miercuri, 26 mar 2014 - Anul XIX, nr. 69 (5578)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Costul gunoaielor

Pentru mizeria din Suceava, oraşul plăteşte două milioane de euro pe an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Praf, hârtii, pungi, resturi menajere, pahare din plastic, chiştoace de ţigări - toate fac parte din peisajul stradal cotidian din municipiul Suceava. Pe de o parte, este vina concitadinilor noştri, care aruncă gunoaiele pe unde apucă, pe de altă parte coşurile de gunoi de pe marginea trotuarelor sunt din ce în ce mai puţine şi dacă ai ceva de aruncat trebuie să aştepţi până ajungi acasă sau treci pe lângă un container.

 

Ştefana Boiciuc, 7 ani: „Dacă am hârtii de la bomboane le ţin în buzunar şi le arunc acasă”

Strada Cernăuţi, una dintre arterele rutiere recent reabilitate, nu are nici măcar un coş stradal. Pe strada Mihai Viteazul, de la fostul cinematograf până în spatele Policlinicii Areni, doar la Colegiul Naţional „Petru Rareş” sunt amplasate trei coşuri de gunoi. Exemplele pot continua cu aproape toate străzile din oraş.

„Cine are o hârtie, un chiştoc, un pachet gol de ţigări aruncă pe jos pentru că pe toată strada nu avem nici un coş de gunoi. Ar putea măcar din trei în trei stâlpi să pună, poate s-ar mai păstra cât de cât curăţenie”, ne-au spus Doiniţa şi Costel Alexa, de pe strada Cernăuţi.

În zona centrală este şi mai rău, gardul viu este încărcat cu gunoaie. Natalia Nămuleac, o pensionară care locuieşte într-unul din blocurile de pe strada Mihai Viteazul, ne-a declarat că cel puţin de două ori pe săptămână trebuie să cureţe spaţiul verde de hârtiile aruncate de trecători.

O fetiţă de 7 ani, din satul Măriţei, Ştefana Boiciuc, aflată cu mama ei în vizită la Suceava, a învăţat la şcoală şi în familie că gunoaiele se aruncă la coş. „La Măriţei sunt coşuri pe stradă, dar aici nu am văzut. Dacă am hârtii de la bomboane le ţin în buzunar şi le arunc acasă”, a afirmat fetiţa.

Când totuşi există coşuri de gunoi, fie sunt câte trei, patru într-un perimetru de doi metri pătraţi, fie sunt imposibil de folosit deoarece sunt amplasate ironic cu faţa spre stradă, pe unde trec doar maşinile, şi nu spre trotuar, pe unde trec potenţialii utilizatori. Pentru taximetriştii din staţia taxi din spatele Casei Culturii, coşurile inverse sunt sursă de amuzament. În aşteptarea clienţilor, se mai uită din când în când să vadă şi dacă vreun şofer exersează din mers aruncatul la coş.

 

Viceprimarul Doroftei: Parcurgi kilometri întregi ca să găseşti un coş să arunci o hârtie

Viceprimarul de Suceava Ovidiu Doroftei ne-a declarat, ieri, că primăria nu mai amplasează coşuri de gunoi decât în parcuri, şi că cele stradale cad în sarcina firmei care se ocupă de salubrizarea municipiului, respectiv Rosal. Contractul cu operatorul de salubritate a expirat în decembrie 2012, licitaţia organizată pentru un nou contract a fost contestată şi s-a ajuns ca următoarea licitaţie să poată avea loc, potrivit lui Doroftei, abia la începutul verii, în luna iunie. „Noi le-am solicitat să amplaseze coşuri stradale, dar nu au respectat această cerinţă şi, sub pretextul vandalizării, s-a ajuns ca pe trotuare să nu mai fie coşuri de gunoi. Parcurgi kilometri întregi ca să găseşti un coş să arunci o hârtie. Eu am cerut ca în viitorul contract de salubrizare să fie prevăzut în mod expres ca operatorul să amplaseze pe cheltuiala lui câte 500 de coşuri stradale în fiecare an”, a afirmat viceprimarul Doroftei, care a mai precizat că există foarte multe solicitări în acest sens de la asociaţiile de proprietari.

În ceea ce priveşte amplasarea inversă a coşurilor de gunoi în spatele Casei Culturii, Doroftei a afirmat că va solicita angajaţilor de la Domeniul Public din cadrul Primăriei Suceava să remedieze situaţia. 

 

Director Rosal: „Am pus în parcuri, unde ne-a recomandat primăria”

De cealaltă parte, directorul Rosal, Adrian Niculescu, declară că pe vechiul contract firma sa avea obligaţia de a monta 300 de coşuri anual şi a şi făcut acest lucru, pe baza listelor date de primărie.

„Am pus în parcuri, unde ne-a recomandat primăria, dar este adevărat că sunt multe străzi fără. Pe măsură ce punem coşurile, le predăm la primărie. Problema este că ulterior nu are nimeni grijă de ele. Le pui primăvara şi până toamna nu mai sunt. În serile de vineri, mai ales, când ies tinerii din cluburi, distrug tot. E un tembelism incredibil! Noi le punem din tot sufletul, dar din păcate nu rămân. Şi nouă ne este mai uşor să golim pubelele decât să măturăm jumătate de oră o stradă plină de gunoaie”, a afirmat şeful Rosal. Potrivit lui Adrian Niculescu, toate coşurile metalice, cum sunt cele puse invers, nu au fost montate de Rosal, ci de angajaţii primăriei, de la Domeniul Public.

 

Un milion de euro anual, numai din taxa de salubrizare plătită de suceveni 

Contractele de salubrizare a municipiului Suceava sunt pe termen lung, opt ani, şi însumează peste două milioane de euro anual. Viceprimarul Ovidiu Doroftei a arătat că numai pentru măturat stradal şi deszăpezire valoarea estimată pentru cei opt ani este de 7,44 milioane de euro. La asta se adaugă încasarea a 75 la sută din taxa de salubrizare percepută de la cele 82.000 persoane fizice potenţial plătitoare de taxă, care înseamnă teoretic încă 820.000 de euro anual, precum şi suma încasată de la persoane juridice. Numai din taxa de salubrizare suma care revine operatorului de salubritate depăşeşte un milion de euro anual. Doroftei a afirmat că este la fel de adevărat şi că Primăria Suceava are mereu restanţe de plată la Rosal şi că s-a întâmplat ca acestea să ajungă şi la un milion de euro. De asemenea, primăria a avut întotdeauna reţineri în a aplica amenzi pentru nerespectarea regulilor de curăţenie în spaţiul public şi, în absenţa acestora, o bună parte a locuitorilor nici nu-şi mai bat capul să aibă o minimă grijă de cum arată oraşul în care trăiesc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru mizeria din Suceava, oraşul plăteşte două milioane de euro pe an.
 Vizualizări articol: 2810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 7 voturi
Pentru mizeria din Suceava, oraşul plăteşte două milioane de euro pe an3.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Incompetenta trimis de
(26 mar 2014, 12:08:14
Inca un exemplu flagrant de incompetenta si ineficacitate a primariei in gestiunea spatiului public.
Ma intreb de ce 500 de cosuri pentru gunoaie pe an, cand un cos trebuie conceput sa aiba o durata de viata de cel putin 5 ani, sa nu zic 10 ani. S-au obisnuit sa dea vina unii pe altii si orasul se acopera de mizerie. O alta explicatie este si lipsa bunului simt si educatiei.
Se fac tot felul de investitii inutile, s-a propus recent fonduri de catre primarie pentru diferite proiecte, dar pentru remedierea acestei probleme care tine si de igiena nu intereseaza pe nimeni.
Sa traiti mult si bine Domnule Primar, Domnule Prefect si Domnule Presedinte al Consiliului Judetean, ca va achitati de toate obligatiile si gunoiul din fata nasului nu-l vedeti si nu simtiti ca pute de ceva vreme.
2.   Amenzi trimis de
(26 mar 2014, 12:10:36
Dar pe cei responsabili de aceasta situatie nu-i amendeaza nimeni? Sa-i sanctionam noi cand ne cheama la alegeri, ca de promisiuni si vorbe goale suntem satui.
3.   DEGENERATIA URMATOARE trimis de
(26 mar 2014, 13:02:42
AM O INTREBARE. PE STRADA CE CAUTA SI ALTE OBIECTE IN AFARA DE PRAF? NU SUNT BUNCARE ,NU SUNT COSURI ?SAU NU LE FOLOSITI? IN ZIUA IN CARE PE STRADA VOR FI MATURATE DOAR FRUNZELE SI PRAFUL,ASA CUM E IN INTREAGA EUROPA, UNDE PT. UN CHISTOC PLATESTI 200-400 EURO AMENDA,ATUNCI SA COMENTATI!PUTETI COMENTA MIZERIA CONCETATENILOR,CELOR CE FAC ORASUL SA ARATE ASA,ASTA MI-SE PARE CORECT!!! PANA ATUNCI NISTE OAMENI MIZERABILI NU POT AVEA PRETENTIE SA ARATE ORASUL ALFEL DECAT IL FAC EI SA ARATE!
4.   DEGENERATIA URMATOARE trimis de
(26 mar 2014, 13:07:24
ALTFEL UITATI-VA CATE COSURI SUNT FURATE, DISTRUSE ,DE TINERETUL TAURIN NOCTURN AL ORASULUI!
5.   Avem destui suceveni needucati, necivilizati! trimis de
(26 mar 2014, 13:38:00
Am observat si cu alte ocazii in diferite locuri, desi cosul de gunoi e langa banca (trebuie sa ridici doar mana), iarba din jurul bancilor era plina de coji de seminte, sticle goale de suc, ambalaje ale diferitor produse, doze goale de bere, etc.
Multe cosuri de gunoi sunt distruse de imbecilii frustrati si alcoolici. Prin miniparculetele lui Lungu nu se pastreaza iarba si arbustii pusi rcent, etc.
Si asa nu avem parcuri in adevaratul sens al cuvantului, ci doar imitatii....la fel ca orice tip de infrastructura din Sucevav avem doar imitatii.

Avem destui suceveni needucati, necivilizati si nespalati, care nu traieste decat pentru mancare, bautura si scandal.

Sunt si aici pe forum grobieni care au un simt supraevaluat al propriilor drepturi, dar cu o mentalitate totalitarista si cenzurista cand vine vorba de opinii diferite de a lui. De cele mai multe ori e frustrat sexual si-si profereaza fara jena mirlania...
6.   PRIMARULUI... trimis de
(26 mar 2014, 14:09:22
Lege pentru a-i amenda pe cei care distrug si fac mizerie-este,politie,politie comunitara,inspectori si inspectorasi platiti din banul public-sunt! 108 camere de supraveghere platite din bani europeni+banii nostri-sunt!Taxa de salubritate marita-este!Ce le lipseste marlanilor care administreaza oraselul Suceava pentru a face curat?Poate ar trebui cativa din ei sa mearga sa-i spele pe spate pe Meme si pe Bombonel...
7.   Comentariu trimis de
(26 mar 2014, 16:07:11
la fel si la radauti....
8.   In sfarsit o reactie ! trimis de
(26 mar 2014, 16:15:39
Acum vad prima reactie a voastra, a Monitorului vis-a-vis de nenorocirea ce este in acest targ. Nu am vazut pana acum sa luati atitudine fata de praful, lipsa spatiilor verzi, distrugerea de parcuri, lipsa asfaltului din parcari,...MIZERIA DIN COCINA numita SUCEAVA. Sper sa nu fie singurul articol, sa continuati, poate isi da seama si dobitocul de la primarie ca Suceava este un oras foarte muradr, iar sananatatea noastra are de suferit.
9.   P.S. trimis de
(26 mar 2014, 16:22:18
Din cele declarate de reprezentatii primariei, reulta ca Rosalul este principalul vinovat de dezastru. Gresit. Principalul vinovat este primarul si serviciile de specialitate din primarie. Ei sunt cei care au permis ca 6 luni sa se arunce zeci de tone de piatra si nisip in orasul pastorit de ei. Ei sunt cei care permit ACET-ului , Termicii si altora sa sape santuri fara sa puna asfalt in loc, sa scoata gardul viu fara sa planteze la final, sa distruga iarna fara sa semene alta. Ei sunt cei care nu au asfaltat parcarile din oras si caram pe roti noroiul. Ei sunt cei care lasa pe strazi mii de caini vagabonzi iar fecalele lor, uscate ajung in plamanii nostri si ai copiilor nostri. Ei sunt cei care pastoresc Serviciul Spatii Verzi, a caror angajati taie fara nicio logicaa toti arborii din oras ( daca tin umbra la balconul unei babe, sau ii i-a vizibilitatea unui anumit spatiu comercial ). Avem exemple de orase, unul foarte aproape, Botosaniul, care arata superb iar curatenia este in prim plan.
10.   Suceava Medievala trimis de
(26 mar 2014, 16:32:07
https://www.facebook.com/suceavamedievala
11.   La PUSCARIE cu responsabilii! trimis de
(26 mar 2014, 16:38:06
O vorba romaneasca zice ca nu e prost ala care cere ci ala care da.
Evident ca oricine incheie un contract de salubrizare cu primaria (cu "p" evident pt incompetenta) daca nu e verificat (ca sa nu zic ... daca da spaga) nu face nimic.
Important ar fi fost sa ne zica madam humoreanu cine e ala pe care sa-l aratam cu degetul pe strada. Evident TARANUL de Lungu sau orice alta persoana care evident "beneficiaza" de mizeria din SV. Nu zic ca nu e si vina noastra a locuitorilor, dar intrebarea ar fi: Cate amenzi a dat politia locala? Cred ca niciuna. Atunci cum isi justifica existenta?
12.   Cel mai murdar oras trimis de
(26 mar 2014, 18:56:47
Vina este a primariei pentru ca toata iarna s-a dat cu pietris si a permis asta Rosalului..TOT ORASUL ESTE O COCINA DE PORCI.In cartierul G.Enescu pe strazile Lalelelor si Jupiter totul este praf si mizerie.In urma cu cativa ani s-au schimbat conductele si nu s-au mai reparat strazile.Primarul numai promite. Primaria a preluat iluminatul public.Sunt aceiasi stalpi si aceleasi abajururi de peste 25 de ani.Totul este praf si mizerie.Primaria mareste taxa de salubrizare si atat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei