Povestea contrabandei cu ţigări de la Şerbăuţi, în care s-au făcut joi nu mai puţin de cinci percheziţii (trei la Şerbăuţi, două pe raza municipiului Bucureşti) este mai complicată decât apărea iniţial pe comunicatul remis de către Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Principalul suspect în acest dosar, un anume Gostin Sotirachi, în vârstă de 47 de ani, alias „Sotiris”, din municipiul Bucureşti, care locuia fără forme legale în satul Călineşti, comuna Şerbăuţi, a fost dus ieri la Judecătoria Suceava, cu propunere de arestare preventivă sub acuzaţiile de şantaj şi favorizarea infractorului.
În ceea ce priveşte infracţiunea de şantaj, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava arată că respectivul i-a ameninţat cu acte de violenţă şi chiar cu moartea pe doi săteni din Şerbăuţi, tată şi fiu, complicii săi în afaceri cu ţigări de contrabandă, după ce ultimul a furat zeci de cartușe de ţigări din locul în care le ţineau depozitate. „Sotiris”, arată anchetatorii, le-a cerut în schimb celor doi suma de 500 de euro ori o maşină pe care respectivii o deţineau.
„Sotiris”, acuzat că a favorizat un individ care fuge de o condamnare de 13 ani de închisoare
Legat de acuzaţia de favorizarea infractorului, procurorii susţin că „Sotiris” ştia că un anume Mircea Merişanu, din Bucureşti, fusese condamnat definitiv la 13 ani de închisoare şi se sustrăgea executării pedepsei.
Merişanu a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care era acuzat că, împreună cu un alt individ, a pus la cale o escrocherie prin care a pus mâna pe un teren de 480 de metri pătraţi, din Bucureşti, teren estimat la 1.260.000 de euro, care aparţinea unui anume Ioannis Nikolaus Chrissovelonis.
În 2008, păgubitul s-a dus la Primăria Sectorului 1 din Bucureşti să plătească impozitul pe teren, însă aici a aflat că imobilul nu mai figurează pe numele lui.
Bărbatul a făcut plângere la poliţie, iar ulterior s-a stabilit că vânzarea frauduloasă s-a realizat cu ajutorul unor acte false de către Mircea Merişanu şi complicele său.
Din actele înaintate ieri la Judecătoria Suceava, procurorii arată că Gostin Sotirachi se cunoştea cu Merişanu şi a făcut rost pentru acesta de copii după actele de identitate ale păgubitului (Chirssovelonis), din cauza căruia a ajuns pe lista urmăriţilor internaţional.
Pentru serviciile sale, „Sotiris” ar fi trebuit să primească suma de 1.200 de euro.
Anchetatorii cred că „prin comunicareatuturor datelor de identificare, însăşi siguranţa personală şi integritatea corporală a victimei puteau fi periclitate”.
Cu alte cuvinte, anchetatorii nu exclud ipoteza unei încercări de răzbunare a individului dat în urmărire internaţională faţă de persoana care, în urma plângerii făcute la poliţie, i-a adus condamnarea de 13 ani de închisoare, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Probatoriul strâns de procurori şi acuzaţiile acestora nu l-au convins pe magistratul care a judecat cererea de arestare preventivă a lui „Sotiris”, acesta din urmă fiind lăsat în libertate.
Procurorii aşteaptă motivarea instanţei, pentru a face recurs.
Anchetatorii: Se pregătea să comită înşelăciuni în Germania
În faţa judecătorului, procurorii au vorbit şi despre planurile acestuia de a pleca în Germania, în perioada următoare, unde intenţiona să comită infracţiuni de înşelăciune.
Anchetatorii au aflat de planurile lui Gostin Sotirachi în urma interceptărilor telefonice dispuse în cauză.
Surse judiciare ne-au mărturisit că investigatorii puşi pe urmele lui „Sotiris” au aflat că acesta ar fi racolat mai mulţi cetăţeni greci, pe care urma să-i ducă în Germania, unde să fie angajați chipurile la o firmă, tot printr-un complice, iar apoi să ia credite de zeci de mii de euro, fără a mai achita ulterior ratele, banii urmând să fie împărțiți între membrii grupării infracționale.
Ancheta în acest dosar a fost realizată cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă București, precum şi cu sprijinul Serviciului de Operaţiuni Speciale Suceava.
Facem precizarea că toate acuzaţiile ce i se aduc de către oamenii legii suspectului nu pot înfrânge prezumţia de nevinovăţie a acestuia, până la o eventuală condamnare definitivă.