Potrivit unui raport ce vizează activitatea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) în anul 2013, veniturile din activităţi de cercetare şi dezvoltare au depăşit, anul trecut, suma de patru milioane de euro, ceea ce reprezintă 29% din bugetul anual al universităţii.
Cea mai mare parte a acestor venituri provine din cele 11 proiecte finanţate din fonduri structurale europene (zecePOSDRU - Program Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – şi unul POSCCE - Program Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice), la care se mai adaugă 20 proiecte internaţionale, 18 proiecte câştigate prin competiţie naţională şi 22 de contracte cu mediul socio-economic.
„Componenta de cercetare şi dezvoltare a USV este puternic evidenţiată şi de contribuţia directă adusă la bugetul universităţii din 2013”, se arată în raportul USV.
Atât în 2011, cât şi în 2012, veniturile USV din activitatea de cercetare-dezvoltare s-au situat peste patru milioane de euro. În 2008 şi 2009, acestea s-au situat la 2,4, respectiv 2,2 milioane de euro.
Circa 800.000 de euro încasaţi în 2013, de pe urma unui proiect
Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector responsabil de activitatea ştiinţifică, explică faptul că suma înaintată în raportul USV reprezintă banii încasaţi din anumite proiecte ale instituţiei sucevene, demarate înainte de 2013 sau în 2013.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, anul trecut, proiectul “Progres şi dezvoltare prin cercetare şi inovare post – doctorală în inginerie şi ştiinţe aplicate” a adus cei mai mulţi bani în vistieria instituţiei (circa 800.000 de euro). Proiectul a fost demarat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în perioada aprilie 2010 – martie 2013.
Proiectul a vizat obiective precum îmbunătăţirea participării, creşterea atractivităţii şi motivaţiei pentru cariera în cercetare prin sprijinirea cercetătorilor şi creşterea implicării în activitatea de cercetare postdoctorală, îmbunătăţirea programelor postdoctorale şi sprijinirea colaborării între universităţi, centre de cercetare şi companii. De la iniţierea proiectului au fost susţinuţi financiar 29 de cercetători postdoctorali de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, cercetători care reprezintă grupul ţintă al proiectului. Sprijinul financiar a constat în plata unei burse în valoare de 4.000 lei/lună.
Accent pe dezvoltarea bazei materiale şi a infrastructurii de cercetare a USV
Potrivit reprezentanţilor USV, prin proiectele derulate şi prin propunerile de proiecte elaborate în 2013, s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea bazei materiale şi a infrastructurii de cercetare a instituţiei.
Astfel, prin intermediul unui proiect din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE), semnat la data de 13.12.2011, a avut loc o dezvoltare a infrastructurii IT din universitate, fiind achiziţionate şi puse în funcţiune echipamente şi aplicaţii software în valoare de aproximativ un milion de euro. Totodată, au fost depuse de către cadrele USV patru propuneri de proiecte în cadrul Competiţiei POSCCE Operaţiunea 2.2.1: „Dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare existente şi crearea de noi infrastructuri de cercetare-dezvoltare”, două dintre acestea aflându-se pe lista de rezervă pentru finanţare: „Centrul integrat de cercetare, dezvoltare si inovare pentru materiale avansate, nanotehnologii şi sisteme distribuite de fabricaţie şi control” (cu o valoare propusă de aproximativ şapte milioane de euro) şi „Centrul de cercetare şi instruire pentru ştiinţa şi siguranţa alimentului” (cu o valoare propusă de aproximativ cinci milioane de Euro).