolare, au venit specialişti şi au zis <Măi, fraţilor, mutaţi-vă, că este pericol mare>, dar Dumnezeu a ţinut cu ei şi cu noi şi nu s-a întâmplat nimic”, a mai precizat primarul.
Apartamentul oferit în locul dispensarului, fără geamuri şi fără curent electric
În şedinţa Consiliului Local al comunei Cornu Luncii din data de 26 februarie a.c., având în vedere situaţia în care se află clădirea, s-a aprobat în unanimitate evacuarea celor trei, decizia fiind luată cu acordul lui Valerian Tretiag. Familiei i s-a propus mutarea într-unul din apartamentele sociale din blocul din Cornu Luncii, cu o chirie de 100 de lei pe lună. A fost stabilit şi un termen limită pentru mutare: 31 martie 2014.
Din păcate, hotărârea de Consiliu Local nu a adus rezolvarea așteptată a problemei.
Apartamentul alocat celor trei membri ai familiei Tretiag, compus din două camere, are nevoie de amenajări serioase pentru a fi locuibil. Practic, după cum au constatat la faţa locului şi reporterii Monitorului de Suceava, apartamentul este o ruină.
„Acolo nu a rămas nimic, toţi pereţii au fost distruşi până la cărămidă, nu a rămas nimic altceva decât un WC şi o cadă, şi aia insalubră. În rest s-a furat totul, până şi podeaua de pe jos”, s-a plâns Maria Tretiag, care este încadrată cu grad de handicap din cauza unor grave probleme cu inima.
Membrii familiei Tretiag au găsit un apartament debranşat de la reţeaua electrică şi fără geamuri.
Nu au bani pentru amenajarea apartamentului, iar primăria nu îi poate ajuta
Din resurse financiare proprii, Familia Tretiag a reuşit până acum să pună geamuri la apartament, să-l realimenteze la reţeaua de curent electric şi să înceapă amenajarea unei camere. Oamenii spun că mai mult de atât nu pot face pentru că nu au bani şi au făcut deja împrumuturi. În aceste condiţii, aceştia nu au respectat termenul de evacuare stabilit în şedinţa de Consiliu Local.
Valerian Tretiag a declarat: „Am solicitat ajutor la prefect, la primul-ministru, la multe foruri, dar toţi ne-au trimis la primăria locală, că ei ar trebui să ne ajute, apartamentul fiind al lor, iar noi doar chiriaşi. Domnul primar spune însă că nu are bani şi nu ne-a ajutat cu absolut nimic”,
Cei doi soţi Tretiag au împreună venituri de 2.000 de lei, din pensie plus salariu, iar fiul care stă cu ei nu are un serviciu stabil. Banii se duc în mare parte pe tratamentele Mariei Tretiag, care are grave probleme de sănătate şi este încadrată cu grad de handicap. Pe de altă parte, oamenii consideră că nu este normal ca ei să investească sume mari într-un apartament în care vor sta cu chirie.
„Domnul primar ne-a spus că tot ce cheltuim în amenajare va fi scăzut apoi din costul chiriei, în următorii ani, însă nu mai avem bani să terminăm lucrările, mai este nevoie de cel puţin 150 de milioane de lei vechi”, se plâng Valerian Tratiag şi fiul său, cel care a lucrat până acum de unul singur la apartamentul în care speră să se poată împreună cu părinţii săi.
Primarul Gheorghe Fron consideră că a făcut destule: „Nu e cea mai săracă familie din sat”
Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, cunoaşte foarte bine situaţia, admite că apartamentul este într-o stare proastă, deoarece în trecut a fost locuit doar de familii problemă, însă spune că nu îi poate ajuta pe membrii familiei Tretiag.
„S-a găsit această soluţie cu apartamentul, o soluţie bună zicem noi, am dat şi noi o mână de ajutor cum am putut, s-a făcut un dosar la Ministerul Muncii pentru ca familia să primească un ajutor de urgenţă, însă de la bugetul local nu pot face mai multe. Ei au un venit cât de cât, au doi copii în străinătate, deci posibilităţi ar fi, nu e cea mai săracă familie din sat”, a spus Gheorghe Fron.
Primăria Cornu Luncii, datoare după ce a acordat ajutoare pentru case care au ars
El a ţinut să precizeze că anual primăria a alocat 35.000 de lei ajutoare de urgenţă pentru situaţii extreme, în cazuri în care au ars case, de regulă. Toate locuinţele arse au fost ridicate prin mari eforturi, spune primarul, „şi am rămas datori la diferiţi agenţi economici, nu mai avem fonduri”.
Primarul a mai subliniat că o acţiune de voluntariat, pentru ajutarea familiei, cum s-a întâmplat în alte cazuri la Cornu Luncii, nu este posibilă. Asta pentru că familia nu ar avea o imagine bună în sat. Gheorghe Fron este de părere că familia are posibilităţi financiare mai mari decât lasă se înţeleagă şi, în aceste condiţii, nu s-ar justifica implicarea administraţiei locale.
„Şi eu, când m-am mutat în apartament, că am stat şi la bloc, am muncit, am împrumutat bani şi mi-am făcut amenajările pe care le-am dorit. Asta trebuie să facă şi ei”, este de părere Gheorghe Fron.