Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi-au făcut un obicei din a anunţa mass-mediei capturile de ţigări de contrabandă la bucată, şi nu la pachete, aşa cum obişnuieşte de exemplu Poliţia de Frontieră sau celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu.
Motivul e unul cât se poate de simplu, dar şi de hilar: să dea o mai mare amploare capturilor pe care poliţiştii le-au realizat. De exemplu, ieri, Biroul de Presă a trimis un comunicat prin care informa mass-media că au avut loc nu mai puţin de cinci percheziţii, în urma cărora s-au confiscat 2.980 de ţigarete. Cum un pachet are, de regulă, 20 de ţigări, reiese că poliţiştii au ridicat de la percheziţii doar 149 de pachete de ţigări. Dar, nu-i aşa, sună mai bine un titlu de genul „aproape 3.000 de ţigarete confiscate de poliţişti”, decât 149 de pachete, după cinci percheziţii într-un dosar de contrabandă, cam câte ai găsi dacă ai scutura un tarabagiu din piaţă.
477.000 de țigarete de contrabandă. În loc de 23.850 de pachete
Un alt exemplu. Tot de ieri. Poliţiştii au anunţat joi după-amiază că, în noaptea precedentă, în zona Ocolului Silvic Marginea, a fost oprită în trafic, după o urmărire de aproape jumătate de kilometru, o autoutilitară Mercedes, în care, într-un lăcaş special, între cabină şi lada dubiţei, au găsit 477.000 de ţigarete de contrabandă.
Adică, calculăm noi, 23.850 de pachete.
Fără a minimaliza meritele poliţiştilor care reuşesc astfel de capturi, nu înţelegem totuşi încăpăţânarea celor de la IPJ Suceava care în ultimele luni iau pachete de ţigări de la contrabandişti şi la trimit presei „la bucată”.
O altă discuţie ar fi cea legată de prejudiciul calculat la fiecare captură, de cele mai multe ori calculul fiind următorul: un pachet x 10 lei. Or, pe la pieţarii ori bazariştii cu marfă de contrabandă pe sub tarabe, un pachet de ţigări îl iei, în medie, cu 6-9 lei.
De exemplu, valoarea celor 23.850 de pachete de ţigări confiscate la Marginea (mărcile Jing Ling şi Marble) a fost estimată la 238.500 de lei.