Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 28 mar 2014 - Anul XIX, nr. 71 (5580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Voitinel

Reportaj în comuna cu sute de analfabeţi: „Dacă nu ştim carte ne arestaţi?”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Datele adunate la Recensământul general al populaţiei şi locuinţelor din 2011 arată că în judeţul Suceava sunt 16.869 de persoane care nu au absolvit nici o şcoală, iar din acestea 5.696 sunt analfabete. Este foarte mult, deşi judeţul Suceava este sub media pe ţară la analfabetism. Oricât de mult am încerca să evităm discriminarea, cifrele oficiale ale Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava sunt grăitoare: cei mai mulţi analfabeţi sunt în localităţile cu populaţii numeroase de romi.

 

Consilierul local al romilor din Voitinel spune că aproape jumătate din comunitate nu ştie carte

Conform datelor statistice, de departe cei mai mulţi oameni fără şcoală din judeţ sunt în comuna Voitinel. Aici, 626 de localnici nu au nici o şcoală absolvită, iar 297 sunt analfabeţi. După cum a precizat primarul comunei Voitinel, Maria Pleşca, localitatea are o populaţie de peste 4.200 de locuitori, din care în jur de 1.200 sunt romi. Între aceştia se găseşte majoritatea analfabeţilor. Maria Pleşca a explicat că sunt şi excepţii, familii de romi care şi-au dat copiii inclusiv la facultate, însă, din păcate, acestea sunt foarte puţine.

Ion Beghean, singurul consilier local din Voitinel din partea Partidei Romilor „Pro Europa”, omul din mijlocul comunităţii, spune că cifrele din statistici sunt chiar mai mici decât cele reale.

„Aproximativ 40-45% sunt analfabeţi, foarte mulţi dintre bătrâni, dar şi tineri mulţi nu s-au mai dus la şcoală. E o problemă gravă, trebuie făcut ceva şi pentru oamenii ăştia, nu?”, ne întreabă consilierul local.

Îl întrebăm pe Beghean de ce nu merg romii la şcoală.

„Problema este că nu este îmbrăcăminte, nu este încălţăminte, nu sunt bani, majoritatea trăiesc din ajutorul social”, descrie consilierul local o realitate bine cunoscută.

 

Proba de analfabetism din faţa Primăriei Voitinel: „Din cinci doar unul ştie carte”

În timp ce stăm de vorbă cu consilierul local, în faţa primăriei se adună mai mulţi cetăţeni din etnie. Sunt cinci.

„Dumnealui nu ştie carte, nici ăsta... nici ăsta... nici doamna..., deci din cinci doar unul ştie carte”, constată consilierul Beghean.

Romii analfabeţi sunt uşor speriaţi când îi văd pe reporterii Monitorului de Suceava: “Dacă nu ştim carte ne arestaţi?”, întreabă unul dintre ei. Un altul, singurul cunoscător de carte din grup, vine cu o altă întrebare: “Aţi venit să vedeţi cât de proşti sunt ţiganii?”

În grupul de analfabeţi îl găsim pe Ion Beghean, altul decât consilierul local. 

„Nu ştiu carte, nu ştiu să scriu, aşa pe litere mai ştiu, A, B, C, dar nu ştiu ca lumea”, spune Ion Beghean, completând că la matematică „nu mă înşeală nimeni”.

 

Rom analfabet: „O samă din copii ştiu carte, dar o samă nu prea ştie nici ei carte....”

Lângă Ion Beghean se află Viorel Beghean. Bărbatul recunoaşte că nu ştie nici măcar literele: “Au fost timpuri grele, au fost probleme, ne-am crescut fraţii unul pe altul şi nu ştiu deloc să scriu, doar să mă iscălesc... Când am avut nevoie am pus pe altul să-mi facă o declaraţie”. Îl întrebăm dacă noua generaţie din familia lui ştie carte.

„O samă din copii ştiu carte, dar o samă nu prea ştie nici ei carte...”, rosteşte adevărul cel mai dureros bărbatul.

„Şcoala ar fi bună dacă ar fi unsă cu slănină”, îl completează hâtru un alt rom.

Lângă cei patru romi care nu ştiu carte îl găsim şi pe Vasile Rizan. El are aproape 12 clase, iar acest lucru se simte imediat.

„Am 11 clase şi jumătate, atât am făcut, că apoi am plecat în armată. Am trei copii care merg toţi la şcoală, la Rădăuţi, dar după ce termină cele opt clase aş vrea să ştiu ce pot să facă aceşti copii... cine îi ajută în vreun fel?”, vrea să tragă un semnal de alarmă bărbatul.

 

Romii tineri merg la şcoală pentru alocaţiile complementare

Aceasta este o frântură din realitatea de zi cu zi din comuna Voitinel. O realitate pe care, dacă o analizăm mai atent, lăsând la o parte unele replici care stârnesc râsul, dă fiori.

Singurul lucru pozitiv este că romii foarte tineri sunt daţi în număr mai mare la şcoală. O explicaţie ar fi că urmarea unor cursuri este obligatorie pentru încasarea alocaţiilor complementare oferite de statul român familiilor sărace.

Viorel Ciorcan, mediator şcolar la Şcoala Voitinel, este cel care face eforturi pentru ca  tinerii romi să meargă la şcoală.

„Avem în jur de o 100 de elevi romi la şcoala de aici din sat şi vreo 80 care merg la şcoala specială din Rădăuţi. Părinţii sunt mulţumiţi că cei mici merg la şcoală, că au transport gratuit şi că mai primesc câte un pacheţel”, spune mediatorul şcolar.

Sociologul Adrian Botezatu spune că în cei aproape 25 de ani scurşi de la Revoluţia din 1989 nu s-a făcut nimic concret şi coerent pentru integrarea romilor în societate.

„De 25 de ani nu există nici un fel de politică coerentă în ceea ce înseamnă integrarea comunităţii rome. Se vorbeşte foarte mult, s-au cheltuit bani guvernamentali şi europeni, dar rezultatele sunt zero, pentru că nu s-a făcut ceva coerent în domeniul acesta”, a declarat sociologul.

 

Localităţile cu cei mai mulţi analfabeţi

Conform datelor oficiale contabilizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava, peste 4.000 dintre cei 5.696 de analfabeţi din judeţ sunt din mediul rural. Dintre localităţile urbane, cel mai mare număr de analfabeţi se înregistrează la Dolhasca şi Vicovu de Sus. La comune, cei mai mulţi analfabeţi se înregistrează la Mitocu Dragomirnei, Şcheia, Valea Moldovei, lider detaşat fiind Voitinel. Toate localităţile amintite au o importantă populaţie romă. Bineînţeles că nu toţi analfabeţii sunt din această etnie, însă realitatea este că mulţi dintre ei sunt romi.

Statisticile mai arată că la femei gradul de analfabetism este mult mai ridicat decât la bărbaţi (2.305 bărbaţi analfabeţi, comparativ cu 3.391 de femei).

Mai trebuie amintit că judeţul Suceava, cu o rată de analfabetism de 1,02% din totalul populaţiei, este sub media pe ţară. Cei mai mulţi analfabeţi sunt din judeţe din sudul României.

 

Rata de abandon şcolar din ultimii ani

Conform datelor oficiale ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, în anul şcolar 2012-2013, 609 elevi din judeţ au ales să-şi încheie socotelile cu şcoala. Dintre aceştia, 125 erau în clasele I-IV.

Managerii de şcoli spun că dificultăţile materiale, dezorganizarea familiei şi plecarea părinţilor în străinătate determină sute de elevi să renunţe la studii. Aceştia mai spun că imposibilitatea de a-şi achita banii pe navetă, respectiv nedecontarea abonamentelor de transport, situaţie întâlnită mai ales în cazul elevilor de liceu, îi împinge pe mulţi adolescenţi la abandon.

Elevii care renunţă la cursuri provin, de regulă, din zone defavorizate, din familii numeroase sau din familii de etnie romă.

În anul şcolar 2011-2012, 792 de elevi au renunţat la educaţie, în timp ce în anul şcolar 2010-2011, s-au înregistrat 859 de elevi care au abandonat şcoala.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reportaj în comuna cu sute de analfabeţi: „Dacă nu ştim carte ne arestaţi?”.
 Vizualizări articol: 7394 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Reportaj în comuna cu sute de analfabeţi: „Dacă nu ştim carte ne arestaţi?”5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(28 mar 2014, 21:34:57
e vrajala! sa vedeti cine de face recesamantu, cine vine de intreaba tot niste analfabeti angajati primariei

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei