O parte a producătorilor tradiţionali atestaţi din judeţul Suceava s-au constituit într-o asociaţie prin care vor să realizeze o separare clară faţă de cei care produc în regim industrial. Asociaţia Micilor Producători de Produse Tradiţionale şi Ţărăneşti din Bucovina s-a înfiinţat în condiţiile în care Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au emis la finele anului trecut Ordinul 724, care prevede reautorizarea producătorilor tradţionali în condiţii care să-i separe mai clar de marii producători.
Conform noului ordin, care va intra în vigoare în a doua jumătate a acestui an, capacitatea de producţie raportată la un an nu poate depăşi cantitatea medie de 150 de kilograme/litri pe zi dintr-un produs tradiţional, respectiv maxim 400 de kilograme/litri total produse tradiţionale atestate ale unui producător.
„Nu se mai poate veni la târg cu două tone de marfă, pentru că acela nu poate fi un produs tradiţional”
Ioan Baciu Ţăran, preşedintele asociaţiei, a declarat:
“La târgurile de produse tradiţionale vor putea veni doar cei care fac un produs tradiţional, în cantităţi mici, cu respectarea reţetelor tradiţionale. Nu se mai poate veni la târg cu două tone de marfă, pentru că acela nu poate fi un produs tradiţional în adevăratul sens al cuvântului. Sperăm să nu mai fie cazuri similare cu cele în care samsarii veneau la târg cu marfă din supermarket”, a declarat Baciu. El a subliniat că marii producători din domeniu nu sunt excluşi, aceştia pot scoate produse tradiţionale, însă ar trebui să vină doar cu acestea la un târg de profil, nu cu toată marfa.
Din structura de conducere a noii asociaţii mai fac parte şi alţi producători tradiţionali, printre care Niculina Obaciu şi Dana Zdrob.
Noul ordin stârneşte controverse inclusiv în rândul producătorilor tradiţionali
Ordinul 724, privind atestarea produselor tradiţionale, a stârnit opinii diferite în rândul celor care sunt înregistraţi ca producători tradiţionali. O parte dintre ei consideră că noul ordin îi limitează şi nu le permite să se dezvolte şi să aibă un rol mai important pe piaţă, în timp ce alţii cred că Ordinul 724 este doar un sprijin pentru cei care fac cu adevărat un produs tradiţional.
Prin produs tradiţional se înţelege un produs pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziţie aditivi alimentari, care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi un procedeu tehnologic tradiţional care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.
Conform evidenţelor Direcţiei Agricole Suceava, în judeţ sunt 25 de producători tradiţionali atestaţi, 13 în domeniul laptelui, 11 în cel al cărnii şi peştelui şi unul în domeniul băuturii. În total, în judeţ sunt atestate 126 de produse tradiţionale. Este de aşteptat ca reautorizarea cerută de noul ordin să mai trieze din numărul celor înregistraţi ca producători tradiţionali.