Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a organizat ieri, în sala mare a Bibliotecii din municipiul Rădăuţi, la iniţiativa senatorului sucevean Mihai Neagu, o şedinţă comemorativă cu ocazia Zilei Naţionale de cinstire a memoriei românilor victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie. Alături de preşedintele comisiei senatoriale, senatorul Dumitru Marcel Bujor, vicepreşedintele, senatorul Viorel Badea, secretarul, senatorul Marin Nicolae şi senatorul Mihai Neagu, participanţii la întrunire au comemorat 73 de ani de la masacrarea a peste trei mii de români la Fântâna Albă, în nordul Bucovinei, pe teritoriul Ucrainei de astăzi, de soldaţii sovietici.
Senatorul Neagu Mihai: Avem o datorie sfântă să cinstim memoria celor care au fost uciși pentru simpla lor vină de a fi fost români
După luările de cuvânt, senatorii au decis să înainteze o recomandare Ministerului Învăţământului pentru introducerea în manualele de istorie a evenimentelor de acest gen, pentru că „generaţia Facebook trebuie să înţeleagă că fără aceste evenimente noi nu existăm”, după cum a afirmat senatorul Badea. La fel, în luarea sa de poziţie, senatorul Neagu Mihai a precizat: „Avem o datorie sfântă să cinstim memoria celor care au fost uciși pentru simpla lor vină de a fi fost români în calea celor cărora nu le mai ajungeau propriile granițe și nu doar atât, avem datoria să-i educăm pe copiii noștri în spiritul iubirii de neam și țară, astfel ca martiraje de felul celui întâmplat la Fântâna Albă să nu fie uitate niciodată”. După întrunirea de la Rădăuţi, participanţii la manifestare s-au deplasat la Fântâna Albă, unde au fost aşteptaţi de autorităţile de la Cernăuţi, după care au depus depus coroane de flori. Tot ieri după amiază a fost oficiată o slujbă de pomenire a martirilor la Mănăstirea Putna. La festivităţi, alături de reprezentanţii Senatului României, au mai participat deputatul Sanda-Maria Ardelean, primarul rădăuţean Aurel Olărean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Alexandru Rădulescu, şeful de cabinet al senatorului Neagu, Dorin Simota, stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, oameni de cultură, cadre didactice, tineri, elevi.