Câţiva elevi din municipiul Suceava au părăsit pentru o zi sălile de curs ale liceelor în cadrul cărora studiază pentru a lua parte la o serie de evenimente ştiinţifice găzduite de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
Este vorba despre câteva manifestări organizate, vineri, de Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, București, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” București şi USV, ce au vizat popularizareafizicii și a cercetării științifice în rândul elevilor de liceu.
Astfel, elevii, mare parte din ei olimpici, au avut prilejul, pe durata întregii zile, să ia contact cu mediul de cercetare de la CERN (Centrul European de Cercetări Nucleare, Geneva), de pe platforma Măgurele și de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava .
Potrivit lect. dr. Cristian Pârghie de la USV, „elevii vor participa (n.r. au participat) la prelegeri, cursuri despre particule elementare, prezentarea campusului USV, prezentarea CERN şi a ceea ce se întâmplă acolo. Totodată, elevii vor trebui să rezolve câteva exerciţii după date reale de la CERN, să simuleze practic cercetarea”.
De cealaltă parte, Florin Maciuc, cercetător în cadrul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” București, a menţionat că a propus elevilor „să desfăşoare o activitate tipică de cercetare aşa cum s-ar face în marile laboratoare mondiale pentru ca aceştia să-şi facă o impresie asupra implicării necesare unei astfel de activităţi”.
Videoconferinţă cu cercetătorii de la Centrul European de Cercetări Nucleare, Geneva
Ţinând cont că în ciclul liceal elevii sunt privaţi de activitatea de cercetare, evenimentele de la Universitatea Suceava au reprezentat un bun prilej pentru ca aceştia să se deprindă cu munca de laborator.
Lucian Bicsi este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, acesta calificându-se, în acest an şcolar, la trei olimpiade naţionale – matematică, fizică şi informatică.
Elevul, care peste o săptămână va reprezenta Suceava la Olimpiada Naţională de Fizică, a mărturisit că „evenimentul este o oportunitate care mă va ajuta în viitor, chiar şi pentru pregătirea mea la olimpiadă. Cred că am multe de învăţat de la cercetătorii veniţi astăzi (n.r. vineri), abia aştept să-i întâlnesc, iar cel mai probabil voi acapara şi eu nişte informaţii”.
Tot pasiunea pentru fizică l-a îndemnat şi pe Eusebiu Şutu, elev în clasa a X-a la Colegiul „Ştefan cel Mare”, să participe la eveniment.
„Sunt pasionat de fizică şi vreau să mă pregătesc pentru olimpiadă, să aflu lucruri noi de aici. Sunt lucruri în plus faţă de pregătirea de la şcoală, poate şi câte ceva din materia din anii următori. Pe viitor vreau să fac parte din lotul internaţional al României pentru olimpiada de fizică, aşa că această activitate mă va ajuta în pregătirea mea”, spune ştefanistul. Şi Eusebiu va participa la Olimpiada Naţională de Fizică din acest an.
Tot vineri, elevii au avut prilejul de a discuta prin videoconferință cu cercetătorii de la CERN Geneva, precum și cu colegi din alte centre științifice, în vederea analizării rezultatelor unor experimente întreprinse.