Autorităţile din România şi Ucraina au reluat demersurile în vederea deschiderii punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus – Krasnoilsk. Discuţiile pe această temă au avut loc ieri la Vicovu de Sus în prezenţa senatorului PSD şi reprezentantul Guvernului României pentru proiecte economice strategice şi diplomaţie, Mircea Geoană, a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a prefectului Florin Sinescu, a președintelui Consiliului Regional Cernăuţi, Mihailo Găiniceru, a ambasadorului Poloniei în România, Marek Szczygiel, a consulului Ucrainei la Suceava, Vasyl Boeciko, precum şi a altor oficialităţi şi diplomaţi din România şi Ucraina. Participanţii la discuţiile de ieri au fost prezenţi la graniţa dintre România şi Ucraina din Vicovu de Sus, acolo unde autorităţile române au finalizat investiţiile la punctul de trecere a frontierei din acest oraş.
Trebuie spus că punctul de trecere a frontierei din Vicovu de Sus a fost închis în anul 2010, iar până în 2012 România a terminat lucrările de modernizare, în comparaţie cu Ucraina, care nu a finalizat investiţiile de partea cealaltă a frontierei.
Prezent la Vicovu de Sus, senatorul Mircea Geoană a declarat că autorităţile române vor face un demers politic şi diplomatic către autoritățile de la Kiev pentru a determina o accelerare a investiţiilor. „Sunt convins că în acest moment acest lucru este posibil. Dar demersul politic şi încurajarea din partea noastră se va face şi sunt convins că Ministerul de Externe deja lucrează la această chestiune”, a spus Geoană. El a afirmat că România trebuie să devină o punte între Est şi Vest şi între Nord şi Sud. Mircea Geoană a adăugat că în perioada imediat următoare va avea loc o întâlnire a miniștrilor transporturilor din România, Ucraina şi Polonia pentru a relua discuţiile despre coridorul european de transport 9.
„Pe aici este cel mai scurt drum către Varşovia şi către Scandinavia, dar şi cel mai direct drum către Orient şi Istanbul, pe axa Nord-Sud. Iar pe axele Est-Vest şi Nord-Sud, România trebuie să devină un stat pivot şi nu o simplă frontieră”, a declarat Mircea Geoană la Vicovu de Sus. Geoană a declarat că împreună cu preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, dar şi cu celelalte autorităţi va fi găsită o formă actualizată de reprioritizare a relaţiilor României cu vecinii din Nordul şi Estul ţării. „Bucovina este un brand probabil la fel de puternic precum este şi brandul Transilvania. Şi faptul că un preşedinte de calibrul domnului Nechifor este aici la conducerea judeţului este un factor favorizant pentru o perioadă extraordinar de interesantă în anii care vin pentru toţi locuitorii acestei zone”, a spus Mircea Geoană.
Nechifor anunţă că România poate deschide şi punctele din Ulma, Izvoarele Sucevei şi Climăuţi
La rândul său, şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a afirmat că pe lângă punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus, autoritățile române ar putea să redeschidă şi punctele de la Ulma, Izvoarele Sucevei şi Climăuţi. „Relaţia dintre România şi Ucraina trebuie dusă într-o etapă ulterioară, mai dezvoltată. Această securizare a frontierei de Est a Uniunii Europene înseamnă deschiderea ei. Cred că şi Guvernul României, şi cel al Ucrainei vor trebui să facă tot ce se poate pentru a deschide frontiera la Vicovu de Sus şi la Ulma, pentru populaţia care trăieşte de o parte şi de alta a frontierei. Şi asta deoarece aici sunt foarte mulţi români şi ucraineni care au rude şi proprietăţi de o parte şi de alta a frontierei şi deschiderea frontierei ar fi una extrem de importantă”, consideră Nechifor. El a explicat că dacă ar fi deschis punctul de trecere al frontierei de la Vicovu de Sus, distanţa dintre Cernăuţi şi Putna, de exemplu, s-ar scurta cu 21,5 kilometri. Cătălin Nechifor a ţinut să mai precizeze că pe la Vicovu de Sus trecea drumul Mariei Tereza care făcea legătura cu Imperiul Austro-Ungar. „La Suceava dăm astăzi un semnal puternic de a deschide o nouă etapă în relaţia româno-ucraineană. Sunt convins că la Cernăuţi avem aceiaşi prieteni ca întotdeauna şi că astfel de întâlniri vor avea loc şi în Ucraina”, a încheiat Nechifor.
Prezent la discuţiile de la Vicovu de Sus, preşedintele Consiliului Regional din Cernăuţi, Mihailo Găiniceru, a ţinut să precizeze că din păcate „pericolele din Est” nu au dispărut pentru Ucraina, motiv pentru care această ţară solicită sprijin din partea Uniunii Europene. „Îmi pare foarte bine că iniţiativa dumneavoastră are ca direcţie redeschiderea celor mai importante puncte de frontieră, cum este şi acesta. Aceste puncte sunt foarte importante pentru populaţia din ambele părţi ale frontierei şi vor reprezenta un impuls pentru dezvoltare”, a afirmat Mihailo Găiniceru. El a mai spus că regiunea Cernăuţi a atras fonduri europene pentru redeschiderea a două dintre cele cinci puncte de trecere ale frontierei închise în anul 2010, cel de la Vicovu de Sus şi unul din judeţul Botoşani, însă lucrările ar urma să fie finalizate în următoarele 22 de luni.
Pe de altă parte, ambasadorul Poloniei în România a subliniat faptul că deschiderea acestor puncte este extrem de importantă, arătând că ţara pe care o reprezintă are şapte puncte de trecere cu Ucraina, iar România ar trebui să aibă la fel de multe. Nu în ultimul rând, prefectul Florin Sinescu a declarat, la rândul său, că deschiderea punctului de la Vicovu de Sus va reprezenta o oportunitate pentru dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Ucraina. Sinescu a spus că odată cu deschiderea acestui punct s-ar decongestiona traficul rutier din Vama Siret.