Persoanele dornice să descopere noi produse culinare, delicioase şi sănătoase, pot apela cu încredere la studenţii Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, care şi-au demonstrat inventivitatea creând noi produse alimentare bio.
Pentru că se apropie sărbătorile de Paşti, doritorii ar putea încerca să înlocuiască tradiţionalul cozonac cu cozonacul rotund Arony Tony, cu fructe de Aronia, dulci-acrişoare, potrivit şi celor care au probleme de sănătate, precum diabetul.
Sau, pentru că zilele devin tot mai călduroase, se pot răcori cu o îngheţată Topi, plină cu o mulţime de vitamine şi care dă o senzaţie de saţietate pe termen lung, având din plin inulină.
Făcută din smântână, lapte de migdale (extras de studenţi, nu din comerţ), fructoză, miere, dar şi un ingredient mai puţin întâlnit, bucăţele din rădăcină de topinambur (supranumit şi inamicul obezităţii), având şi o variantă cu ulei de cătină, obţinut prin presare la rece, îngheţata respectivă poate fi considerată un adevărat desert medicament.
Dimineţile ar putea începe cu un mic dejun servit alături de „chiflele vesele” create de un alt grup de studenţi suceveni, la prânz ar merge câteva felii de „caş de carne cu ficat şi seminţe de in”, iar la cină câteva bucăţi aromate de „batog de păstrăv cu trufe de pădure”.
Iar cui îi plac „gustările” dintre mese sau vrea un desert sănătos, după masă, poate încerca „brioşele Margareta cu quinoa şi amarant”, „biscuiţi din făină de orez, cu morcov şi merişoare”, „minicrostate din făină de porumb, cu afine şi nucă”, „biscuiţi aglutenici” - pentru cei cu intoleranţă la gluten sau un iaurt răcoritor „dulce de soc”, din lapte de capră şi dulceaţă de soc.
Toate aceste produse alimentare bio au fost create de studenţii Facultăţii de Inginerie Alimentară, pentru faza locală a competiţiei naţionale Ecotrophelia, desfăşurată sâmbătă, 29 martie, în corpul D al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Competiţia, organizată sub egida Asociaţiei Specialiştilor din Industria Alimentară din România şi a Asociaţiei Platforma Tehnologică „Food for Life”, care a ajuns la a treia ediţie, este deschisă tuturor studenţilor înscrişi la programele de studii de licenţă, masterat şi doctorat.
Anul acesta, în competiţie s-au înscris 11 echipe, fiecare propunând câte un produs alimentar ecoinovativ.
Juriul a fost compus din cinci membri, specialişti în domeniul industriei alimentare de la diferite firme de profil, indicaţi de Asociaţia Specialiştilor din Industria Alimentară din România - filiala Suceava, ca fiind persoane competente şi independente.
În urma degustării produselor, analizării acestora atât din punctul de vedere al aspectului şi calităţii ambalajelor, al imaginii produsului, cât şi al posibilităţilor de a fi puse în vânzare prin intermediul reţelelor de distribuţie a produselor alimentare, a unităţilor de tip catering sau restaurantelor, au fost selectate trei echipe câştigătoare:
- premiul I a fost obţinut de echipa formată din studenţii Ovidiu Procopeţ, Daniela Larisa Zaharia, Loredana Petruneac şi Cosmin Botezatu, pentru produsul „Batog de păstrăv cu trufe de pădure”;
- premiul II a fost obţinut de echipa formată din studenţii Ionela Nechifor, Simona Ieţcu şi Cristian Aurel Hatnean pentru produsul „Îngheţată multivitamine”;
- premiul III a fost obţinut de echipa formată din studenţii Andrei Cicioc, Camelia Doroftei, Ilie Doroftei şi Ana-Maria Gontariu, pentru produsul „Brioşe Margareta cu quinoa şi amarant”.
Cele trei echipe câştigătoare vor reprezenta Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Inginerie Alimentară, la faza naţională a competiţiei, care va avea loc în luna iunie, la Universitatea Sapienţia din Miercurea Ciuc.
(31 mar 2014, 12:06:15
Tema concursului e specifica unei scoli profesionale de bucatari, ce treaba are cu ingineria alimentara?
Poate e scris articolul aiurea si concursul a fost mai serios dar din citirea textului de mai sus m-a apucat rasul.
Te-ai astepta de la studentii de inginerie alimentara sa aiba ca tema de concurs ceva de genul:
- toate echipele sa prepare o paine bio iar echipa care poate garanta cea mai lunga perioada de valabilitate pentru produs sa castige. Aici s-ar fi vazut cine are cunostinte serioase de inginerie alimentara.
sau
- echipa care reuseste sa minimizeze folosirea de chimicale la prepararea unui tip de salam din comert dar maximizandu-i perioada de valabilitate
etc
De studentii astia va depinde sanatatea sucevenilor iar cei mai straluciti dintre ei vad ca sunt tratati doar ca simpli bucatari.
N-am vazut partea de inginerie in acest concurs, e doar un amarat de concurs pt maestri bucatari.