Poliţiştii de la Serviciul Rutier Suceava au organizat o acţiune de control extinsă care i-a vizat în mod special pe transportatorii de mărfuri sau persoane, într-un interval de şase zile fiind aplicate nu mai puţin de 281 de amenzi pentru nereguli în transport. Controlul s-a desfăşurat în perioada 20-25 martie, zilnic fiind angrenaţi câte 32 de poliţişti şi doi inspectori ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Suceava.
Foarte multe dintre amenzi au fost aplicate pentru nereguli în transporturi de marfă în timp ce radarele au înregistrat nu mai puţin de 86 de transportatori care circulau cu viteză peste limitele legale.
Dintre abaterile cele mai grave, nouă transportatori au fost amendaţi la OG 37/2007, pentru nerespectarea perioadelor de repaus şi odihnă, în timp ce în alte cazuri au fost depistate transporturi de marfă fără acte de provenienţă ori cu vehicule care nu erau autorizate în acest sens.
Inspectorul Bogdan Bercea, din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, a precizat că în cazul unei autoutilitare Volvo, care se deplasa pe Calea Obcinilor din Suceava, transportând material lemnos, s-a constatat că nu există licenţă de transport, fiind reţinute plăcuţele de înmatriculare şi certificatul vehiculului.
„Au fost aplicate două amenzi şi la Legea 38/2003, legea taximetriei. În cazul unui taximetrist din Câmpulung Moldovenesc s-a întocmit şi dosar penal, pentru că avea licenţa expirată din 2011”, a exemplificat inspectorul Bogdan Bercea.
Un alt caz aparte este cel al unui şofer de autocar din Râmnicu Vâlcea, care se deplasa pe DN 2, cu pelerini veniţi la mănăstirile din judeţ. El a fost surprins de un radar la Roşiori, cu 85 de kilometri la oră, după care un al doilea echipaj cu radar l-a înregistrat cu 81 de kilometri la oră la Vadu Moldovei. Şoferul a încasat două amenzi care totalizează 680 de lei şi s-a ales cu 6 puncte de penalizare.
Acţiunea de control a fost dispusă de Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru reducerea riscului de accidente rutiere în domeniul transportatorilor publici de mărfuri şi persoane.
Anul trecut, judeţul Suceava a fost primul pe ţară la număr de accidente grave în care au fost implicate vehicule de transport marfă ori pasageri.