La finele lunii martie, Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava a găzduit prezentarea proiectului “Descoperă şi ocroteşte – Rezervaţia Zamostea-Lunca”, proiect cu care liceul s-a înscris în competiţia naţională “Şcoli pentru un viitor verde”. Obiectivul principal al acestui concurs este cel de formare al unui comportament prietenos faţă de mediu.
În deschiderea activităţii, vorbitorii au salutat iniţiativa echipei de proiect, arătând rolul deosebit pe care trebuie să-l aibă școala în educația tinerei generații pentru protejarea mediului înconjurător.
Directorul Colegiului “Spiru Haret”, prof. Virginel Iordache, a subliniat că tema proiectului se înscrie în preocupările curente pe care le are instituția, în calitate de eco-şcoală, arătând că deteriorarea accentuată a mediului ambiant înregistrată în ultimele secole şi consecințele care i-au urmat au evidențiat faptul că menținerea în stare cât mai puțin alterată a mediului înconjurător este o condiție fundamentală pentru asigurarea unei dezvoltări durabile.
Invitatul acţiunii a fost inginerul Cristian Gafincu, responsabil cu fondul forestier din cadrul Direcției Silvice a judeţului Suceava, instituţie cu care colegiul este în parteneriat în derularea proiectului. Cristian Gafincu a realizat o prezentare amplă a Rezervaţiei Zamostea-Lunca, descriind localizarea, mediul fizic, mediul biologic, statutul de conservare, a enumerat aspecte ale biodiversităţii, captând atenţia auditoriului.
La rândul său, bibliotecara liceului, Roxana Chiriac, a prezentat pe larg etapele concursului “Şcoli pentru un viitor verde”, concurs în cadrul căruia fiecare şcoală participantă trebuie să efectueze un anumit număr de activităţi, legate de tema aleasă (panouri informative, broşuri, afişe, desene, excursii, etc.), activităţi care pe măsură ce sunt realizate sunt postate pe site-ul concursului cu descrierile aferente.
Proiect cu un impact pozitiv în rândul elevilor şi al cadrelor didactice
În prima activitate din derularea proiectului, elevele Diana Costescu şi Antonela Candrea Târcă au făcut cunoscute rezervaţiile naturale aflate sub patronajul Direcţiei Silvice a judeţului, printre care şi Rezervaţia Zamostea – Lunca, care face obiectul temei proiectului.
Virginel Iordache a apreciat că prima etapă a proiectului a avut un impact pozitiv în rândul elevilor şi al cadrelor didactice.
“Sperăm ca toate acţiunile desfăşurate în cadrul proiectului <Descoperă şi ocroteşte - Rezervaţia Zamostea Lunca> vor surprinde într-un mod plăcut şi eficient atât membrii echipei, cât şi pe cei cărora li se adresează, şi va constitui un preambul pentru cunoaşterea, valorificarea şi ocrotirea rezervaţiilor naturale din judeţul Suceava”, a declarat acesta.
Echipa proiectului este constituită din bibliotecara Roxana Chiriac, prof. Gabriela Grigoraş, prof. Gabriela Vasiliu, prof. Daniela Rotaru, prof. Maria Atănăsoae, acţiunile fiind coordonate de Virginel Iordache, directorul colegiului.