La Moldoviţa, în Duminica Floriilor (anul acesta pe 13 aprilie) are loc Festivalul Ouălor Încondeiate, ediţia a VIII-a, organizat de Primăria şi Consiliul Local al comunei Moldoviţa şi Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea” din Moldoviţa. Festivalul cuprinde mai multe secţiuni: Ouă încondeiate (copii, adulţi), Artă tradiţională veche, la care participanţii se vor prezenta cu haine, icoane şi obiecte tradiţionale vechi, şi Gastronomie, la care participanţii vor pregăti bucate tradiţionale de post şi preparate din peşte. La secţiunea Gastronomie va fi deschisă o expoziţie cu vânzare.
Sosirea invitaţilor şi aranjarea standurilor va începe la ora 10:00, în sala de sport a comunei Moldoviţa. După o scurtă slujbă religioasă de sfinţire, la ora 13:00 se lansează concursul festivalului. În perioada cât juriul va alege câştigătorii festivalului la fiecare secţiune, vizitatorii se vor putea delecta cu un program artistic special, prezentat de mai multe formaţii locale. Câştigătorii vor primi diplome şi premii. Organizatorii ne-au spus că acest eveniment este o manifestare care are ca obiectiv „punerea în valoare şi promovarea tradiţiilor cultural – meşteşugăreşti ale etniei huţule din Bucovina”.
5.000 de exponate, expuse vizitatorilor în peste 40 de vitrine
Tot în Duminica Floriilor, turiştii care ajung la Moldoviţa pot să viziteze Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea”, ce reprezintă un adevărat motiv de mândrie, atât pentru locuitorii din zonă, cât şi pentru întreaga ţară, datorită valorii artistice inestimabile pe care o adăpostește acest muzeu. Acesta a luat fiinţă în anul 1993 şi poartă numele artistei care a fructificat una dintre cele mai mari pasiuni ale sale: arta încondeierii ouălor. Muzeul Luciei Condrea este amenajat în propria sa casă, fiind dispus pe mai multe secţiuni, ce cuprind aproximativ 5.000 de exponate, prezentate vizitatorilor în peste 40 de vitrine. Turiştii pot admira ouăle închistrite de artista internaţională Lucia Condrea, ouă încondeiate vechi, de peste un secol, provenind din zona Moldoviţei, precum şi ouă decorate adunate din mai multe ţări, achiziţionate de la diverse concursuri şi expoziţii internaţionale la care a participat Lucia Condrea.