Patrimoniul Mănăstirii Putna va fi restaurat prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană. Aceasta după ce viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, va semna în cursul zilei de astăzi contractul de finanţare din fonduri nerambursabile pentru proiectul „Restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului cultural, naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna”. Proiectul va fi derulat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.1 - „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat la rândul său că proiectul „Restaurarea, modernizarea şi conservarea patrimoniului cultural naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna” are o valoare de 2,6 milioane de euro.
Mănăstirea Putna este unul dintre cele mai importante centre religioase românești, fiind supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” de marele poet Mihai Eminescu. În biserica Mănăstirii Putna se află mormântul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Şeful administraţiei judeţene a mai spus că printr-un alt proiect cu fonduri europene, în valoare de un milion de euro, vor fi restaurate şi reabilitate Biserica „Sf. Simion” şi Turnul Clopotniţei (cunoscut ca şi Turnul Roşu) din Suceava. De precizat că în urma degradării grave a structurii de rezistență, Biserica „Sf. Simion” din Suceava nu a mai fost folosită timp de aproximativ 50 de ani (1945-1995). Apoi, în anul 1995, printr-un protocol încheiat, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România a încredințat acest locaș de cult și turnul clopotniță spre consolidare, restaurare și folosință Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În 2013, Biserica „Sfântul Simion” din Suceava a împlinit 500 de ani de la prima ctitorire.