O parte dintre salariaţii societăţii de termoficare a Sucevei sunt vizaţi de un nou val de disponibilizări, în această primăvară.
Odată cu încetarea furnizării căldurii, cel mai probabil după sărbătorile de Paşti, personalul societăţii care asigură transportul şi distribuţia căldurii şi apei calde în casele a peste 22.000 de familii din municipiul Suceava va fi din nou redus semnificativ.
„Disponibilizările se vor face în etape. Noi vom propune un plan de disponibilizare începând din luna mai, în funcţie de participarea noastră la licitaţie şi de rezultatul acesteia, dar şi de oferta făcută de alţi participanţi la licitaţie în privinţa numărului de personal care va fi preluat, pentru prestarea activităţii de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice. După finalizarea procedurii de licitaţie, vom şti dacă trebuie să disponibilizăm un număr mai mare sau mai mic de salariaţi”, a declarat directorul Termica Suceava, Ovidiu Dumitrescu.
Din cei 870 de salariaţi care lucrau la Termica în 2002, când societatea a fost preluată de Primăria Suceava, acum, acolo mai lucrează doar 274 de persoane. Cele mai mari valuri de disponibilizări au fost în 2009, 2010 şi 2013, dar şi anul acesta efectivele personalului de la Termica s-au redus, urmând ca mai mulţi să fie trimişi acasă în perioada următoare.
„Din păcate, cine va veni să preia acest serviciu la licitaţie va veni să facă o afacere, nu să presteze un serviciu public. Cu acel număr minim de personal prins în caietul de sarcini al licitaţiei, de 157 de persoane, activitatea de transport şi distribuţie a energiei termice va fi în pericol de a se bloca foarte repede”, a transmis un avertisment Iordănel Secrieru, liderul sindicatului Prometeu, de la Termica.
Practic, în urma deciziei luate în şedinţa de luni a Consiliului Local Suceava, ca noul prestator al serviciului de transport şi distribuţie al energiei termice să preia obligatoriu doar 157 de salariaţi de la Termica, peste 100 de actuali angajaţi sunt în pericol de a-şi pierde locul de muncă.