Gradul de analfabetism se menţine la un nivel ridicat în Suceava, ca de altfel în toată România. O serie de studii realizate în baza declaraţiilor luate în timpul recensământului general al locuinţelor şi al populaţiei, realizat în 2011, arată că cititul şi scrisul nu sunt o cunoscută general valabilă în rândul populaţiei. Conform datelor contabilizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava, în judeţ sunt 16.869 de persoane fără şcoală absolvită, dintre care 5.696 sunt analfabete.
Stelian Ruscior, directorul executiv al Direcţiei de Statistică Suceava, a explicat că diferenţa dintre cele două cifre este reprezentată de cei care ştiu totuşi să scrie şi să citească, chiar dacă nu au urmat o şcoală. Însă cât de alfabetizaţi sunt aceştia în realitate nu poate preciza nimeni cu exactitate.
Grad mai ridicat de analfabetism la femei
Dintre cei 16.869 de suceveni fără şcoală absolvită, mare parte, peste 11.500, provin din mediul rural, mai arată statisticile. Pe sexe, rata analfabetismului la femei este semnificativ mai ridicată decât la bărbaţi. Conform datelor statistice, din cei 5.696 de analfabeţi înregistraţi oficial în judeţul Suceava după recensământ, 2.305 erau bărbaţi, iar 3.391 femei.
De amintit că la recensământul anterior, din 2002, erau înregistraţi 18.664 de suceveni fără şcoală absolvită, din care 10.213 analfabeţi. În 1992, când a fost primul recensământ de după Revoluţie, au fost înregistraţi 17.615 suceveni fără şcoală absolvită, fără a se mai înregistra un capitol separat cu cei analfabeţi.
Cei mai mulţi neştiutori de carte sunt în sudul României. Suceava este sub media pe ţară
Site-ul analizeeconomice.ro a realizat un studiu privind analfabetismul pe judeţe, cu această ocazie întocmind o hartă a analfabetismului în România. Deşi numărul persoanelor fără şcoală din judeţul Suceava nu este deloc mic, analiza arată că gradul de analfabetism din judeţ este sub media naţională.
Conform analizeeconomice.ro, gradul de analfabetism la nivel naţional este de 1,36%, în timp ce în Suceava se cifrează la 1,02% din totalul populaţiei. La nivel naţional, rata analfabetismului la femei este aproape dublă faţă de cea înregistrată la bărbaţi, iar mediul rural are o rată de analfabetism de trei ori mai mare decât mediul urban. Pe vârste, populaţia de peste 75 de ani are cel mai înalt grad de analfabetism, urmată de populaţia cu vârsta cuprinsă între 70 şi 74 de ani. Totuşi, la populaţia cu vârste de 25-29 de ani, respectiv 30-35 de ani, se înregistrează un grad de analfabetism peste celelalte categorii de vârstă, cu excepţia celor de peste 70 de ani.
La nivel de judeţe, se arată în materialul publicat de analizeeconomice.ro, cea mai mare rată a analfabetismului se înregistrează în judeţele din sud: Giurgiu (4,02%), Călăraşi, Ialomiţa şi Teleorman. La polul opus, cei mai puţini neştiutori de carte sunt în Bucureşti (0,19%), Braşov, Sibiu, Cluj şi Argeş,
Un aspect important este că aceste date au fost culese în baza declaraţiilor date de respondenţii la recensământ, astfel că numărul real al analfabeţilor ar putea fi mai ridicat.
(27 mar 2014, 15:08:08
Sistemul de invatamant romanesc e praf si pulbere si pana nu se va face o corelare a necesarului de specialisti cu piata muncii, vom fi sclavii altora.
Mai mult , nimeni nu mai face o scoala profesionala, toti sunt somitati si vor sa fie ingineri,economisti,juristi ,etc, dar de fapt sunt majoritatea mediocri si submediocri, ca te crucesti ,la un interviu, ce catastrofe scoate scoala romaneasca astazi, din pacate.
Exemplul cel mai bun de urmat este al Elvetiei, care are unul din cele ma performante sisteme de invatamant si educare a tineretului