Un nou cimitir cu circa o mie de locuri ar putea fi amenajat în municipiul Suceava, pe o suprafaţă de zece hectare, în spatele complexului comercial Metro. Consiliul Local va analiza astăzi un proiect de hotărâre pentru a propune Guvernului emiterea unei hotărâri privind trecerea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului român şi din administrarea Staţiunii de Cercetări Agricole Suceava, în domeniul public al municipiului Suceava şi în administrarea Consiliului Local. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că problema cimitirelor este extrem de importantă pentru că în cele existente au mai rămas foarte puţine locuri de înhumare. Lungu a arătat că, dacă acest teren va fi obţinut, cimitirul va fi administrat în asociere cu unităţile de cult din cartierele Obcini, George Enescu şi Zamca şi va fi destinat enoriaşilor din aceste cartiere, trecuţi la cele veşnice.
Repartizarea locurilor pe parohii, în funcţie de numărul de enoriaşi
„Aveam pregătite proiecte pentru mai multe cimitire în municipiul Suceava, dar din cauza crizei economice nu ne mai permitem să le facem. La Iţcani am făcut asocieri cu unităţile de cult de acolo pentru darea în administrare gratuită a acestor suprafeţe, în Burdujeni avem 2,4 ha în zona Dealul Mănăstirii şi voiam să facem o asociere cu unităţile de cult din cartierul Burdujeni, acum am propus o hotărâre de Consiliu Local pentru a cere de la Guvern 10 ha de teren în spate la Metro pentru a amenaja un cimitir care să deservească Obcini, George Enescu şi Zamca. În cimitirul din George Enescu nu mai sunt locuri de înhumare”, a declarat Lungu.
Primarul a mai precizat că, în eventualitatea că proiectul se va realiza, suprafaţa care va reveni fiecărei biserici din cartierele menţionate va fi în funcţie de numărul de enoriaşi arondaţi.
Amenajarea unui cimitir presupune, pe lângă parcelarea locurilor de veci, construirea unor clădiri administrative, capelă, casă mortuară, drumuri, parcări, trotuare, alei, spaţii verzi, rigole pentru ape pluviale, racorduri la apă, canalizare, electricitate etc. Având în vedere toate acestea, un cimitir pe zece hectare de teren ar avea aproximativ o mie de locuri de înhumare.
(27 mar 2014, 11:29:00
S-a descurcat cu un singur cimitir timp de 50 de ani. Acel cimitir era suficient cand populatia era de peste 100.000 locuitori, de ce nu mai e suficient acum cand populatia este de doar 70.000 locuitori?
Mormintele se "refolosesc" dupa 7 ani, adica in acelasi loc se poate ingropa o alta persoana(din familie) dupa 7 ani.
Vrajeala cu cimitirul Pacea aste plin nu tine. Este plin teoretic pentru ca practic, daca se considera locurile mai vechi de 7 ani el are o gramada de locuri libere.
A facut primarul o evidenta a locurilor mai vechi de 7 ani din cimitor sau vine doar asa la sentiment si ne zice ca nu sunt locuri ce pot fi folosite?
Eu cred ca e doar o afacere necurata a preotilor si a primarului. Locurile de veci noi se vand pe bani multi si de aici interesul pentru cimitire noi in oras.