Părinţii unui bebeluş în vârstă de trei luni îl acuză pe preotul din sat că refuză să le împărtășească copilul, pe motiv că aceștia l-au botezat la o altă biserică.
Mai mult, faţa bisericească i-ar fi spus şi bunicii copilului, o bătrână în vârstă de 76 de ani, că „dacă mori, nu te îngrop”, după cum mărturisește septuagenara cu lacrimi în ochi.
„ Mi-a spus că în afară de ce plătesc nașii, mai trebuie să achit o taxă de 100 sau 150 de lei”
Toată povestea se întâmplă în satul Bereşti, comuna Hânţeşti.
Mugurel Ciobanu a lucrat o vreme în Italia, împreună cu soţia sa, iar de anul trecut cei doi s-au întors acasă, la Bereşti.
La începutul acestui an, soția i-a adus pe lume primul copil.
„Am vorbit cu preotul din sat despre botezul copilului, spunându-i că încă nu ştiu exact data şi că îi voi da o confirmare telefonică. La ieșirea din biserică, mi-a spus că în afară de ce plătesc nașii, mai trebuie să achit o taxă de 100 sau 150 de lei, nu mai știu sigur”, îşi începe povestea Mugurel Ciobanu.
Bărbatul a mărturisit că a fost deranjat de acea taxă pretinsă de preotul din sat, Andrei Cobzaru, şi, ca atare, i-a luat pe nași, pe invitați şi a făcut botezul la Biserica „Sf. Dumitru” din municipiul Suceava. Unde, explică bărbatul, nimeni nu i-a cerut nici o taxă. „Am cheltuit mai mult așa, cu drumul la Suceava, dar nu am suportat să mi se impună o taxă incorectă”, adaugă bărbatul.
Cu două zile înainte de creștinarea copilului, continuă să povestească Mugurel Ciobanu, preotul Cobzaru a sunat la o rudă de-a lor, întrebând-o când e programat botezul.
„L-am sunat şi i-am spus că am crezut că a înţeles că nu fac botezul acolo, din moment ce nu l-am mai sunat, să-i confirm, aşa cum rămăsese ultima oară, şi că botezul îl fac la Suceava”, mai arată tatăl bebelușului.
A simţit în vocea preotului că acesta s-a supărat, dar nu a crezut că se va ajunge până în situația în care faţa bisericească se va răzbuna pe familia sa.
„Am 76 de ani, dar n-am păţit aşa ceva de când sunt eu şi am fost pe la biserici”
Sâmbăta trecută, Georgeta Ciobanu, bunica copilului şi mama lui Mugurel Ciobanu, s-a dus la biserică să se spovedească, iar la plecare i-a spus părintelui că a doua zi va veni cu nora sa şi copilul acesteia, pentru a-l împărtăşi pe micuţ. „Nu au ce căuta aici, că eu nu-i bisericesc, să se ducă la Suceava”, relatează bătrâna cum a reacționat preotul.
„L-am întrebat ce face dacă mor în drum spre casă, mă duce la groapă? <Nu, eu cu familia ta nu mai vreau să am de-a face>”, povesteșterevoltată Georgeta Ciobanu, o femeie credincioasă care s-a împăcat bine cu toţi preoţii pe la care a fost.
„Am 76 de ani, dar n-am păţit aşa ceva de când sunt eu şi am fost pe la biserici”, se cruceşte septuagenara.
Bătrâna povesteşte că tânărul preot Cobzaru umblă toată vara după bani pe la enoriaşii din parohie şi că nu e prima oară când ameninţă credincioşi că nu îi îngroapă.
„Odată s-a dus la un om care are mai mulţi copii şi i-a spus că are nevoie de bani. Omul acela i-a zis preotului: <Eu am copii, am nepoţi, uite baba, uite palmele mele, am muncit de tânăr. Ieşiţi afară>. Şi l-a dat afară din ogradă, iar el, preotul, i-a spus că nu-l îngroapă”, îşi aminteşte bătrâna.
Georgeta Ciobanu spune că preotul ia mulţi bani şi la înmormântări şi se supără atunci când primeşte mai puţin. Septuagenaraîşi aminteşte că în urmă cu mai mulţi ani, o femeie căreia i-a murit o rudă, la o săptămână după un alt deces în familie, i-a dat 300 de lei: „I-a aruncat pe jos. Până la urmă tot el i-a cules de jos, că femeia i-a spus că alţi bani nu are”.
Interzişi la serviciile religioase
Mugurel Ciobanu susţine că nu înţelege cum de s-a ajuns în situaţia asta şi de ce preotul se răzbună pe familia lui, dintr-un motiv cât se poate de stupid: că şi-a botezat copilul la altă biserică.
„Dacă nevastă-mea năştea în Italia, făceam botezul acolo şi veneam să fac molifta aici, ce se întâmpla? Trebuia să mă duc 5.000 de kilometri, să iau molifta acolo... mi se pare o aberaţie. A spus că nu-mi bisericeşte, nu mai vine cu aghiazmă, nici la Înălţarea Domnului, la cimitir, nici dacă moare maică-mea nu vine. Preoţii spun să ne apropiem de biserică, dar cum, dacă un astfel de individ, că preot nu pot să-i spun, nu îţi dă voie...”.
Reacţia preotului
Am încercat să stăm ieri de vorbă şi cu preotul Andrei Cobzaru. Vecinii ne-au spus că l-au văzut intrând în casa parohială şi i-am bătut la uşă. Una dintre perdelele de la intrare s-a mişcat, însă nimeni nu ne-a răspuns. L-am sunat pe telefonul mobil: „Sunt în comună, am treabă”. I-am spus că i se aude vocea din interiorul locuinţei şi atunci a ieşit din casă. A ridicat din umeri, când i-am spus despre ce este vorba, a oftat... şi a intrat înapoi în casă, chipurile să dea un telefon. Am aşteptat câteva minute, după care i-am bătut iarăşi la uşă. „Vă rog să nu mai bateți, că am copii mici. Problema mă depăşeşte. Să vă dea Dumnezeu sănătate”, a spus preotul şi a închis uşa la loc.
(26 mar 2014, 11:26:13