Frescele Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Mănăstirea Dragomirna, restaurate cu fonduri europene, ar putea primi Premiul Publicului 2014. Acesta ar putea fi al doilea premiu pe care l-ar câştiga Mănăstirea Dragomirna, după ce proiectul prin care au fost restaurate frescele, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (Regio), a câştigat deja Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural - Europa Nostra 2014. Cei care vor să voteze pentru ca Mănăstirea Dragomirna să primească Premiul Publicului 2014 o pot face până pe 20 aprilie pe site-ul vote.europanostra.org.
Pe acest site se pot vota trei dintre cele 27 de proiecte care anul acesta au primit premiul „Europa Nostra”. Câştigătorul va fi anunţat în data de 5 mai 2014, în cadrul ceremoniei de acordare a Premiilor Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural, organizată la Burgtheater din Viena, sub patronajul preşedintelui Austriei, Heinz Fische. Premiile vor fi înmânate de către comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, şi de tenorul Plácido Domingo, preşedintele Europa Nostra.
În perioada 2009-2012, frescele au fost restaurate prin proiectul Regio „Restaurarea şi conservarea patrimoniului cultural şi modernizarea infrastructurii conexe la Mănăstirea Dragomirna”. Finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, proiectul a avut o valoare de 25,7 milioane de lei, din care contribuţia nerambursabilă a UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, a fost de 17,8 milioane de lei. Principalul obiectiv al proiectului a fost restaurarea şi conservarea picturilor murale care decorează altarul şi naosul bisericii. Frescele de la începutul secolului al XVII-lea au fost curăţate, consolidate şi stabilizate, corectându-se intervenţiile anterioare.
Lucrările au fost realizate de 50 de specialişti şi studenţi în domeniul restaurării şi conservării din mai multe ţări, sub conducerea conf. univ. dr. Carmen Cecilia Solomonea de la Universitatea de Arte ”G. Enescu” din Iasi.
”Juriul a fost profund impresionat de nivelul înalt de profesionalism în restaurarea şi conservarea complexă a acestei lucrări de artă, care acoperă 900 de metri pătraţi de suprafaţă murală. Restauratorii au urmărit şi respectat tehnica picturii, folosind materiale tradiţionale, reversibile, iar patina originală şi starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate”, se precizează într-un comunicat al Europa Nostra.
Premiile Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural Europa Nostra celebrează excelenţa în activitățile din domeniul patrimoniului cultural, prin promovarea celor mai înalte competenţe şi standarde de conservare şi restaurare. Dintre cei 27 de câştigători ai premiilor Europa Nostra de anul acesta, şase vor primi Marele Premiu şi vor fi recompensaţi cu 10.000 de euro fiecare, iar unul va primi Premiul Publicului, în urma votului online.